josefik Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) Obserwując ostatnio duże zainteresowanie tematem śrutowników młynków i innych antyków z allegro podzielę się tym co znalazłem w sieci Pierwszy temat to samoróbka z maszynki do do makaronu sprawdzałem dostępność takich maszynek u nas koszt średnio od 50 zł śrutownik z maszynki do makaronu druga sprawa to bardziej profesjonalne "rzemiosło" do kupienia na ebay w trzech wersjach duży średni i sam mechanizm /coś na wzór maltmill'a/ śrutowniki mechanizm może informacje będą dla was przydatne Edytowane 4 Lutego 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 za ta cenę można kupic coś takiego http://allegro.pl/item895221005_srutownik_mieszalnik_pasz_zboz_golia_4v_novital.html opis mętny ale wygląda ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 jeszcze tutaj znalazłem ciekawą konstrukcję http://www.homebrewtalk.com/f51/my-diy-low-budget-concrete-roller-grain-mill-119521/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Cześć No przyznam ze gość jest pomysłowy, nie przyszło mi do głowy że można gniotownik odlać z betonu. Może mi ktoś tylko przetłumaczyć co on robił żeby powierzchnia tych wałów była nierówna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) Ja myślę ze jest odlane i to wszystko, nie kombinował nic z tym więcej, docisk rolek miażdży ziarno i zostaje pełna łuska. Edytowane 4 Lutego 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 (edytowane) U mnie teściu ma śrutownik DIY z czasów gdy był piękny i młody (teraz ma ze 30lat ). Ogólnie to musiał bym chyba zrobić zdjęcia bo za bardzo w necie tych konstrukcji nie widze, albo źle szukam. Są tam dwie (pionowe) tarcze kamienne/szlifierskie. Jedna stała, druga się obraca. Materiał do przemiału wpada przez otwór w osi nieruchomej tarczy. Robota idzie jak w młynie Z zewnątrz podobne do tego Edytowane 5 Lutego 2010 przez bolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 jeszcze tutaj znalazłem ciekawą konstrukcjęhttp://www.homebrewtalk.com/f51/my-diy-low-budget-concrete-roller-grain-mill-119521/ Fajne urządzenie można by się pokusić o wykonanie podobnego mniejszego gniotownika kolega ma w domu nieduży do mielenia maku w przypadku słodów trzeba jeszcze wykombinować regulacje odległości pomiędzy rolkami. Boję się, że zakup Porkerta okaże się tańszym rozwiązaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi