Alexy Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) #15 Citra IPA (klon Zombie Dust) 15,5° Blg30/07/2017 Tym razem mocne chmielenie Citrą, z wykorzystaniem ponoć sprawdzonego przepisu z HBT. Dodatkowo wykorzystanie gęstwy Wyeast 1968. Objętość brzeczki do fermentacji: 22l Słody: 5,33 kg Pale Malt (Weyermann) 0,48 kg Munich II (Weyermann) 0,22 kg Carafoam (Weyermann) 0,22 kg Melanoidin (Weyermann) 0,10 kg Caramel/Crystal Malt - 60L Chmielenie (IBU wg BS - 70): 20,00 g Citra [12,00 %] - First Wort Hop 30,00 g Citra [12,00 %] - Boil 15,0 min 30,00 g Citra [12,00 %] - Boil 10,0 min 30,00 g Citra [12,00 %] - Boil 5,0 min 30,00 g Citra [12,00 %] - Boil 1,0 min 85,00 g Citra [12,00 %] - Dry Hop 6,0 Days Drożdże: 100ml tygodniowej gęstwy Wyeast 1968 (ale te 100ml to taki beton z dna, bo te drożdże fantastycznie flokulują) Dodatki: Woda do zacierania (19l): gips 6,7g, sól 1,3g, kwas ortofosforowy 75% 3,8ml Woda do wysładzania (14,5l): gips 5,1g, sól 1g, kwas ortofosforowy 75% 3,1ml Uzyskany stosunek siarczków do chlorków: 4:1 Zacieranie i gotowanie: Zacieranie jednotemperaturowe 65C (przez 60min), bez mash-out. Ph na koniec zacierania 5.4. Filtracja przez sracz-wężyk, poszła bardzo sprawnie - woda do wysładzania 78C. Wysładzanie ciągłe. Wyszło 27,5l 13,4Blg. Miało wyjść 13,8Blg więc wydajność lekko nieco niższa niż wyliczył BS. Po gotowaniu wyszło 23,5l 15,5Blg. W oryginale powinno wyjść 15,8Blg ale różnica nie jest duża. Ogromna ilość osadu na dnie gara bo dużo chmielu i używałem whirlfloca. Fermentacja: Drożdże zadanie w 18C. Jak krausen zaczął opadać podniosłem do 20C. Piwo odfermentowało do 2,7Plato, czyli 82%. Próbujemy:) Bardzo wyraźny aromat i smak citry, goryczka idealnie dopasowana do tych 15,5Blg, nie zalega. Finish półwytrawny. Piana gęsta drobnopęcherzykowa, utrzymuje się długo. Po około 2-3 tygodniach w kegu piwo wyraźnie straciło na aromacie, pojawiły się delikatne nuty miodowe świadczące o utlenieniu. Nie ma co się dziwić, piwa chmielowe są podatne na tą przypadłość. Następnym razem jak powtórzę to piwo (a powtórzyć je trzeba!) zrobię zamknięty transfer do kega i zobaczymy jaki to będzie miało wpływ na utrzymanie aromatu. Edytowane 12 Września 2017 przez Alexy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 2 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Ale klar! Tak wyglądała dzisiejsza brzeczka pilsner-carapils-carahell-wiedeński. Zwyczajowe 1/2 tabl whirlfloca czyni cuda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 12 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Warka numer #15 (klon Zombie Dusta) w szkle. Zbliżamy się do końca kega: knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Duże zmiany w Manufakturze! Zostałem ostatecznie wyrzucony z kuchni, gdzie gościnnie warzyłem. Od tej pory, browar ma swoje pomieszczenie i przerzucam się na prąd przy pomocy Braumeistera 20l. Gar i gaz zostanie jako backup dla warek o dużym ballingu. Pierwsze warzenie już w ten weekend! Na pierwszy ogień weizen, aby Braumeisterowi nie było za łatwo Edytowane 15 Września 2017 przez Alexy BitterEater 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fost Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Z ciekawości: dlaczego zdecydowałeś się na Braumaister'a a nie Grainfether'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Rozważałem i jeden i drugi sprzęt. Czytałem bardzo dużo opinii i testów oraz relacji użytkowników. Generalnie do Braumeistera skłoniły mnie bardzo pozytywne opinie użytkowników, kompaktowa konstrukcja, porządny serwis ze strony producenta (wszystko się może popsuć!) oraz dostępność części po gwarancji. Na pierwszy rzut oka czuć niemiecki kunszt inżynierski w tym sprzęcie - a jak będzie na drugi rzut oka to dam znać w relacji z pierwszej warki. Edytowane 15 Września 2017 przez Alexy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 17 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Pierwsze warzenie w Braumeisterze zaliczone. Ogólnie poszło bardzo gładko, tylko mycie grzałek to taka sobie sprawa. Wszystko inne na duży plus. Jedyne co mnie zaskoczyło to niższy stopień odparowania niż planowałem (11% vs 14%) przez co nie trafiłem z Blg - 0,4 stopnia niżej niż policzyłem w BS. Czas pracy 6h ze sprzątaniem a na warsztacie był dziś weizen wg przepisu Anteksa z dwugodzinnym zacieraniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Odkurzam mój wątek ładnych pare warek później Dziś zainstalowałem trzeciego brata bliźniaka do mojej lodówki piwnej oraz menu coby się goście nie gubili podczas samoobsługi Undeath i BitterEater 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się