rubezahl Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Piwa warzone wg przepisu na Fulla, z czasem wyewoluowały do obecnej postaci. Są one na tyle rozpoznawalne wśród Kolegów Piwowarów, że żartobliwie zaczęły funkcjonować jako pewien "styl" Karczmarz, Krzysiek9999 - dzięki za opracowanie charakterystyki. LAGER SUDECKIAromat - wybitnie słodowy, silny, często również chlebowy. Aromaty chmielowe na dalszym planie. Dieacetylu i owocowości brak.Wygląd - kolor ciemnozłoty do ciemnobursztynowy. Dobra klarowność, dopuszczalna lekka mętność. Piana bardzo obfita, gęsta, trwała - powinna utrzymywać się do końca.Smak - bogaty słodowy, kontrowany wysoką goryczką, która może być pozostająca w posmaku. Smaki chmielowe, o charakterze ziołowym i korzennym są wyczuwalne. Diacetylu i estrów owocowych brak.Tekstura - średnia treściwość, średnie do mocne nagazowanie.OG 11-13°BlgPrzepis "bazowy" na 20l piwa:Pilzneński 3,0Monachijski II 1,0Karmelowy (150) 0,2Zasyp do wody 55°C63°C 10'72°C 50'76°C - filtracjaIunga 50g FWHGotowanie 60' Saaz 40g w 30'Saaz 30g w 45'Saaz 30g w 60'Drożdże: 2278 Czech Pils, 2001 Pilsner Urquell lub 2206 Bavarian Lager Edytowane 5 Stycznia 2017 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinez200 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 o sporo tego chmielu na goryczkę ale ja akurat badzo lubie takie. Chyba spróbuje to uwarzyć jako pierwszego lagera. chociaż może przesunąłbym te 30g z 45 minuty na koniec dla większego aromatu. Lagera sudeckiego piłem nie wydawał się aż tak goryczkowy. Ale bardzo mi pasował i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się