rubezahl Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Piwa warzone wg przepisu na Fulla, z czasem wyewoluowały do obecnej postaci. Są one na tyle rozpoznawalne wśród Kolegów Piwowarów, że żartobliwie zaczęły funkcjonować jako pewien "styl" Karczmarz, Krzysiek9999 - dzięki za opracowanie charakterystyki. LAGER SUDECKIAromat - wybitnie słodowy, silny, często również chlebowy. Aromaty chmielowe na dalszym planie. Dieacetylu i owocowości brak.Wygląd - kolor ciemnozłoty do ciemnobursztynowy. Dobra klarowność, dopuszczalna lekka mętność. Piana bardzo obfita, gęsta, trwała - powinna utrzymywać się do końca.Smak - bogaty słodowy, kontrowany wysoką goryczką, która może być pozostająca w posmaku. Smaki chmielowe, o charakterze ziołowym i korzennym są wyczuwalne. Diacetylu i estrów owocowych brak.Tekstura - średnia treściwość, średnie do mocne nagazowanie.OG 11-13°BlgPrzepis "bazowy" na 20l piwa:Pilzneński 3,0Monachijski II 1,0Karmelowy (150) 0,2Zasyp do wody 55°C63°C 10'72°C 50'76°C - filtracjaIunga 50g FWHGotowanie 60' Saaz 40g w 30'Saaz 30g w 45'Saaz 30g w 60'Drożdże: 2278 Czech Pils, 2001 Pilsner Urquell lub 2206 Bavarian Lager Edytowane 5 Stycznia 2017 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinez200 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 o sporo tego chmielu na goryczkę ale ja akurat badzo lubie takie. Chyba spróbuje to uwarzyć jako pierwszego lagera. chociaż może przesunąłbym te 30g z 45 minuty na koniec dla większego aromatu. Lagera sudeckiego piłem nie wydawał się aż tak goryczkowy. Ale bardzo mi pasował i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi