Jump to content

Lager Sudecki


rubezahl

Recommended Posts

Piwa warzone wg przepisu na Fulla, z czasem wyewoluowały do obecnej postaci. Są one na tyle rozpoznawalne wśród Kolegów Piwowarów, że żartobliwie zaczęły funkcjonować jako pewien "styl" :) 
Karczmarz, Krzysiek9999 - dzięki za opracowanie charakterystyki. :okey: 

LAGER SUDECKI

Aromat - wybitnie słodowy, silny, często również chlebowy. Aromaty chmielowe na dalszym planie. Dieacetylu i owocowości brak.

Wygląd - kolor ciemnozłoty do ciemnobursztynowy. Dobra klarowność, dopuszczalna lekka mętność. Piana bardzo obfita, gęsta, trwała - powinna utrzymywać się do końca.

Smak - bogaty słodowy, kontrowany wysoką goryczką, która może być pozostająca w posmaku. Smaki chmielowe, o charakterze ziołowym i korzennym są wyczuwalne. Diacetylu i estrów owocowych brak.

Tekstura - średnia treściwość, średnie do mocne nagazowanie.

OG 11-13°Blg



Przepis "bazowy" na 20l piwa:

Pilzneński 3,0
Monachijski II 1,0
Karmelowy (150) 0,2

Zasyp do wody 55°C
63°C 10'
72°C 50'
76°C - filtracja

Iunga 50g FWH

Gotowanie 60'

Saaz 40g w 30'
Saaz 30g w 45'
Saaz 30g w 60'

Drożdże: 2278 Czech Pils, 2001 Pilsner Urquell lub 2206 Bavarian Lager

Edited by rubezahl
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

o sporo tego chmielu na goryczkę ale ja akurat badzo lubie takie. Chyba spróbuje to uwarzyć jako pierwszego lagera. chociaż może przesunąłbym te 30g z 45 minuty na koniec dla większego aromatu. Lagera sudeckiego piłem nie wydawał się aż tak goryczkowy. Ale bardzo mi pasował i tak.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.