Antrymir Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Witam Będę warzył christmas ale, około 15 blg - 20 litrów. w grę wchodzą następujące przyprawy [ALE NIE WSZYSTKIE NA RAZ, WYBIORĘ NIEKTÓRE] powiedzcie, ile w razie czego dodać której, żeby nie była męcząca. Żeby dało się ją wyczuć ale żeby nie dominowała. Ja w nawiasie podaję swoje sugestie kardamon [15g] cukier waniliowy [20g] gałka muszkatołowa [8g] imbir mielony [15g] skórka pomarańczy [z 3 sztuk] cynamon [10g] goździki [15 sztuk] śliwki suszone [20 dkg] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Nie masz możliwości dodać świeżej wanilii i imbiru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antrymir Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Nie masz możliwości dodać świeżej wanilii i imbiru? Imbir tak, ale wanilii nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Kardamon, gałka, goździki - podane ilości wg mnie dużo przesadzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Właśnie degustuję swoje CA. Na 17 litrów 18 Blg poszło: skórka z 2 pomarańczy (otarta bez białego), 5 goździków, drobno posiekany świeży imbir - 50g, kardamon - pół łyżeczki, cynamon - potłuczona kora 1 szt, gałka - starłem 1/2 sztuki. Efekt - w aromacie i w smaku od razu wiadomo, że świąteczne. Natomiast nuty przyprawowe nie są dominujące, ani męczące. Ilości dobrane na oko okazały się strzałem w okienko. Nicodemus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się