KillingJoke Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Witam wszystkich. Przymierzam się do mojego pierwszego Imperial IPA z racji tego iż od zawsze moim marzeniem było popełnienie takiego piwka. Trochę poszperałem po necie i stworzyłem swoją autorską recepturę na Imperial IPA z trzech chmieli.Poczytałem trochę o odmianach Simcoe, Citry oraz Amarillo z 2015 roku i boje się tych aromatów cebuli w Amarlillo i Citrze. Simcoe wydaje mi się, że jest ok.http://brewness.com/pl/recipe/tripple-hop-imperia-ipa/viewBardzo proszę o weryfikację i o ewentualne rady czy tez zjebki Będę wdzięczny za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Receptura wydaje się ok na pierwszy rzut oka, choć 2 tyg burzliwej to może być mało dla takiego piwa. Citra nie jest aż taka zła, jak się używa jej z innymi chmielami to cebula zostaje daleko w tle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KillingJoke Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Receptura wydaje się ok na pierwszy rzut oka, choć 2 tyg burzliwej to może być mało dla takiego piwa. Citra nie jest aż taka zła, jak się używa jej z innymi chmielami to cebula zostaje daleko w tle. fermentacja tak wstępnie na oko dałem 3 tyg będzie lepiej i do tego tydzień cichej ? temp ok 20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Takich rzeczy się nie zakłada bo nie wiadomo jak się drożdże zachowają. No ale pomijając tę kwestię to miesiąc fermentacji brzmi ok, cicha rozumiem chmielenie na zimno,.moim zdaniem 2 dni to za mało. Ja przyjmuję chociaż 4. No i temperatura fermentacji ciut za wysoka. Przy takim ekstrakcie drożdże mogą podbić temperaturę o jakieś 3 stopnie i wtedy już robi się nieciekawie, bo 23 to stanowczo za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KillingJoke Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 To się świetnie składa bo w piwnicy mam 15-16 stopni ;D Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Zastanawiałem się ostatnio, czy jest sens dawać amerykańskie chmiele na goryczkę? Czy nie lepiej dać dużo tańszego magnum? Ktoś ma w tym doświadczenie i porównywał efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) Moim zdaniem można śmiało dać coś tańszego a nie citra czy simcoe na goryczkę. Zawsze są amerykańce goryczkowe takie CTZ czy columbus. Ja osobiście testowałem ostatnio admirala, ktoś na forum polecał, że niby daje "szlachetną" goryczkę. Stwierdziłem że spróbuję, a co. A ostatnio dałem chyba simcoe na gorycz, także będzie co porównywać Efekty niestety dopiero za kilka miesięcy. Edytowane 19 Października 2016 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się