seler Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) Witam, Zamierzam zrobić dwie warki belgijskich dzień po dniu (piątek trippel, sobota BSA) mam jedną paczkę Belgian Abbey którą chciałbym obdarowac obie warki I teraz pytanie: Czy lepiej jest wlać pół startera do pierwszej i na drugi dzień pół do drugiej warki, czy zrobić z jednej paczki dwa startery i potrzymać je w cieple 48h zamiast 24h (jak w instrukcji) żeby się lepiej namnożyły i dopiero do lodówki? Sorki jeśli pytanie naiwne, ale po raz pierwszy działam z drożdżami płynnymi... Edytowane 7 Lutego 2010 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Zrób starter, po 24h rozlej go na pół na dwa kolejne startery, które uzupełnij nową brzeczką. Ja robię tak, że na mieszadle magnetycznym mnożę paczkę drożdży przez 1-2 dni w 1.2 litra i rozlewam to do 6 słoiczków 200 ml, z nich potem robię startery docelowe 1 do 2 litrów. W między czasie używam gęstwy ale rezerwa zawsze jakaś zostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się