seler Posted February 7, 2010 Share Posted February 7, 2010 (edited) Witam, Zamierzam zrobić dwie warki belgijskich dzień po dniu (piątek trippel, sobota BSA) mam jedną paczkę Belgian Abbey którą chciałbym obdarowac obie warki I teraz pytanie: Czy lepiej jest wlać pół startera do pierwszej i na drugi dzień pół do drugiej warki, czy zrobić z jednej paczki dwa startery i potrzymać je w cieple 48h zamiast 24h (jak w instrukcji) żeby się lepiej namnożyły i dopiero do lodówki? Sorki jeśli pytanie naiwne, ale po raz pierwszy działam z drożdżami płynnymi... Edited February 7, 2010 by elroy Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted February 7, 2010 Share Posted February 7, 2010 Zrób starter, po 24h rozlej go na pół na dwa kolejne startery, które uzupełnij nową brzeczką. Ja robię tak, że na mieszadle magnetycznym mnożę paczkę drożdży przez 1-2 dni w 1.2 litra i rozlewam to do 6 słoiczków 200 ml, z nich potem robię startery docelowe 1 do 2 litrów. W między czasie używam gęstwy ale rezerwa zawsze jakaś zostaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seler Posted February 7, 2010 Author Share Posted February 7, 2010 Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now