Lasek Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Zaczynam drugi sezon działalności mojego domowego browaru i postanowiłem zapisywać co i jak robię. Właśnie zacieram Session IPA na polskich chmielach, planowe wybicie to około 36 litrów o blg około 13. Słody: 6 kg pilsa, 1 kg pszenicy, 1 kg monachijskiego. Zacieram 60 minut w 66-65 stopniach, następnie 15 minut w 72 stopniach i mash out. Chmiele: Marynka Lubelski Rozleję to do dwóch fermentorów, do jednego pójdą drożdże US-05 a do drugiego Vermont Ale. 18.11 Warka 2.1 W wyniku paru pomyłek została podzielona: 1 Fermentor 10 litrów około 11,5 blg zadane drożdżami US-05 2 Fermentor 19 litrów około 15 blg zadane drożdżami Vermont Ale. Oba piwa pierwsze dwa tygodnie spędziły w piwnicy w temperaturze 15'C następnie trafiły na tydzień do temperatury około 20'C. Cześć na US-05 odfermentowała do 2,5 blg, zabutelkowałem dziś (18.11) wyszło 20 butelek 0,5 l. Edytowane 18 Listopada 2016 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Warka 2.2 Porter uwarzona 30.10: Słody: 4 kg wiedeński, 2 kg pils, 2 kg monachijski, 0,5 kg caraaroma, 0,5 kg caramunich. Zacierane 90 minut w 66-64 stopniach, następnie 10 minut w 72 stopniach i mash out. Chmiele: Marynka 50 gram na 90 minut Lubelski 50 gram na 15 minut Wyszło 18 litrów 25 blg, drożdże do US-05 gęstwa pobrana z czapy na fermentującej warce 2.1 Fermentuje w piwnicy w 15'C już 3 tydzień, jeszcze z tydzień potrzymam zanim sprawdzę blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Plan na jutro Warka 2.3 Vermont IPA Słody: 5 kg pils, 1 kg monachijski, 0,5 kg carapils. Zacierane 90 minut w 68-67 stopniach, następnie mash out. Chmiele jeszcze nie wiem, zakładam zeusa na goryczkę i pewnie mosaic i/lub citra. Drożdże gęstwa Vermont Ale po warce 2.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się