Skocz do zawartości

VikaBryggeri


Lasek

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam drugi sezon działalności mojego domowego browaru i postanowiłem zapisywać co i jak robię.

 

Właśnie zacieram Session IPA na polskich chmielach, planowe wybicie to około 36 litrów o blg około 13.

Słody:

6 kg pilsa, 

1 kg pszenicy,

1 kg monachijskiego. 

Zacieram 60 minut w 66-65 stopniach, następnie 15 minut w 72 stopniach i mash out. 

 

Chmiele:

Marynka 

Lubelski

 

Rozleję to do dwóch fermentorów, do jednego pójdą drożdże US-05 a do drugiego Vermont Ale. 

 

18.11

Warka 2.1  W wyniku paru pomyłek została podzielona:

1 Fermentor 10 litrów około 11,5 blg zadane drożdżami US-05

2 Fermentor 19 litrów około 15 blg zadane drożdżami Vermont Ale.

Oba piwa pierwsze dwa tygodnie spędziły w piwnicy w temperaturze 15'C następnie trafiły na tydzień do temperatury około 20'C. 

Cześć na US-05 odfermentowała do 2,5 blg, zabutelkowałem dziś (18.11) wyszło 20 butelek 0,5 l.

 

Edytowane przez Lasek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 2.2  Porter uwarzona 30.10:

Słody:

4 kg wiedeński, 

2 kg pils,

2 kg monachijski,

0,5 kg caraaroma,

0,5 kg caramunich.

 

Zacierane 90 minut w 66-64 stopniach, następnie 10 minut w 72 stopniach i mash out. 

 

Chmiele:

Marynka 50 gram na 90 minut

Lubelski 50 gram na 15 minut

 

Wyszło 18 litrów 25 blg, drożdże do US-05 gęstwa pobrana z czapy na fermentującej warce 2.1

Fermentuje w piwnicy w 15'C już 3 tydzień, jeszcze z tydzień potrzymam zanim sprawdzę blg. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plan na jutro 

Warka 2.3 Vermont IPA

Słody:

5 kg pils,

1 kg monachijski,

0,5 kg carapils.

 

Zacierane 90 minut w 68-67 stopniach, następnie mash out. 

Chmiele jeszcze nie wiem, zakładam zeusa na goryczkę i pewnie mosaic i/lub citra.

Drożdże gęstwa Vermont Ale po warce 2.1

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.