Jump to content

VikaBryggeri


Recommended Posts

Zaczynam drugi sezon działalności mojego domowego browaru i postanowiłem zapisywać co i jak robię.

 

Właśnie zacieram Session IPA na polskich chmielach, planowe wybicie to około 36 litrów o blg około 13.

Słody:

6 kg pilsa, 

1 kg pszenicy,

1 kg monachijskiego. 

Zacieram 60 minut w 66-65 stopniach, następnie 15 minut w 72 stopniach i mash out. 

 

Chmiele:

Marynka 

Lubelski

 

Rozleję to do dwóch fermentorów, do jednego pójdą drożdże US-05 a do drugiego Vermont Ale. 

 

18.11

Warka 2.1  W wyniku paru pomyłek została podzielona:

1 Fermentor 10 litrów około 11,5 blg zadane drożdżami US-05

2 Fermentor 19 litrów około 15 blg zadane drożdżami Vermont Ale.

Oba piwa pierwsze dwa tygodnie spędziły w piwnicy w temperaturze 15'C następnie trafiły na tydzień do temperatury około 20'C. 

Cześć na US-05 odfermentowała do 2,5 blg, zabutelkowałem dziś (18.11) wyszło 20 butelek 0,5 l.

 

Edited by Lasek
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka 2.2  Porter uwarzona 30.10:

Słody:

4 kg wiedeński, 

2 kg pils,

2 kg monachijski,

0,5 kg caraaroma,

0,5 kg caramunich.

 

Zacierane 90 minut w 66-64 stopniach, następnie 10 minut w 72 stopniach i mash out. 

 

Chmiele:

Marynka 50 gram na 90 minut

Lubelski 50 gram na 15 minut

 

Wyszło 18 litrów 25 blg, drożdże do US-05 gęstwa pobrana z czapy na fermentującej warce 2.1

Fermentuje w piwnicy w 15'C już 3 tydzień, jeszcze z tydzień potrzymam zanim sprawdzę blg. 

Link to comment
Share on other sites

Plan na jutro 

Warka 2.3 Vermont IPA

Słody:

5 kg pils,

1 kg monachijski,

0,5 kg carapils.

 

Zacierane 90 minut w 68-67 stopniach, następnie mash out. 

Chmiele jeszcze nie wiem, zakładam zeusa na goryczkę i pewnie mosaic i/lub citra.

Drożdże gęstwa Vermont Ale po warce 2.1

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.