Skocz do zawartości

Browar domowy BrowaRek


requ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W sierpniu rozpoczął funkcjonować nowy browar domowy browaRek. Na ten czas mam uwarzonych 6 warek :P

 

1. Dry Stout 2.09.2016

 

Piwo uwarzone z zestawu Browamator'a czyli:

 

zasyp

1. Pale Ale Weyermann 3,2 kg 

2. Płatki owsiane 0,5 kg

3. Palony jęczmień 0,3 kg

4. Carafa Typ II 0,1 kg

 

 

chmiele

1. East Kent Golding 15g - (granulat) 50 min

2. East Kent Golding 15g - (granulat) 10 min

 

drożdże

Safale S-04

 

proces

zacieranie 13l wody,

60 min w 68C, w 50 minucie po próbie jodowej dosypane słody ciemne 

10 min w 76-78C

 

wysładzanie 16L wody 76C

 

gotowanie 70 minut

 

zabutelkowałem 18L, nie miałem jeszcze refraktometra oraz balingometra - spontan.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2

Dyniareq - Pumpkin Ale 12.09.2016

 

zasyp

1. Pale Ale Strzegom - 5 kg 

2. Pszeniczny Strzegom - 0,5kg

3. Dynia - 4,23 kg

 

 

chmiele

1. CTZ 20g - (granulat) 60 min

2. Fuggles 10g - (granulat) 10 min

3. Fuggles 10g - (granulat) na zimno

 

drożdże

Safale S-04

 

 

proces

Te ponad 4 kg dyni przyprawiłem odpowiednio i do pieca na 1h.

 

zacieranie 14,5l wody,

75 min w 65C, 

10 min w 76-78C

 

wysładzanie ... było to moje 3 piwo w życiu, wysładzanie trwało ponad 18h. Uzyskałem 18L.

 

gotowanie 60 minut, po gotowaniu uzyskałem 16L i 18BLG :P

 

zabutelkowałem 15L.

Dofermentowało do 5 BLG.

Edytowane przez requ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3


no name - AIPA 21.09.2016 (planowane 10L)


 


zasyp


1. Pale Ale weyermann - 2,6 kg 


2. Carafoam j.w - 0,2 kg


3. Carared j.w. - 0,2 kg


 


 


chmiele


1. Chinnok 20g - (granulat) 60 min


2. Cascade 20g - 5 min


3. Chinook 10g - 5 min


4. Citra 30g - 0 min


5. Cascade 10g - 0 min


 


drożdże


Safale S-05


 


 


proces


zacieranie 9l wody,


75 min w 65C, 


10 min w 76C


 


BLG - 16


W butelki poszło 9L - cały czas się uczę


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #4


Elektryk - wariacja Smokey Joe  29.09.2016 (planowane 21L)


 


zasyp


1. Castle Malting Whisky - 4 kg


2. Karmelowy 150 - 0,9 kg


3. Żytni - 0,8 kg


4. Pszenica prażona - 0,25 kg


5. Czekoladowy ciemny 1200 - 0,2 kg


6. Czekoladowy żytni - 0,16 kg


7. Jęczmień prażony - 0,1 kg


8. Karmelowy 600 - 0,1 kg


od 2 do 8 - Strzegom


 


 


 


chmiele


1. fuggles 27g - 90 min


2. Northdown 23g - 90 min


3. East Kent Golding 27g - 30 min


4. Mech irlandzki - 10min


5. Fuggles 21g - 0 min


6. East Kent Golding 20g - na zimno 4 dni


7. fuggles 20g - na zimno 4 dni


 


drożdże


FM13


 


 


proces


zacieranie 9l wody,


50 min w 69C, 


10 min w 76C


 


Objętość po gotowaniu 21L :P


BLG 15,5


 


Przez to, że poprzednie warki były słabo nagazowane, tutaj nie poskąpiłem cukru i jest przegazowane. Mam zamiar wrzucić kilka butelek do depozytu - PiwnyKraft na Stalowej w W-wie


Edytowane przez requ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #5


Amerykański Wieśniak - American Wheat 9.10.2016


 


zasyp


1. Pszeniczny - 2,45


2. Pale Ale - 2,1 kg


3. Karmelowy 30 - 0,5 kg


wszystko Strzegom


 


chmiele


1. CTZ 12g - 60 min


2. Citra 15g - 10


3. Cascade 10g - 0 min


4. Amarillo 20 - na zimno


 


drożdże


gęstwa po AIP'ie czyli US-05


 


 


proces


zacieranie 16l wody,


30 min w 50C, 


45 min w 64C,


20 min w 70C,


10 min w 76C.


 


Objętość po gotowaniu 23L  :P


BLG 13


 


Drożdże były rozkręcana na mieszadle 48h, po raz pierwszy widziałem tak szalejące drożdże, o mało nie wyszły z fermentora


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #6


Milk Stout 22.10.2016


 


zasyp


1. Pilneński - 3kg


2. Monachjski typ I - 0,8 kg


3. Czekoladowy jasny 400 - 0,5 kg


4. Jęczmień prażony - 0,5 kg


5. Płatki Owsiane - 0,5 kg


wszystko Strzegom 


 


chmiele


1. Chinook 15g - 60 min


2. Amarillo 15g - 10 min


 


drożdże


gęstwa po elektryku czyli FM13


 


 


proces


zacieranie 16l wody,


30 min w 68C, 


20 min w 72C,


10 min w 76C.


 


Laktoza dodana na ostanie 10 minut gotowania.


 


Objętość po gotowaniu 26L:P


BLG 14

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.