requ Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Witam, W sierpniu rozpoczął funkcjonować nowy browar domowy browaRek. Na ten czas mam uwarzonych 6 warek 1. Dry Stout 2.09.2016 Piwo uwarzone z zestawu Browamator'a czyli: zasyp 1. Pale Ale Weyermann 3,2 kg 2. Płatki owsiane 0,5 kg 3. Palony jęczmień 0,3 kg 4. Carafa Typ II 0,1 kg chmiele 1. East Kent Golding 15g - (granulat) 50 min 2. East Kent Golding 15g - (granulat) 10 min drożdże Safale S-04 proces zacieranie 13l wody, 60 min w 68C, w 50 minucie po próbie jodowej dosypane słody ciemne 10 min w 76-78C wysładzanie 16L wody 76C gotowanie 70 minut zabutelkowałem 18L, nie miałem jeszcze refraktometra oraz balingometra - spontan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
requ Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Warka #2 Dyniareq - Pumpkin Ale 12.09.2016 zasyp 1. Pale Ale Strzegom - 5 kg 2. Pszeniczny Strzegom - 0,5kg 3. Dynia - 4,23 kg chmiele 1. CTZ 20g - (granulat) 60 min 2. Fuggles 10g - (granulat) 10 min 3. Fuggles 10g - (granulat) na zimno drożdże Safale S-04 proces Te ponad 4 kg dyni przyprawiłem odpowiednio i do pieca na 1h. zacieranie 14,5l wody, 75 min w 65C, 10 min w 76-78C wysładzanie ... było to moje 3 piwo w życiu, wysładzanie trwało ponad 18h. Uzyskałem 18L. gotowanie 60 minut, po gotowaniu uzyskałem 16L i 18BLG zabutelkowałem 15L. Dofermentowało do 5 BLG. Edytowane 31 Października 2016 przez requ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
requ Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Warka #3 no name - AIPA 21.09.2016 (planowane 10L) zasyp 1. Pale Ale weyermann - 2,6 kg 2. Carafoam j.w - 0,2 kg 3. Carared j.w. - 0,2 kg chmiele 1. Chinnok 20g - (granulat) 60 min 2. Cascade 20g - 5 min 3. Chinook 10g - 5 min 4. Citra 30g - 0 min 5. Cascade 10g - 0 min drożdże Safale S-05 proces zacieranie 9l wody, 75 min w 65C, 10 min w 76C BLG - 16 W butelki poszło 9L - cały czas się uczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
requ Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Warka #4 Elektryk - wariacja Smokey Joe 29.09.2016 (planowane 21L) zasyp 1. Castle Malting Whisky - 4 kg 2. Karmelowy 150 - 0,9 kg 3. Żytni - 0,8 kg 4. Pszenica prażona - 0,25 kg 5. Czekoladowy ciemny 1200 - 0,2 kg 6. Czekoladowy żytni - 0,16 kg 7. Jęczmień prażony - 0,1 kg 8. Karmelowy 600 - 0,1 kg od 2 do 8 - Strzegom chmiele 1. fuggles 27g - 90 min 2. Northdown 23g - 90 min 3. East Kent Golding 27g - 30 min 4. Mech irlandzki - 10min 5. Fuggles 21g - 0 min 6. East Kent Golding 20g - na zimno 4 dni 7. fuggles 20g - na zimno 4 dni drożdże FM13 proces zacieranie 9l wody, 50 min w 69C, 10 min w 76C Objętość po gotowaniu 21L BLG 15,5 Przez to, że poprzednie warki były słabo nagazowane, tutaj nie poskąpiłem cukru i jest przegazowane. Mam zamiar wrzucić kilka butelek do depozytu - PiwnyKraft na Stalowej w W-wie Edytowane 4 Listopada 2016 przez requ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
requ Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Warka #5 Amerykański Wieśniak - American Wheat 9.10.2016 zasyp 1. Pszeniczny - 2,45 2. Pale Ale - 2,1 kg 3. Karmelowy 30 - 0,5 kg wszystko Strzegom chmiele 1. CTZ 12g - 60 min 2. Citra 15g - 10 3. Cascade 10g - 0 min 4. Amarillo 20 - na zimno drożdże gęstwa po AIP'ie czyli US-05 proces zacieranie 16l wody, 30 min w 50C, 45 min w 64C, 20 min w 70C, 10 min w 76C. Objętość po gotowaniu 23L BLG 13 Drożdże były rozkręcana na mieszadle 48h, po raz pierwszy widziałem tak szalejące drożdże, o mało nie wyszły z fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
requ Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Warka #6 Milk Stout 22.10.2016 zasyp 1. Pilneński - 3kg 2. Monachjski typ I - 0,8 kg 3. Czekoladowy jasny 400 - 0,5 kg 4. Jęczmień prażony - 0,5 kg 5. Płatki Owsiane - 0,5 kg wszystko Strzegom chmiele 1. Chinook 15g - 60 min 2. Amarillo 15g - 10 min drożdże gęstwa po elektryku czyli FM13 proces zacieranie 16l wody, 30 min w 68C, 20 min w 72C, 10 min w 76C. Laktoza dodana na ostanie 10 minut gotowania. Objętość po gotowaniu 26L:P BLG 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się