jkx6 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 2 godziny temu, zasada napisał: Jak już będzie do picia, daj znać co wniosło kilo czekoladowego. Wygląda to bowiem cokolwiek karkołomnie. Niestety zawiodę Cię. Wkradł mi się chochlik i zamieniłem nazwy słodów. Pszenica karmelowej mam 1 kg, a czekolady 0,5 kg. Ale spróbuję zrobić coś takiego. Może być ciekawe po ułożeniu się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Warka #26 xx.xx.2021 W wyniku mojego roztrzepania, a zwróceniu uwagi Zasady postanowiłem popełnić piwo z zasypem zawierającym 1kg słodu czekoladowego. Zasięgnę języka jeszcze na forum jakie drożdże dobrać, aczkolwiek sam jestem ciekawy efektów. Bezstykowiec Celuję w 24 L 16 BLG 40 IBU Składniki: 2,2 kg (29%) słód Pilzneński, Viking Malt 4,3 kg (57%) słód Wiedeński, Viking Malt 1 kg (14%) słód Czekoladowy ciemny, Viking Malt 40 g chmiel Inuga 12,5% AK drożdże FM53 KVEIK/FM41 Gwożdzie i Banany (gęstrwa, zdecyduję przy warzeniu których użyję) Zacieranie: 23 l o temp 68 ºC, wsypanie słodów 65 ºC - 60 min 72 ºC - 20 min 78 ºC - mash out Wysładzanie: 14 l, 3 ml kwasu mlekowego (80%) Gotowanie: 60 min - 40 g Inuga 10 min - pół tabletki wirflock Fermentacja xx ºC burzliwa i cicha w tym samym wiadrze (temp., w zależności od drożdży) Rozlew: xx cukru na xxl do refermentacji (1.8 vol CO2) Wydajność: xx% Czas pracy: xx h Uwagi: Wyszło xx L xx BLG xx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się