Skocz do zawartości

Brewkit Coopers tuning.


Chicken

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie wystarczy napisać i się pojawi dostępność.

A poza tym to przecież są szczegółowo opisane. Wystarczy się "zainspirować"

Pisałem już dwa razy... Brak odpowiedzi

 

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Apa:

Ekstrakt Pale Ae Bruntal 1,7 kg

Ekstakt jasny Bruntal 1,7 kg

Ekstrakt pszeniczny 0,5 kg

 

Simcoe 20g 60'

Citra 20g 15'

Simcoe 20g 5'

Citra 20g + Simcoe 20g 0'

plus po 40g Citr i Simcoe 4 dni na cichej

Wstawione 21 l litrów 13 Blg drożdze S-05  fermentacja w ok. 17 st. w 15 dni zeszło do 3 Blg póżniej zlane na cichchą po trzech dnich wsypany chmiel na 4 dni i na dwa dni przeniesione do lodówki w ok 4 st. IBU ok 41

 

Swet stout

Ekstrakt ciemny Bruntal 1,7 g

Ekstrakt jany Bruntal 1,7 kg

Jęczmień palony 0,25 kg

Czekoladowy ciemy Strzegm 0,25 kg

Laktoza 0,5 kg

 

Słody "wymoczone" w ok 70 st pezez ok 40 min. w 3 l wody przelane 3 l i dodany ekstrakt 1,7 kg Zagotowane wrzucone 30 g Marynki na 60'. 15 min przed końcem gotowania dodane resztę ekstraktu i laktoza. Po schłodzeniu dodane wody do 21 l. Na cichą mam zamiar wrzucić dwie  laski wanilii macerowane w whisky.

 

I to tyle, co wyjdzie zobaczymy ;)

 

 

 

Jeśli chcesz się bawić w chmielenie ekstraktów, to polecam Ci robić to z partial mashem. Czyli częściowym zacieraniem słodów. Wystarczy do tego pielucha zszyta w w woreczek, w którym słody namaczasz na godzinę w wodzie o odpowiedniej temperaturze. Piwa wychodzą lepsze niż tylko z samych ekstraktów. Tu masz linki do moich udanych prób:

http://www.piwo.org/topic/21164-apa-partial-mash/

http://www.piwo.org/topic/21689-pils-z-ekstrakt%C3%B3w-partial-mash/

http://byo.com/aging/item/2052-widmer-brewings-w-10-pitch-black-ipa-clone

A na zagranicznych forach znajdziesz znacznie więcej przepisów dla tej metody niż na polskich.

Właśnie następną warkę mam zamiar robić z partial mashem zatem z Twoich doświadczeń skorzystam :)

Edytowane przez hotmas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już wydajesz tyle kasy na drożdże płynne to zamiast ulepszacza daj ekstrakt słodowy.

A kto powiedział, że kupuje płynne. Od zadania pytania do kupna długa droga.

Czułem, że pójdą tego typu docinki jak zobaczycie tuning brewkita.

 

Jak bede miał wystarczająco czasu to pobawię sie w zacieranie. Na tę chwile nie mam do tego warunków.

 

Skorzystałem z porad kris81 i zakupiłem M84 wraz z polepszaczem Coopers. Im więcej nabiorę wprawy tym bede więcej kombinował. Póki co będzie to ci jest.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.