ansyn Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Pewnie wystarczy napisać i się pojawi dostępność. A poza tym to przecież są szczegółowo opisane. Wystarczy się "zainspirować" Pisałem już dwa razy... Brak odpowiedzi Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Apa: Ekstrakt Pale Ae Bruntal 1,7 kg Ekstakt jasny Bruntal 1,7 kg Ekstrakt pszeniczny 0,5 kg Simcoe 20g 60' Citra 20g 15' Simcoe 20g 5' Citra 20g + Simcoe 20g 0' plus po 40g Citr i Simcoe 4 dni na cichej Wstawione 21 l litrów 13 Blg drożdze S-05 fermentacja w ok. 17 st. w 15 dni zeszło do 3 Blg póżniej zlane na cichchą po trzech dnich wsypany chmiel na 4 dni i na dwa dni przeniesione do lodówki w ok 4 st. IBU ok 41 Swet stout Ekstrakt ciemny Bruntal 1,7 g Ekstrakt jany Bruntal 1,7 kg Jęczmień palony 0,25 kg Czekoladowy ciemy Strzegm 0,25 kg Laktoza 0,5 kg Słody "wymoczone" w ok 70 st pezez ok 40 min. w 3 l wody przelane 3 l i dodany ekstrakt 1,7 kg Zagotowane wrzucone 30 g Marynki na 60'. 15 min przed końcem gotowania dodane resztę ekstraktu i laktoza. Po schłodzeniu dodane wody do 21 l. Na cichą mam zamiar wrzucić dwie laski wanilii macerowane w whisky. I to tyle, co wyjdzie zobaczymy Jeśli chcesz się bawić w chmielenie ekstraktów, to polecam Ci robić to z partial mashem. Czyli częściowym zacieraniem słodów. Wystarczy do tego pielucha zszyta w w woreczek, w którym słody namaczasz na godzinę w wodzie o odpowiedniej temperaturze. Piwa wychodzą lepsze niż tylko z samych ekstraktów. Tu masz linki do moich udanych prób: http://www.piwo.org/topic/21164-apa-partial-mash/ http://www.piwo.org/topic/21689-pils-z-ekstrakt%C3%B3w-partial-mash/ http://byo.com/aging/item/2052-widmer-brewings-w-10-pitch-black-ipa-clone A na zagranicznych forach znajdziesz znacznie więcej przepisów dla tej metody niż na polskich. Właśnie następną warkę mam zamiar robić z partial mashem zatem z Twoich doświadczeń skorzystam Edytowane 9 Listopada 2016 przez hotmas Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Dzięki, co do APY to chyba zamieniłbym chmiele i na goryczkę chmielił Citrą. Po degustacji daj koniecznie znać jakie efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Jak już wydajesz tyle kasy na drożdże płynne to zamiast ulepszacza daj ekstrakt słodowy.A kto powiedział, że kupuje płynne. Od zadania pytania do kupna długa droga.Czułem, że pójdą tego typu docinki jak zobaczycie tuning brewkita. Jak bede miał wystarczająco czasu to pobawię sie w zacieranie. Na tę chwile nie mam do tego warunków. Skorzystałem z porad kris81 i zakupiłem M84 wraz z polepszaczem Coopers. Im więcej nabiorę wprawy tym bede więcej kombinował. Póki co będzie to ci jest. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 To nie docinka tylko dobra rada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 To nie docinka tylko dobra rada.Ja wszystko rozumiem. Tylko po prostu zmęczony jestem czytaniem ciągle że brewkity sa be a zacieranie to prawdziwe piwowarstwo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Czy ja tak napisałem? Zaproponowałem ci tylko ekstrakt niechmielonych (w puszce). Sam pierwsze 10 warek robiłem bez zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Czy ja tak napisałem? Zaproponowałem ci tylko ekstrakt niechmielonych (w puszce). Sam pierwsze 10 warek robiłem bez zacierania.I myśle że kolejną Warkę tak zrobię. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Fakt, granica pomiędzy tuningiem brewkita a warzeniem z ekstraktów niechmielonych jest cienka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się