PaulCraft Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Cześć, planuję uwarzyć Risa 21-22 blg na takim zasypie, warka 15-16L: Wiedeński 5kg karmel 600 0,25k czekoladowy 1200 0,25 kg jęczmień prażony 0,25 kg barwiący (1500) 0,25 kg płatki owsiane 0,4 kg cukier (podbicie do 21-22 blg) Ze słodów powinienem uzyskać 19-20 blg, resztę podrzucę cukrem. Zacieranie 67C przez 80 minut. Palone i czekolady standardowo na 10 (ew. 20) minut przed końcem. Gęstwa drożdżowa po Sweet Milk Stoucie. Nachmielenie na goryczkę na 60 IBU. Coś wyrzucić? Coś dodać? Jęczmienia prażonego mam dokładnie tyle, dodatkowych więcej, do tego jeszcze ew. palony Carafa I (250g). Edytowane 9 Listopada 2016 przez PaulCraft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ja bym zwiększył trochę ekstrakt, 22 blg to trochę cienko jak na RIS. Słód czekoladowy dał bym od początku zacierania. Jeśli chcesz mieć paloność w smaku to Carafa I też od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ris i palone na koniec ? Czemu ? Po co ten barwiący ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ris i palone na koniec ? Czemu ? Po co ten barwiący ? Pamiętam, że jęczmień prażony dodany do lżejszego piwa (i to tylko 0,1 kg) na całe zacieranie dodawał zalegającą, nieprzyjemną paloność. Możliwe, że wtedy nawaliłem z mieszaniem i coś się przypaliło, ale w głowie został ten niesmak. Tutaj będzie sporo ciemnych słodów i (poza K600) chciałem je dać na koniec. Dlaczego barwiący? Sam się pytam, to propozycja. Dlaczego nie? Po wyrzuceniu go proporcja palone/całość będzie w porządku? Brzeczka Sweet Milk Stouta z palonymi na 20' została oceniona jako "pyszna kawa", mi smak też odpowiadał. Ja bym zwiększył trochę ekstrakt, 22 blg to trochę cienko jak na RIS. Słód czekoladowy dał bym od początku zacierania. Jeśli chcesz mieć paloność w smaku to Carafa I też od początku. Nie chcę się rzucać na alkoholowego mocarza przy pierwszym Risie, nie warzyłem wcześniej tak gęstych piw. 22 to w środku stylu. Będę nagazowywał przez refermentację w butelce. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Znaczy wiesz, to jest Twoje piwo, wrzucisz jak będziesz chciał, wyjdzie dobre. Ja jak robię stouty to daję raczej wszystko od początku. Jeśli chodzi o barwiący to zastąpiłbym go czymś, co wniesie coś od siebie. Ja bym dał właśnie carafę special, ale nie dużo. Albo całkowicie odrzucić barwiący i nic nie dodawać. Dla mnie proporcja byłaby wtedy również ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 A barwiący się w ogóle czymś różni od czekoladowego czy to dwie różne nazwy na to samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Barwiący jest ciemniejszy (1500) od tego czekoladowego (1200), ale czy się różni w smaku albo metodzie produkcji albo od innego (ciemnego czekoladowego o podobnym EBC) - nie mam pojęcia. Jeszcze go nie używałem, na sucho też nie jadłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Znaczy wiesz, to jest Twoje piwo, wrzucisz jak będziesz chciał, wyjdzie dobre. Ja jak robię stouty to daję raczej wszystko od początku. Jeśli chodzi o barwiący to zastąpiłbym go czymś, co wniesie coś od siebie. Ja bym dał właśnie carafę special, ale nie dużo. Albo całkowicie odrzucić barwiący i nic nie dodawać. Dla mnie proporcja byłaby wtedy również ok. Barwiący to normalny słód palony (odpowiednik np. Carafa III) tylko tak sobie go głupio nazwali. PaulCraft 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Człowiek uczy się czegoś każdego dnia, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Carafa special nie ma łuski Za wiki: "Słody Carafa® Weyermanna występują także w wersji Specjal. Są to słody pozbawione łuski, dzięki temu nie wnoszą do piwa ostrej goryczki i posmaku spalenizny. Mogą być normalnie zacierane." Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Dziękuję za porady, najpewniej słody ciemne wrzucę na 20 (30) minut przy zacieraniu 80 (90) minut. Oszacuję jeszcze kalkulatorem barwę, czy ten barwiący jest potrzebny, wyrzucę go lub zamienię na Carafę I. Sobota będzie pracowita, coś przelać, coś zabutelkować, coś uwarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Barwiący jest ciemniejszy (1500) od tego czekoladowego (1200), ale czy się różni w smaku albo metodzie produkcji albo od innego (ciemnego czekoladowego o podobnym EBC) - nie mam pojęcia. Jeszcze go nie używałem, na sucho też nie jadłem. No ten akurat jest ciemniejszy, ale w ogólności zarówno słody czekoladowe jak i barwiące występują w bardzo różnych kolorach, od ok 350EBC. Barwiący to normalny słód palony (odpowiednik np. Carafa III) tylko tak sobie go głupio nazwali. A z kolei Carafa to nie jest przypadkiem palony słód karmelowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się