paawel Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Witam. Chciałbym prosić o poradę. Podczas warzenia z ekstraktu niechmielonego w różnych przepisach jest na przykład: chmiel citra '0. Co to znaczy dokładnie? Czy mam wrzucić chmiel i wyłączyć grzanie pod garnkiem? Jak to wtedy wlewam do fermentatora to mam odfiltrować cząsteczki rozpuszczonego brykietu czy zostawić i przelać do fermentatora z resztkami chmielu? Jeżeli odfiltruję chmiel to jaki wpływ będzie miał ten chmiel na piwo jeżeli praktycznie zaraz po wrzucenia do garnka będzie odfiltrowany? Może to głupie pytania, ale prosiłbym o rozjaśnienie tego tematu. Pozrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 1. Tak. Wsypujesz chmiel i praktycznie od razu kończysz gotowanie. Jest to praktycznie wrzucanie chmielu na whirlpool.2. A co robisz z chmielinami po wcześniej wrzuconych chmielach? Jeśli chłodzisz w kadzi warzelnej (garnku), to przez czas chłodzenia AK przejdą do brzeczki. Podobnie jeśli chłodzisz w przepływie, bo zawsze coś przez ten czas przejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 A poza tym to dużo czytania przed Tobą, bo pytasz o elementarz;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawel Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedź. Już rozumiem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się