Jump to content

chmielenie ekstraktu


paawel

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym prosić o poradę.

Podczas warzenia z ekstraktu niechmielonego w różnych przepisach jest na przykład: chmiel citra '0.

Co to znaczy dokładnie? Czy mam wrzucić chmiel i wyłączyć grzanie pod garnkiem?

Jak to wtedy wlewam do fermentatora to mam odfiltrować cząsteczki rozpuszczonego brykietu czy zostawić i przelać do fermentatora z resztkami chmielu?

Jeżeli odfiltruję chmiel to jaki wpływ będzie miał ten chmiel na piwo jeżeli praktycznie zaraz po wrzucenia do garnka będzie odfiltrowany?

Może to głupie pytania, ale prosiłbym o rozjaśnienie tego tematu.

 

Pozrawiam

Paweł 

Link to comment
Share on other sites

1. Tak. Wsypujesz chmiel i praktycznie od razu kończysz gotowanie. Jest to praktycznie wrzucanie chmielu na whirlpool.
2. A co robisz z chmielinami po wcześniej wrzuconych chmielach? Jeśli chłodzisz w kadzi warzelnej (garnku), to przez czas chłodzenia AK przejdą do brzeczki. Podobnie jeśli chłodzisz w przepływie, bo zawsze coś przez ten czas przejdzie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.