repcak92 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Cześć!Coraz cieplej myślę o piwie z dodatkiem yerba mate. Przeszukałem forum, wspomogłem się Googlem, ale jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. Pytałem już nawet w kilku miejscach, ale żadnej odpowiedzi...Znalazłem ten temat (http://www.piwo.org/topic/1711-yerba-mate-w-piwie/?hl=yerba), ale nie wiem czy to dobre miejsce do tego pytania... Ad rem. Znalazłem następujące sposoby dodawania yerba mate do piwa:-W czasie zacierania (za tym rozwiązaniem przemawia fakt, że temperatura w czasie zacierania jest w miarę odpowiadająca temperaturze zaparzania mate; argumenty przeciw: czas parzenia będzie bardzo długi, nie wiadomo jak zachowa się napar z yerby w czasie gotowania).-W czasie gotowania, na 20/10/0 minut (pierwsze rozwiążanie, które przychodzi do głowy, jednak przeciwko przemawia wysoka temperatura oraz fakt, że fusy yerba mate pływają zamiast tonąć).-Na zimno (na pewno nie "przeparzę" zielska w ten sposób, ale temperatura pokojowa jest raczej niespotykana przy piciu yerba mate, więc trudno powiedzieć czy piwo coś ciekawego z niej wyciągnie; poza tym pytanie na jak długo to wsypać i jak to potem odfiltrować).Być może ktoś z Was ma doświadczenie w tej kwestii i zechciałby podpowiedzieć mi, kiedy dodawał yerbę do piwa i jaki to przyniosło skutek.Będę wdzięczny za każdą podpowiedź Edytowane 18 Listopada 2016 przez repcak92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Co do punktu trzeciego to się nie zgodzę, że jest to niespotykany sposób przygotowania yerby, poczytaj o terere. Gdybym miał to robić u siebie to dodałbym właśnie na zimno. Możesz też spróbować yerbowego whirpoola. Swoją drogą ostatnio uzyskałem "yerbowość" w piwie bez dodatku yerby tylko angielskiego chmielu (Challenger i Fuggles). Naprawdę było mocno tytoniowe Edytowane 18 Listopada 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 co to pierwszego punktu, możesz dać określoną ilość w pończosze i wyjąć kiedy chcesz, aby była na dnie przygnieć chochlą piwowarską albo daj obciążnik w postaci wygotowanego kamienia w pończosze również wygotowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Można też przygotować napar z yerby i wlać go na cichą do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artkotsky Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Zrób napar i dodaj przed rozlewem do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Przy dodaniu przed rozlewem może się zrobić "bagno" z piwa. Przynajmniej mi się tak zrobiło jak dodawałem napar z Earl Gray'a. Edytowane 18 Listopada 2016 przez joonecky markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 też się zbieram do próby i myślę że dam rano do wiadra i wieczorem będzie butelkowane, będę celował w 5-6 godzi ale pewnie wyjdzie więcej, nie chce przekroczyć 8 do gorącej brzeczki raczej bym nie pchał tego, mi przynajmniej zależy na aromacie a nie smaku a w wodzie co ma ok25C bardzo fajnie naciąga, nie ma takiej ściągającej goryczki, a trochę jednak tego trzeba dać że by jakiś aromat był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 A jaką chcecie sypać? Z patykami czy bez? Ja piję tylko bez patyków i dodatków, jak najmocniejsze i zasadniczo nawet nie wiem jak smakuje z patykami, podobno podkreślają smak ale ja bym się obawiał o jakąś zwiększoną ilość nieprzyjemnych substancji w kontekście dodatku do piwa i chyba bym wybrał jednak sin palo. Jak sypana luzem to robiłbym cold crush bo to pył straszny jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 ja chcę iść trochę na łatwiznę może, nie jest to za pewne yerba wysokich lotów ale z biedry w piramidkach z dodatkiem mango, część zwykłej część właśnie z mango chcę dać, w tych piramidkach jest sporo miejsca więc aromat powinien dobrze przechodzić, a ta siateczka jest bardzo gęsta przy normalnym parzeniu praktycznie jest zero pyłu więc syfu nie powinno być zastanawiałem się tylko czy jakimś starsanem nie spryskać tego przed wrzucaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hills Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Mam na koncie 5 warek z Yerba Mate. Zaparz ją i dodaj na chłodzienie po gotowaniu. Jeśli chcesz mniej goryczki to w niższej temperaturze. Nie próbuj dodawać do wrzątku, odda wtedy dużo tanin i piwo będzie bardzo ściągające. 100g na 20l daje dobre efekty. Teoretycznie Yerba ma podobne właściwości antybakteryjne jak chmiel, więc nie powinno być też problemu z dodawaniem na cichą. Chociaż przy tym biedronkowym wynalazku to nic nie wiadomo. Co ciekawe. Piwo z Yerba działa tak samo pobudzająco jak sama Yerba mate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 kiedyś zrobiłem stouta z dość dużą ilością kawy po wypiciu jak się wypiło 3-4 serce też dziwnie się zachowywało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 serce też dziwnie się zachowywało Miłość do piwa się objawiła Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
repcak92 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) poczytaj o terere. Ale terere się przygotowuje z lodowatą wodą, myślałem że ta lodowatość ma jakieś znaczenie;) Mam na koncie 5 warek z Yerba Mate. Jakiej yerba mate używasz? Najbardziej przemawia do mnie chyba jednak dodanie na zimno w takim razie. Jestem bardzo ciekaw co z tego wyjdzie! Na pewno użyję yerby zwykłej - sypanej (chyba bez patyczków, bo w piwie nie są za bardzo potrzebne). Tak czy inaczej dzięki za wszystkie odpowiedzi - rozjaśniły mi trochę co się stosuje i jakie daje to efekty. Edytowane 22 Listopada 2016 przez repcak92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hills Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Ostatnio Yerba Mate Krauss Gaucho przypadła mi do gustu. Jest dość intensywna. Zdecydowanie warto sypaną. W torebkach nie wiadomo do końca co dostaniesz. Z moich osobistych doświadczeń z yerba wyniosłem, że zbyt długi kontakt z wodą (2 dni w matero) wyciąga też dużo tanin. Ale nie sprawdzałem tego w piwie. W każdym razie nie trzymaj zbyt długo z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się