314wo.pl Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Zastanawiam się, czy można by było przy jednej warce zastosować 2 lub więcej różnych chmieleń na goryczkę. Wiadomo, że na goryczkę, to do kotła, ale jakbym tak całą warkę gotował bez chmielu, a gdzieś z boku, w oddzielnych garnkach gotował różne chmiele, albo chociażby wrzucane do kotła w różnym czasie. No i potem, po gotowaniu podzieliłbym warkę na dwie części i każdą z nich zasilił tym chmielowym wywarem, co go gotowałem obok. Może ktoś już tak próbował. Czego można się spodziewać? Jak bardzo rezultat będzie odbiegał od tego, gdybym chmiel gotował w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Bardzo bardzo bardzo się będzie różniło. Zły pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Nalej do garnka wody, wrzuć połowę porcji rosołowej kurczaka, gotuj, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę gotuj jeszcze trochę. W innym garnku (jednocześnie z pierwszym) gotuj tylko tę drugą połowę porcji rosołowej w połowie ilości wody jaka była w garnku 1, a w osobnym zagotuj taką samą ilość wody i dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę (dla zbliżenia wyników możesz użyć tej samej marchwi przekrojonej na pół). Po zakończeniu gotowania do garnka 2 z wywarem z kurczaka, dolej wody gotowanej z marchewką. Porównaj smak tej mieszanki ze smakiem "rosołku" z garnka 1, a jeszcze lepiej: porównaj smak marchewki. Mniej więcej o to pytasz.WSZYSTKO co znajduje się w gotowanym roztworze ma wpływ na efekt końcowy. Substancje z brzeczki przechodzą do chmielu (część tam już zostanie), a wypłukują inne, w tym takie, których sama woda nie wypłucze (nie pytaj jakie, aż tak się nie znam ). Chmielenie pomaga też uzyskać przełom białkowy, którego obecność daje nam nadzieję na uzyskanie klarownego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Ja mam doświadczenie z chmielenia w 5litrowym garnku. U mnie szło osobno zagotowanie ekstraktu, a potem osobno gotowanie chmielu. Chmiel był gotowany w lekko osłodzonej zupie zawierającej popłuczyny z puszek i ewentualnie glukozę. Efekty: jeśli chodzi o goryczkę (jej poziom i charakter) to skłonny jestem zaryzykować stwierdzenie, że różnice o ile występują, to bardzo niewielkie względem chmielenia w pełnej objętości brzeczki. Natomiast jest spora różnica w efektach chmielenia na smak i na aromat 0'. Smaki i aromaty chmielowe są dobrze wyczuwalne w piwie przez ok. 2 tygodnie po zabutelkowaniu. Potem szybko ulatują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się