Skocz do zawartości

Browar Płoty


Decocsis

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem warzyć. :)

 

Warka nr 1: Pale Ale 18.11.2016

 

Skład:

Pilzneński 3,5 kg

Pale Ale 0,5

 

Chmiel:

Marynka 35 g - 60 min

Lubelski 35g - 10 min

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

 

Zacierałem w 12 l wody

63°C - 45 min

72°C - 15 min

78°C - wygrzew  i 10 min

 

Gotowanie 70 min

 

Planowane było 10,7 Blg 20 l, wyszło 18 l 11,3 Blg.

Zadane zostało zrehydratyzowanymi drożdżami US-05 zaczęło bulkać po około 5 godzinach.

Obecnie w trakcie burzliwej.

 

Warka nr 2: Dry Stout (wg receptury: Czarnuch, Kamil Soluch) 20.11.2016

 

Skład:

pale ale Strzegom 3,0 kg

monachijski typ II Wayerman 1,0 kg

czekoladowy jasny Strzegom 0,2 kg

palony jęczmień Strzegom 0,35 kg

 

Chmiel:

Marynka 40g - 60 min

 

Zacieranie:

67°C przez 90 min

72°C przez 10 min

76°C i filtracja

 

Jęczmień palony wrzucony na zacieranie w 72 °C

 

Gotowanie:

60 min - całość chmielu wrzucona w 1. minucie gotowania

 

Drożdże zadane z piany warzonego dwa dni wcześniej Pale Ale, po ustaniu ok. 100 ml. Zaczęło bulkać po 15 godzinach.

Obecnie w trakcie burzliwej.

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Decocsis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #1 i #2 przelane na cichą (planuje ok. 4-6 dni) 04.12.2016

 

Warka nr 3: Sweet Stout 04.12.2016

 

Skład:

Pale ale 4kg

Płatki jęczmienne 0,3 kg

Karmelowy 150 0,25 kg

Karmelowy 600 0,25 kg

Czekoladowy 400 0,1 kg

Jęczmień palony 0,3 kg

 

Chmiel:

Marynka 20 g - 60 min

Marynka 15 g - 15 min

Lubelski 10 g - 15min

 

Dodatki: Laktoza 0,5kg (na 15 min gotowania)

 

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 24l o ekstrakcie 14,5 Blg (z laktozą)

Drożdze zadane z gęstwy z Pale Ale

Edytowane przez Decocsis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #4: Robust Porter  15.01.17

 

Skład:

pale ale strzegom 3,25 kg

monachijski I 1,00 kg

pilzneński 0,75 kg

palone żyto 0,25 kg

karmelowy 300 0,25 kg

 

Chmiel:

Magnum 28 g - 60 min

Fuggles 20 g - 15 min

Fuggles 15 g - 0 min

 

Drożdże:

S-04 rehydratyzowane z paczki

 

Zacieranie:

 

Zacierałem w 15 l wody

64°C - 30 min

72°C - 30 min

76°C - wygrzew i 10 min

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 20 l brzeczki 15 Blg

 

4.02.17 Zabutelowane z dodatkiem 110 g cukru.

Edytowane przez Decocsis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #5: Full Aroma Hops

 

Słody:

pilzneński 4,00 kg

 

Chmiel:

Magnum 18 g - 60 min

Lubelski 25 g - 30 min

Lubelski 10 g - 5 min

 

Drożdże:

S-04 - gęstwa po #4

 

Zacieranie:

 

Zacierałem w 12 l wody

Zasyp do 40°C - podgrzewanie do 61°C

61°C - 15 min

72°C - 45 min

76°C - wygrzew i 10 min

 

Gotowanie 80 min

 

Wyszło 19 l 13 Blg

 

Fermentacja w temp. otoczenia 17°C planowana 14 dni burzliwej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.