Decocsis Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Zacząłem warzyć. Warka nr 1: Pale Ale 18.11.2016 Skład: Pilzneński 3,5 kg Pale Ale 0,5 Chmiel: Marynka 35 g - 60 min Lubelski 35g - 10 min Drożdże: US-05 Zacieranie: Zacierałem w 12 l wody 63°C - 45 min 72°C - 15 min 78°C - wygrzew i 10 min Gotowanie 70 min Planowane było 10,7 Blg 20 l, wyszło 18 l 11,3 Blg. Zadane zostało zrehydratyzowanymi drożdżami US-05 zaczęło bulkać po około 5 godzinach. Obecnie w trakcie burzliwej. Warka nr 2: Dry Stout (wg receptury: Czarnuch, Kamil Soluch) 20.11.2016 Skład: pale ale Strzegom 3,0 kg monachijski typ II Wayerman 1,0 kg czekoladowy jasny Strzegom 0,2 kg palony jęczmień Strzegom 0,35 kg Chmiel: Marynka 40g - 60 min Zacieranie: 67°C przez 90 min 72°C przez 10 min 76°C i filtracja Jęczmień palony wrzucony na zacieranie w 72 °C Gotowanie: 60 min - całość chmielu wrzucona w 1. minucie gotowania Drożdże zadane z piany warzonego dwa dni wcześniej Pale Ale, po ustaniu ok. 100 ml. Zaczęło bulkać po 15 godzinach. Obecnie w trakcie burzliwej. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez Decocsis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Warka #1 i #2 przelane na cichą (planuje ok. 4-6 dni) 04.12.2016 Warka nr 3: Sweet Stout 04.12.2016 Skład: Pale ale 4kg Płatki jęczmienne 0,3 kg Karmelowy 150 0,25 kg Karmelowy 600 0,25 kg Czekoladowy 400 0,1 kg Jęczmień palony 0,3 kg Chmiel: Marynka 20 g - 60 min Marynka 15 g - 15 min Lubelski 10 g - 15min Dodatki: Laktoza 0,5kg (na 15 min gotowania) Gotowanie 60 min Wyszło 24l o ekstrakcie 14,5 Blg (z laktozą) Drożdze zadane z gęstwy z Pale Ale Edytowane 4 Grudnia 2016 przez Decocsis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Pale Ale: Dry Stout: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Warka #4: Robust Porter 15.01.17 Skład: pale ale strzegom 3,25 kg monachijski I 1,00 kg pilzneński 0,75 kg palone żyto 0,25 kg karmelowy 300 0,25 kg Chmiel: Magnum 28 g - 60 min Fuggles 20 g - 15 min Fuggles 15 g - 0 min Drożdże: S-04 rehydratyzowane z paczki Zacieranie: Zacierałem w 15 l wody 64°C - 30 min 72°C - 30 min 76°C - wygrzew i 10 min Gotowanie 60 min Wyszło 20 l brzeczki 15 Blg 4.02.17 Zabutelowane z dodatkiem 110 g cukru. Edytowane 9 Lutego 2017 przez Decocsis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Warka #5: Full Aroma Hops Słody: pilzneński 4,00 kg Chmiel: Magnum 18 g - 60 min Lubelski 25 g - 30 min Lubelski 10 g - 5 min Drożdże: S-04 - gęstwa po #4 Zacieranie: Zacierałem w 12 l wody Zasyp do 40°C - podgrzewanie do 61°C 61°C - 15 min 72°C - 45 min 76°C - wygrzew i 10 min Gotowanie 80 min Wyszło 19 l 13 Blg Fermentacja w temp. otoczenia 17°C planowana 14 dni burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się