Jump to content

Browar Płoty


Recommended Posts

Zacząłem warzyć. :)

 

Warka nr 1: Pale Ale 18.11.2016

 

Skład:

Pilzneński 3,5 kg

Pale Ale 0,5

 

Chmiel:

Marynka 35 g - 60 min

Lubelski 35g - 10 min

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

 

Zacierałem w 12 l wody

63°C - 45 min

72°C - 15 min

78°C - wygrzew  i 10 min

 

Gotowanie 70 min

 

Planowane było 10,7 Blg 20 l, wyszło 18 l 11,3 Blg.

Zadane zostało zrehydratyzowanymi drożdżami US-05 zaczęło bulkać po około 5 godzinach.

Obecnie w trakcie burzliwej.

 

Warka nr 2: Dry Stout (wg receptury: Czarnuch, Kamil Soluch) 20.11.2016

 

Skład:

pale ale Strzegom 3,0 kg

monachijski typ II Wayerman 1,0 kg

czekoladowy jasny Strzegom 0,2 kg

palony jęczmień Strzegom 0,35 kg

 

Chmiel:

Marynka 40g - 60 min

 

Zacieranie:

67°C przez 90 min

72°C przez 10 min

76°C i filtracja

 

Jęczmień palony wrzucony na zacieranie w 72 °C

 

Gotowanie:

60 min - całość chmielu wrzucona w 1. minucie gotowania

 

Drożdże zadane z piany warzonego dwa dni wcześniej Pale Ale, po ustaniu ok. 100 ml. Zaczęło bulkać po 15 godzinach.

Obecnie w trakcie burzliwej.

 

 

 

 

 

 

Edited by Decocsis
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #1 i #2 przelane na cichą (planuje ok. 4-6 dni) 04.12.2016

 

Warka nr 3: Sweet Stout 04.12.2016

 

Skład:

Pale ale 4kg

Płatki jęczmienne 0,3 kg

Karmelowy 150 0,25 kg

Karmelowy 600 0,25 kg

Czekoladowy 400 0,1 kg

Jęczmień palony 0,3 kg

 

Chmiel:

Marynka 20 g - 60 min

Marynka 15 g - 15 min

Lubelski 10 g - 15min

 

Dodatki: Laktoza 0,5kg (na 15 min gotowania)

 

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 24l o ekstrakcie 14,5 Blg (z laktozą)

Drożdze zadane z gęstwy z Pale Ale

Edited by Decocsis
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Warka #4: Robust Porter  15.01.17

 

Skład:

pale ale strzegom 3,25 kg

monachijski I 1,00 kg

pilzneński 0,75 kg

palone żyto 0,25 kg

karmelowy 300 0,25 kg

 

Chmiel:

Magnum 28 g - 60 min

Fuggles 20 g - 15 min

Fuggles 15 g - 0 min

 

Drożdże:

S-04 rehydratyzowane z paczki

 

Zacieranie:

 

Zacierałem w 15 l wody

64°C - 30 min

72°C - 30 min

76°C - wygrzew i 10 min

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 20 l brzeczki 15 Blg

 

4.02.17 Zabutelowane z dodatkiem 110 g cukru.

Edited by Decocsis
Link to comment
Share on other sites

Warka #5: Full Aroma Hops

 

Słody:

pilzneński 4,00 kg

 

Chmiel:

Magnum 18 g - 60 min

Lubelski 25 g - 30 min

Lubelski 10 g - 5 min

 

Drożdże:

S-04 - gęstwa po #4

 

Zacieranie:

 

Zacierałem w 12 l wody

Zasyp do 40°C - podgrzewanie do 61°C

61°C - 15 min

72°C - 45 min

76°C - wygrzew i 10 min

 

Gotowanie 80 min

 

Wyszło 19 l 13 Blg

 

Fermentacja w temp. otoczenia 17°C planowana 14 dni burzliwej

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.