vettis Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 (edytowane) Cześć, Dzisiaj browar Escarabajo stał się posiadaczem dwóch beczek takich samych jak na tej aukcji http://www.allegro.pl/item896068866_nowa_beczka_do_kiszenia_kapusty_beczki_kapuste_60l.html Chcę zamontować standardowe kraniki, takie jak w fermentatorach standardowych. Moje pytanie brzmi na jakiej wysokości je zamontować? Wymiary beczki: Wysokość 65 cm Średnica beczki 40 cm Planuję warki po 50l i nie chciałbym mieć problemu z drożdżami osiadającymi na dnie. Jak myślicie 2 razy/1,5 raza wyżej niż w normalnych fermentatorach? (liczę oczywiście wysokość od dna fermentatora 1,5 czy 2) Pozdrawiam Edytowane 11 Lutego 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Ja bym zrobił na tej samej wysokości, nie obserwuję proporcjonalnego zwiększenia objętości drożdży w stosunku do ilości brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Średnica beczki podobna do fermentatora (+/-36cm), wielkość osadu, jak pisał josefik, nie zwiększa się proporcjonalnie do zwiększenia ilości brzeczki, ale jednak będzie większa. Ja dla swojego spokoju podniósł bym 1,5 raza. Pozdrawiam fagot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Jeżeli dno beczki jest płaskie to dałbym na tej samej wysokości, a jeżeli wypukłe to tak z 1-1,5 cm wyżej. Gdyby nawet zassało trochę przy przelewaniu na cichą, to i tak nic nie szkodzi, a po cichej drożdży jest tak mało że na pewno nie zassie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Dałem troszkę wyżej, bo dno nie jest płaskie tylko jest wygięcie przez cały środek, myślę że powinno być ok. Zobaczę w weekend jak będę przelewał Hefeweizena na cichą Myślałem, że drożdże proporcjonalnie zwiększają swoją objętość do ilości brzeczki. Dzięki za info i odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się