łysy ĄĘ Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Wczoraj uwarzyłem moje pierwsze piwo metodą partial mash. W założeniach miało to być session IPA 12Blg. Zacieranie przebiegło następująco: Do 12,5 litrowego garnka wlałem 9,5 litra wody, którą podgrzałem do 75st. Wsypałem do niej słody (2kg pilzneńskiego i 1kg pszenicznego). Temperatura ustaliła się na 69st. Po czym zacierało się to przez 90 minut. W tym czasie 3 razy przemieszałem zacier. Końcowa temperatura to 64 st. Po czym przeprowadziłem mash out. W ciągu 15 minut doprowadziłem zacier do temperatury 78 st. Filtrację przeprowadziłem w fermentorze ze sraczwężykiem. Ustawiłem sobie malutki przepływ, bo nie zależało mi specjalnie na czasie. Zawróciłem pierwsze dwa litry brzeczki, a potem użyłem jeszcze do wysładzania 5 litrów wody o temperaturze 75st. Filtracja przeszła bezproblemowo, trwała jakieś 70-80 minut. Ponieważ wysładzałem do objętości, to nie mierzyłem Blg brzeczki przedniej i w końcówce wysładzania. Ostatecznie uzyskałem 11,5 litra brzeczki 12 Blg. Oznacza to, że uzyskałem wydajność na poziomie 48% (480g cukrów z 1kg słodów). Można coś poprawić w tym procesie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Ale co chciał byś osiągnąć ? Większa wydajność, szybkość ? Jeśli pytasz o sam proces to wszystko wydaje się ok. Gdzie masz wątpliwości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Ja mieszam co około 5-7 minut. Odnoszę wrażenie, że wydajność mam znacznie lepszą jak tak często mieszam. No i nie wiem czy tutaj 90 minut aż było wymagane. 60 powinno wystarczyć, ale jak specjalnie nie zależy Ci na czasie to chyba w żaden sposób dłuższe zacieranie nie powinno przeszkadzać. łysy ĄĘ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 wydajność. trochę mało wydaje mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 A słody były świeże ? Nie wiesz ile BLG ci leciało pod koniec wysładzania. Być może leciało jeszcze znośnie i po gotowaniu miał byś te 12L I obliczenia wydajności były by bardziej konkretne. Jak ja robiłem warki 12L to standardowo brałem jakieś 2,5kg słodów, a u ciebie było 3kg wiec powinieneś mieć albo więcej brzeczki albo większe BLG. Teraz bez pomiarów trochę trudno stwierdzić bo cały proces wydaje się w porządku. łysy ĄĘ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Ja też mieszam często, z takiej ilości słodu miałbym z 15 blg lekko. Może słód za grubo ześrutowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Słód wyglądał OK. Na śrutowanie nie mam wpływu, zamówiłem śrutowane słody w homebeer, ale naprawdę na oko wyglądały na właściwie ześrutowane. Po zastanowieniu żałuję, że nie zmierzyłem Blg końcówki wysładzania. Do garnka zmieściłbym jeszcze pół litra i brzeczka nie wylazłaby mi w gotowaniu. Zakładając, że pod koniec szło jeszcze słodkie i wysłodziłbym jeszcze dodatkowy litr. Pogotować to osobno w małym garnku i potem uzupełnić to co odparowało w dużym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Też mam homebeer Mi zawsze wychodzi nie 10 litrów jak sugerują tylko 13, i zawsze osiągam tyle blg co w przepisie albo i ciut więcej nawet mimo tych trzech litrów więcej. Mieszaj częściej i sprawdz ile leci pod koniec. Jeżeli leci jeszcze 5-7 blg to też odbieram do małego garnka i gotuję równolegle, pod koniec uzupełniam to co odparowało, szkoda mi zostawiać puste miejsce w garze, zawsze to lepiej mieć więcej piwka łysy ĄĘ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Dzięki za sugestie. Będzie korekta scenariusza przy kolejnym warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Szarpnij się na 100 zł za śrutownik i ześrutuj drobno a zobaczysz różnice No i przypilnuj wysładzania bo jak ma być wysoka wydajność jak nawet nie wiesz jakie blg miałeś na końcu. Wywaliłeś swoją wysoką wydajność do kosza razem z młótem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 A jeszcze jedno. Będzie jakaś różnica między wysładzaniem w fermentorze 30l i 15l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 W 30l będziesz miał za cienko młuta... Lepiej małe warki filtrować w 15l z casto za 8zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Moim zdaniem bez różnicy, przy czym w 30l będzie mniejszy nacisk na sraczwezyk. Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Ja zawsze mierzę blg podczas wysładzania nalewając brzeczkę bezpośrednio z kranika. Co prawda jest gorąca i nie mam czasu na schłodzenie, ale przyjmując, że im cieplej tym spławik głębiej zanurzony to po prostu przerywam wysładzanie gdy wynik spada do 2 - 1,5. Wydajność b. dobra, a garbnikowej goryczki brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się