wwonsz Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Hej, będę w tym temacie prowadził dziennik swoich warek, zachęcam do komentowania, to dla mnie dopiero początki i chętnie się nowych rzeczy nauczę. Dotychczasowe warki: #1 Dry stout #2 AIPA (refermentuje) #3 Hefeweizen Edytowane 30 Listopada 2016 przez wwonsz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwonsz Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) #3 Hefeweizen Moje pierwsze przeniczne piwo, bałem się filtracji zwłaszcza i słusznie Słody: pszeniczny 2,2 kg pilzneński 1,5 kg carabelge 0,2 kg Zacieranie: Słody wrzucone do 15l wody o temperaturze 46C. 44C - 10 minut 50C - 15 minut 63C - 30 minut W tym momencie niestety rozbił mi się termometr, a w pobliskim supermarkecie nie mieli spożywczego Wiedziałem w jakim tempie mniej więcej podnosiła się temperatura, więc raczej wszystko zatarło się według planu. 73C - 40 minut mashout 75C i filtracja Wysładzałem do 24 litrów z użyciem fałszywego dna. Po spłynięciu kilku litrów wszystko mi się zatrzymało, ponacinałem złoże, ale nic to nie dało, więc mieszałem. W efekcie dużo syfów mi się dostało do brzeczki, do fermentora zresztą też. Postaram się przy rozlewie zaciągnąć już tylko samo piwo. Chmielenie - 90 minut 80 min. - Perle 10 g 30 min. - Perle 5 g 5 min. - Hallertauer Tradition 10 g Drożdże: saszetka WB-06, uwodnione, zadane w ok. 20C (nie wiem dokładnie, bo rozbiłem termometr). Trzeci dzięń sobie radośnie bulka, piana jest. Na gęstwie z tego piwa mam zamiar robić dunkelweizena. Zrobię sobie filtrator z oplotu to może filtracja lepiej pójdzie, albo nawiercę więcej dziurek w fałszywym dnie. 11/12 rozlane do butelek na refermentację. Wymieszałem ze 132 g cukru rozpuszczonego we wrzątku, wyszło 37 butelek. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez wwonsz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Jedno pytanie nasuwa się jeśli chodzi o problemy z filtracją. Stosujesz podbicie? http://www.wiki.piwo.org/Podbicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwonsz Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Jedno pytanie nasuwa się jeśli chodzi o problemy z filtracją. Stosujesz podbicie? http://www.wiki.piwo.org/PodbicieTak, ale używam wody z kranu (45C), może jest za zimna i nie spełnia swojej roli. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez wwonsz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwonsz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) #4 Dunkelweizen Słody: pszeniczny - 3,13 kg pilzneński - 0,9 kg monachijski - 1,36 kg Special B - 170 g karmelowy 150 EBC - 170 g Carafa Special II - 57 g Słody wrzucone do 18l wody o temperaturze 69 C. Zacieranie w 67 C przez 60'. Wygrzew do 79 C. Chmiele: Hallertau Tradition 28 g - 60' Drożdże: Gęstwa WB-06 z Hefeweizena Ekstrakt brzeczki przed zadaniem drożdży: 15 BLG Fermentor stoi teraz w 18 C. Receptura z "Brewing Classic Styles" Zainasheffa i Palmera. Edytowane 24 Grudnia 2016 przez wwonsz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwonsz Opublikowano 24 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2016 #5 Grodziskie Słody: pszeniczny wędzony dębem - 3 kg Słody wrzucone do 12l wody o temperaturze 67 C. 40' w 65 C 40' w 72 C Wygrzew do 79 C i filtracja Gotowanie przez 70' Chmiele: Iunga granulat - 50 g dodane w momencie przelewania na filtrację Iunga granulat - 10 g - 60' Iunga granulat - 10 g - 10' Iunga granulat - 20 g - 0' Drożdże: suche Safale US-05 Ekstrakt brzeczki przed zadaniem drożdży: 7 BLG Fermentor stoi teraz w 18 C. Receptura to ta z małymi zmianami. Filtracja tego piwa to była katastrofa. Mam filtrator z oplotu, Dunkelweizen robiony tego samego dnia poszedł gładko, to zatrzymało się jeszcze zanim zawróciłem brzeczkę przednią... Dużo mieszałem podczas filtracji i ostatecznie brzeczka do chmielenia poszła mocno mętna. Podejrzewam, że mi za bardzo zacier ostygł jak grzałem wodę do wysładzania, będę się rozglądał za jakimś elektrycznym podgrzewaczem, żeby wodę do wysładzania mieć gotową już jak skończę zacierać. W tym momencie dopiero wtedy zaczynam grzać, bo muszę mieć wolny garnek i kuchenkę. Może przerwa beta glukanowa też by coś pomogła? Całe szczęście moje ulubione style powstają z jęczmienia, więc nie będę się aż tyle męczył z filtrowaniem pszenicy Druga rzecz, przy której namieszałem chyba to dodanie do złoża filtracyjnego chmielu w granulacie zamiast w szyszce jak w recepturze. W efekcie sporo tego chmielu musiało się dostać do gotowania, bo po chmieleniu brzeczka była bardzo goryczkowa, wędzonki w ogóle nie czułem, więc chyba nie będzie się tego piwa dało nazwać grodziszem xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się