Jump to content

Zatrzymana fermentacja WLP530

Alexy

Recommended Posts

Cześć,

Kończę (a przynajmniej tak myślałem) fermentację Belgian Blond (15,2 Blg, drożdze ze startera 2l, brzeczka napowietrzana przez przelewanie) - opis w tym wątku.

Mam problem ze zbyt niskim odfermentowaniem - po 4 tygodniach jest 4.5 Blg i nie zmienia się od ponad 2 tygodni.

Przebieg fermentacji:

- start aktywnej fermentacji po 8h

- fermentacja przez pierwsze 48h poszła z 19C na 22C

- potem przez 2 tyg 19C

- po około 3 tygodniach (gdy zorientowałem się, że FG nie schodzi już nic) przeniosłem do pomieszczenia gdzie jest 22C i zakręciłem fermentorem aby podbić towarzystwo z dna.

Aktualnie po 4 tygodniach cały czas coś tam bulka z rurki ale FG się nic nie zmienia. Moim zdaniem to uchodzi pozostałe CO2 z piwa.

Czy jest jeszcze jakiś sensowny sposób na tym etapie aby ruszyć jeszcze te drożdże? Może dodać inne drożdże (mam pod ręką paczkę S-04) albo zlać piwo do drugiego fermentora, zrobić starter z gęstwy po WLP530 i zadać ponownie? Wg przepisu powinienem skończyć w okolicy 2.5Blg - czyli jestem 2Blg od celu, sporo... i piwo ma słodki finisz a powinien być wytrawny.

PS. Na drugi raz chyba zaplanuje inaczej temperatury fermentacji. Amerykańce na swoich forach jak robią Belgi, to zaczynają w 19-20 stopniach na pierwsze 2-3 dni a potem podnoszą temperaturę aż do 26 (!!) i podobno mają głębokie odfermentowanie oraz brak fuzli... piszą, że bez tego podniesienia temp. są właśnie problemy z płytkim odfermentowaniem i słodkim finiszem.

dałeś drożdżom spadek temp o 3°C. I tak sie później kończy - wlokąca się końcówka fermentacji lub niedofermentowanie.

Sprawdź jeszcze czy papier w ballingomierzu Ci się nie przesunął

Edited by bart3q

Mierze refraktometrem i przeliczam na Blg w BeerSmith. (dla fermentującej brzeczki)

Temperatury im nie obniżałem. Fermentor stał w 19C przez 3 tyg (podskoczył na 22c przez aktywna fermentacje, potem temperatura wróciła do temperatury otoczenia - czyli do 19C) - to źle?

Podniosłem temp. otoczenia na 22C na ostatni tydzień przenosząc fermentor do innego pomieszczenia - licząc na dodatkowa aktywność drożdży.

Taki spadek nie daje nic dobrego - chyba że masz pancerne drożdże typu us05. Ale i przy nich takie rzeczy nie są zalecane.

Podniosłeś temperaturę za późno,kiedy drożdże dawno poszły spać i opadły na dno. Na przyszłość podnoś, kiedy zaczynają zwalniać fermentację, i temperatura w wiadrze zaczyna opadać (idealnie jest w ogóle nie doprowadzić do spadku temperatury).

A to piwo - przede wszystkim spróbuj zmierzyć jeszcze ballingometrem. No chyba że wskazania refraktometru się nie zmieniają w ciągu 4 tyg, jak zrozumiałem. Wtedy możesz przelać do drugiego fermentora, napowietrzenie lekkie i ruch może coś pobudzić (ale nie napowietrzaj specjalnie przypadkiem, samo napowietrzenie przy przelewaniu wystarczy. Poczekaj jeszcze z 2 tyg, jeśli chcesz możesz próbować z zadawaniem rozruszanych drożdży lub odrobiny cukru ( w wiki masz opisane). Jeśli dalej nic nie zejdzie to butelkuj. Jest szansa że po prostu tak się zatarło i niżej nie zejdzie. Raz miałem taki przypadek, dunkelweizen zszedł mi z 12 do 6, zabutelkowałem i nie przegazował się. Ale to trzeba pilnować, po nagazowaniu najlepiej dać w zimne i patrzyć czy się nie przegazowuje. Dlatego bezpieczniej przelać do drugiego wiadra.

Dzięki bart3q! Swoją drogą już jedzie do mnie z Chin taśma grzewcza i kontroler temperatury z sondą więc wkrótce będę fermentacje prowadził w stabilnej temperaturze. 

Refraktometr od 2 tyg pokazuje to samo, ale mimo to sprawdzę jeszcze ballingometrem. Ale to przelewanie do drugiego fermentora to jak rozumiem bez drożdży z dna? Obawiam się, że nie zostało już wiele w zawieszeniu. Może zrobię tak, że przeleję do drugiego, rozruszam trochę zebranej gęstwy na 1l starterze i dodam je w fazie aktywności do przelanego piwa... np w 22C.

O granaty się nie boje, bo piwo będzie w kegu. 

To jak się o granaty nie boisz to lej do kega.

Masz sklarowane piwo i dwie opcje:

nie doje

doje

jak nie doje - to masz piwo w kegu, i jest dobre

jak doje - to najwyżej lekko się przegazuje w kegu, to upuścisz ten gaz.

jak dodasz drożdży itp, to będziesz miał muł na dnie kega,będziesz kombinował z przelewaniem itp, a to wiadomo - czas, i ryzyko infekcji. Lepiej ten czas poświęcić na warzenie następnego;)

Dzięki.

Bardziej myślałem o przelaniu do fermentora drugiego, dodać drożdże, czekać aż się przegryzie, etc. Kombinowanie...

Ale jakbym dał do kega to może faktycznie coś jeszcze samo z siebie doje. Tylko tego kega trzymać w 22C, tak? Bo w lodowce to już nic się nie wydarzy :)

Warzenie piwa to chyba jednak bardziej sztuka niż nauka :)

Kilka dobrych dni po tym zamieszaniu fermentorem zaczęła się sama z siebie ponowna akcja :) Dziś patrzę a rurka ochoczo bulka a na powierzchni zrobiła się 3-4mm piana. Wyglada jak krausen, chyba to nie infekcja... zapach z rury normalny.

To sport jak widać dla cierpliwych! :)

Aktualizacja: dzis po ponownym starcie fermentacji (w 22C) mam 1,7-2 Plato (zależnie jak czytać refraktometr). Drugi krausen, który miałem, juz ładnie opadł, piwo sie klaruje. No to pojechałem - teraz mam zbyt głębokie odfermentowanie. Alkoholu jest 7,2-7,5%, czyli praktycznie zrobiłem Dubbla ;) Zapach i smak jest ekstra - jest jeszcze taka szorstkość bo sa drożdże w zawieszeniu, ale zapach jest typowo belgijski.

Edited by Alexy