Wiatrol Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Witam jakies 2 miesiace temu zabutelkowałem tripla na drożdżach fermentis be-256, niestety nie nagazował sie. Mam teraz gęstwe z S04 mam zamiar dodawac 1 ml gestwy do każdej butelki. Czy dodanie innego szczepu nie spowoduje dojedzenia pozostałych cukrów których poprzednie drożdże nie zjadły? Dodam że piwo odfermentowało dość nisko bo zatrzymało się w okolicach 1 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Cześć. Nie ruszaj nic. S-04 są słabsze nić Abbaye i pewnie nic nimi nie wskórasz. Ile butelek otworzyłeś? Ile dałeś surowca i w jakiej temp. trzymasz piwo? Jaki był ekst.początkowy? Bez tych info ciężko coś poradzić. Może jeszcze się nagazuje, albo trefna butelka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Testowane 3 butelki z dwóch skrzynek w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dodałem 7 gram glukozy na litr. Temperatura w jakiej cały czas jest piwo to 20 stopni. Ekstrakt początkowy 19 blg końcowy około 1 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 No to nie wiem. Ja bym czekał jeszcze. Ale jak masz ochotę dodać drożdży to wytrzymałych na alko, jakąś dobrą gęstwę. Jakby nie było, piwko ma ponad 9 %, to mogą zaczynać się schodki z nagazowaniem. A ten tripel jest mętny, zawiesisty, czy klarowny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Klarowny i to bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zebrałem gęstwe S04 rozcieńczyłem piwem do każdej butelki dodałem 1ml gęstwy po tygodniu sprawdzone piwo się nagazowało jak na Tripla gazu jest wystarczająco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się