Skocz do zawartości

Belgijski Triple


Wiatrol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakies 2 miesiace temu zabutelkowałem tripla na drożdżach fermentis be-256, niestety nie nagazował sie. Mam teraz gęstwe z S04 mam zamiar dodawac 1 ml gestwy do każdej butelki. Czy dodanie innego szczepu nie spowoduje dojedzenia pozostałych cukrów których

poprzednie drożdże nie zjadły? Dodam że piwo odfermentowało dość nisko bo zatrzymało się w okolicach 1 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Nie ruszaj nic. S-04 są słabsze nić Abbaye i pewnie nic nimi nie wskórasz. Ile butelek otworzyłeś? Ile dałeś surowca i w jakiej temp. trzymasz piwo? Jaki był ekst.początkowy?

Bez tych info ciężko coś poradzić. Może jeszcze się nagazuje, albo trefna butelka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to nie wiem. Ja bym czekał jeszcze. Ale jak masz ochotę dodać drożdży to wytrzymałych na alko, jakąś dobrą gęstwę. Jakby nie było, piwko ma ponad 9 %, to mogą zaczynać się schodki z nagazowaniem. A ten tripel jest mętny, zawiesisty, czy klarowny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.