Jump to content

Belgijski Triple


Wiatrol

Recommended Posts

Witam jakies 2 miesiace temu zabutelkowałem tripla na drożdżach fermentis be-256, niestety nie nagazował sie. Mam teraz gęstwe z S04 mam zamiar dodawac 1 ml gestwy do każdej butelki. Czy dodanie innego szczepu nie spowoduje dojedzenia pozostałych cukrów których

poprzednie drożdże nie zjadły? Dodam że piwo odfermentowało dość nisko bo zatrzymało się w okolicach 1 blg

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

Nie ruszaj nic. S-04 są słabsze nić Abbaye i pewnie nic nimi nie wskórasz. Ile butelek otworzyłeś? Ile dałeś surowca i w jakiej temp. trzymasz piwo? Jaki był ekst.początkowy?

Bez tych info ciężko coś poradzić. Może jeszcze się nagazuje, albo trefna butelka.

Link to comment
Share on other sites

Testowane 3 butelki z dwóch skrzynek w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dodałem 7 gram glukozy na litr. Temperatura w jakiej cały czas jest piwo to 20 stopni. Ekstrakt początkowy 19 blg końcowy około 1 blg

Link to comment
Share on other sites

No to nie wiem. Ja bym czekał jeszcze. Ale jak masz ochotę dodać drożdży to wytrzymałych na alko, jakąś dobrą gęstwę. Jakby nie było, piwko ma ponad 9 %, to mogą zaczynać się schodki z nagazowaniem. A ten tripel jest mętny, zawiesisty, czy klarowny?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.