Wiatrol Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 Witam jakies 2 miesiace temu zabutelkowałem tripla na drożdżach fermentis be-256, niestety nie nagazował sie. Mam teraz gęstwe z S04 mam zamiar dodawac 1 ml gestwy do każdej butelki. Czy dodanie innego szczepu nie spowoduje dojedzenia pozostałych cukrów których poprzednie drożdże nie zjadły? Dodam że piwo odfermentowało dość nisko bo zatrzymało się w okolicach 1 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 Cześć. Nie ruszaj nic. S-04 są słabsze nić Abbaye i pewnie nic nimi nie wskórasz. Ile butelek otworzyłeś? Ile dałeś surowca i w jakiej temp. trzymasz piwo? Jaki był ekst.początkowy? Bez tych info ciężko coś poradzić. Może jeszcze się nagazuje, albo trefna butelka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrol Posted December 3, 2016 Author Share Posted December 3, 2016 Testowane 3 butelki z dwóch skrzynek w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dodałem 7 gram glukozy na litr. Temperatura w jakiej cały czas jest piwo to 20 stopni. Ekstrakt początkowy 19 blg końcowy około 1 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 No to nie wiem. Ja bym czekał jeszcze. Ale jak masz ochotę dodać drożdży to wytrzymałych na alko, jakąś dobrą gęstwę. Jakby nie było, piwko ma ponad 9 %, to mogą zaczynać się schodki z nagazowaniem. A ten tripel jest mętny, zawiesisty, czy klarowny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrol Posted December 4, 2016 Author Share Posted December 4, 2016 Klarowny i to bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrol Posted December 12, 2016 Author Share Posted December 12, 2016 Zebrałem gęstwe S04 rozcieńczyłem piwem do każdej butelki dodałem 1ml gęstwy po tygodniu sprawdzone piwo się nagazowało jak na Tripla gazu jest wystarczająco Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now