Dj Vintage Wagen Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witam, zacząłem przygodę z warzeniem z brewkitów 2015 roku, łącznie 7 warek wliczając warzenie z zacieraniem z gotowych zestawów. Nadszedł czas na autorskie dobieranie składników i tak na cichej obecnie stoi pierwsza autorska warka w stylu Belgian Pale Ale. Warka #1 Belgian Pale Ale – 24.11.16r. Słody: Weyermann Pale Ale 0,5-7,5 EBC 2,5kg Weyermann Monachijski typ 1 12-17 EBC 1kg Weyermann Carabelge 30-35 EBC 0,36kg Weyermann Abbey Malt 40-50 EBC 0,56kg Łączny zasyp: 4,42kg ==> 16 l wody Zacieranie w temp. 67St ze spadkiem do 64 (nie przypilnowałem) i podgrzaniem w 50minucie ponownie do 67st. Po 60min wynik jodowy negatywny. Wygrzew do 76st i przelew do kadzi filtracyjnej. Filtracja ok 5l oraz wysładzanie do 23l wodą w temp ok 70-75st Do gotującej się brzeczki dodano 100g cukru kandyzowanego belgijskiego brązowego Chmiele: Vic Secret 2015r – 30g (5min gotowania) Enigma 2015r – 30g (48min gotowania) Zakończenie gotowania brzeczki po 65 minutach Chłodzenie brzeczki do 26 st BLG – 11 przy uzyskaniu 19l brzeczki Drożdże M27 Manggrove Jack's Belgian Ale 10g Fermentacja burzliwa przez 7 dni w temp 25-26st (dolna granica drożdży) Podczas przelewania na cichą BLG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się