Skocz do zawartości

Browar domowy Vintage Wagen


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zacząłem przygodę z warzeniem z brewkitów 2015 roku, łącznie 7 warek wliczając warzenie z zacieraniem z gotowych zestawów. Nadszedł czas na autorskie dobieranie składników i tak na cichej obecnie stoi pierwsza autorska warka w stylu Belgian Pale Ale. 

 

Warka #1

 

Belgian Pale Ale – 24.11.16r.

 

Słody:

  • Weyermann Pale Ale 0,5-7,5 EBC 2,5kg

  • Weyermann Monachijski typ 1 12-17 EBC 1kg

  • Weyermann Carabelge 30-35 EBC 0,36kg

  • Weyermann Abbey Malt 40-50 EBC 0,56kg

Łączny zasyp: 4,42kg ==> 16 l wody

Zacieranie w temp. 67St ze spadkiem do 64 (nie przypilnowałem) i podgrzaniem w 50minucie ponownie do 67st. Po 60min wynik jodowy negatywny.

Wygrzew do 76st i przelew do kadzi filtracyjnej.

Filtracja ok 5l oraz wysładzanie do 23l wodą w temp ok 70-75st

Do gotującej się brzeczki dodano 100g cukru kandyzowanego belgijskiego brązowego

Chmiele:

  • Vic Secret 2015r – 30g (5min gotowania)

  • Enigma 2015r – 30g (48min gotowania)

Zakończenie gotowania brzeczki po 65 minutach

Chłodzenie brzeczki do 26 st

BLG – 11 przy uzyskaniu 19l brzeczki

Drożdże M27 Manggrove Jack's Belgian Ale 10g

Fermentacja burzliwa przez 7 dni w temp 25-26st (dolna granica drożdży)

Podczas przelewania na cichą BLG 1

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.