giusto Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie, bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące. Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04? Edytowane 12 Lutego 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Wyszukiwarka przestała działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Wyszukiwarka przestała działać? Działa, znalazłem recepturki ze słodem pilzneńskim, ale w piwodzieju jest receptura z monachijskim, jest jedno ale, nie posiadam drożdży do pszenicznych, tylko safale us-05-04, czy warto kombinować z tymi drożdżami, czy raczej uwarzyć coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 No to jak nie ma drożdży to i nie ma pszeniczniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 No to jak nie ma drożdży to i nie ma pszeniczniaka. Zrobię chyba pale ale a pszeniczniaka zostawię na przyszłość, biorę się za warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Bez drożdży pszenicznych nie zrobisz NIC no chyba że inne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie, bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04? Dosłownie dzisiaj zastanawiałem się nad tym samym w drodze do sklepu piwowarskiego. Chciałem uwarzyć 1/2 pszenicy 1/2 monachijski z drożdżami US-05. Albo tą recepturę: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 tylko zamiast drożdży bawaryjskich pszennych (nie lubię ich) US-05. To byłby taki amerykański dunkelweizen, muszę to kiedyś uwarzyć. Ostatecznie zdecydowałem się na moją starą i sprawdzoną recepturę pszenną - Oberon, (też z US-05). Warzę to dzisiaj. Edyt: Zmieniłem zdanie, warzę jutro Edytowane 12 Lutego 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie' date=' bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?[/quote'] Dosłownie dzisiaj zastanawiałem się nad tym samym w drodze do sklepu piwowarskiego. Chciałem uwarzyć 1/2 pszenicy 1/2 monachijski z drożdżami US-05. Albo tą recepturę: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 tylko zamiast drożdży bawaryjskich pszennych (nie lubię ich) US-05. To byłby taki amerykański dunkelweizen, muszę to kiedyś uwarzyć. Ostatecznie zdecydowałem się na moją starą i sprawdzoną recepturę pszenną - Oberon, (też z US-05). Warzę to dzisiaj. Edyt: Zmieniłem zdanie, warzę jutro Podsunąłeś mi pomysł na jutrzejszą warkę i za to ci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi