Puzii Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Od jakiegoś czasu planuję zapisywać sobie co robię na kompie, ale nie wychodzi. Tu będzie mój pamiętnik, mam nadzieję, że będę miał większą motywację go uzupełniać. Popełniłem kilka warek z puszki, całkiem całkiem smaczne, ale czas nadszedł na coś nowego, no i żeby podnieść sobie trochę poprzeczkę. Wracam do warzenia po roku przerwy i po jednym brew kicie dla przypomnienia zaczynam zacieranie. Brewkitów opisywał nie będę, bo chyba nie ma takiej potrzeby, w tej chwili jest jeden zabutelkowany 29/11 i sobie stoi i się nagazowuje. Będę go liczył jako nr 1. #2 Brown Ale - 01.12.2016 (TB) Składniki: 3,4kg Pale ALe MO 0,2kg Crystal 02kg Brown 0,15kg Chocolate 30g Progresss 15g Goldings NEWCASTLE DARK ALE M03 Mangrove’s Jack Zacieranie: 14l wody, wsypanie słodów przy 71 stopniach 66-68C przez 60min 66-68C przez 15min z Chocolate 78C mash-out 10min Filtracja: Około 12 wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 23l ekstrakt: ~11 BLG Gotowanie (70 min): 60min Progress 30g 15min Goldings 15g ilość brzeczki po gotowaniu: 20l ekstrakt po gotowaniu: ~12 BLG Fermentacja: 9 dni burzliwej do 4 BLG Cicha w trakcie Komentarz: W trakcie przelewanie dziś na cichą piwo bardzo mętne, w smaku ok. Coś czuję, że to będzie długa cicha... Edit: 29.12.2016 Zabutelkowane, trzeba było użyć żelatyny na ostatnie 3 dni. Ostatnie kilka dni w temp 12C co spowodowało, że piwo przy rozlewie miało dość dużo CO2, Celuję w 1.8 - zobaczymy. W smaku paloność, ale nie nachalna, trochę słabo czuć nachmielenie i goryczkę, przy przelewaniu na cichą było lepiej... . Edytowane 12 Maja 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) #3 PAle Ale - 22.12.2016 (TB) Składniki: 3,2kg Pale Ale 0,6kg Monachijski 0,2kg Caramel Light 30g Phoenix 40g Progress Danstar - Windsor Ale Zacieranie: 14l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach 66-68C przez 55min 78-76C mash-out 10min Filtracja: Około 16 wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 23l ekstrakt: ~10 BLG Gotowanie (70 min): 60min Phoenix 30g 10min Progress 40g 10min Mech 3,5g ilość brzeczki po gotowaniu: 19,5l ekstrakt po gotowaniu: ~12,3 BLG Fermentacja: O 21 zadane drożdże, od rana bąbluje w temp 18,3C Edit 29.12.216: Po dwóch dniach bąblowanie ustało, pewnie nieszczelny kubeł, dam mu w sumie 2 tyg i sprawdzę BLG Edit: 03.01.2017: Zlane na cichą. Edit: 07.01.2017: BLG bez zmian od tygodnia 4,5, więc poszło w butelki, słodkawe, ale ładnie sie zlewa z goryczką, sam jestem ciekaw... 2 dni w prawie zero st. zobacze co to da... Komentarz: Edytowane 7 Stycznia 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Czas na podsumowanie i ocenę warki #2 Piania: Rewelacja, sam jestem zaskoczony, pomimo niskiego wysycenia piwa ( celowałem 1,8) piana baardzo solidna i ładna Kolor: Ciemnobursztynowy, wpadający w brąz, piwo klarowne, żelatyna zrobiła robotę. Aromat: Głównie paloność, słody i trochę chmiel. Smak: To samo, paloność słodu chocolate na pierwszym planie, goryczka głównie ze słodu, chmielowa gdzieś w tle. Słodkawe i lekko kwaskowate, podejrzewam, że też od słodu. Piwo pijalne, smaczne. Większość osób, które testowały jest zaskoczona, że takie piwo (ciemne) można zrobić w domu. Mam nadzieję, że następne piwa oprócz wspaniałej piany, będą wspaniale smakować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) #4 Eureka SH APA - 31.01.2017 (TB) 12 BLGSkładniki:3,5kg Pale Ale0,2kg Karmelowy jasny0,3kg Przeniczny90g EurekaFermentum Mobile Amerykański Sen FM52Zacieranie:12l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach66-68C przez 60min74C mash-out 10minFiltracja:Około 19l wody do wysładzania o temperaturze 78Cilość brzeczki: 22lekstrakt: ??? BLGGotowanie (60 min):15min Eureka 15g15min Mech 3,5g10min Eureka 15g5min Eureka 30gilość brzeczki po gotowaniu: 17,5l (dolałem 1l wody - w sumie 18,5L)ekstrakt po gotowaniu: ??? BLGFermentacja:In progress - Starter 48h z FM52 - po 3h zaczęło bulgać.10.02.2017 na cichej, plus 30g Eureki. Zeszło do 3BLGKomentarz:Same cuda, najpierw potłukłem ballingomierz, więc nie wiem co wlałem do kubła na fermentację.Po drugie, powinno wyjść 26l brzeczki do chmielenia, wyszło 22, w/g moich obliczeń słód pożarł 9 litrów wody,chłonność 2,25 - możliwe???W/g obliczeń czysto matematycznych BLG początkowe wyniosło 12,5 BLG Edit 17.02.2017 Poszło w butelki zeszło do 3 blg Edytowane 14 Marca 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Ocena warki #3 Pale Ale Piania: piana solidna i ładna, długo niestety się nie utrzymuję, ale kto by tam... Kolor: złłoty, pomarańcz, piwo klarowne. Aromat: Głównie słodowość i trochę chmiel. Smak: Najlepsze moje piwo, słodko-słodowe, do tego mocno nachmielone i solidna goryczka. Wszystko ładnie się zlało w ładne, angielskie Ale. Smakuje nawet żonie... Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) #5 Cascade SH APA - 10.02.2017 (TB) 13BLG Składniki: 2kg Pale Ale 1kg Wiedeński 1kg Monachijski 0,3kg Crystal 150 130g Cascade Gęstwa z Eureki FM52 Zacieranie: 15l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach 66-68C przez 70min 74C mash-out 10min Filtracja: Około 19l wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 25l ekstrakt: 11BLG Gotowanie (70 min): 60min Cascade 25g 30min Cascade 10g 15min Cascade 10g 10min Cascade 25g 10min Mech 3,5g 5min Cascade 15g 0min Cascade 15g Na cichą pójdzie 30g Cascade na 4 dni ilość brzeczki po gotowaniu: 20l ekstrakt po gotowaniu: 13,4 BLG Fermentacja: In progress - Gęstwa z FM52 - około 200ml bez przemywania Komentarz: Wreszcie normalna wydajność zacierania i wysładzania. W/g BS 85% Wysładzanie skończyłem na 4blg. Wywaliłem talerzyk, delikatnie nacinałem złoże na jakieś 5cm, dolewałem wodę przez zwykły durszlak i zostawiałem na 10 min po dolewce. Edit 06.03.2017 Zesżło do 3,3 BLG i rozlane do butelek. Nie zlewałem na cichą, chmieliłem na zimno w tym samym fermentorze, trzy dni temu zlałem i zrobiłem cold'a żeby pozbyć się śmieci przed butelkowaniem plus odrobina żelatyny bo jakoś mało klarowne było.. Edytowane 6 Marca 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) #6 Mild Ale - 14.03.2017 (TB) 10BLG Składniki: 3kg Mild 0,5kg Crystal 200 0,15kg Chocolate 30g Fuggles FM 10 O czym szumią wierzby Zacieranie: 12l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach 66-68C przez 70min na ostatnie 5 min poszedł Chocolate 74C mash-out 10min Filtracja: Około 23l wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 26l ekstrakt: 8,5 BLG Gotowanie (60 min): 60min Fuggles 15min Mech 4g ilość brzeczki po gotowaniu: 23l ekstrakt po gotowaniu: 10 BLG Fermentacja: In progress - Starter 1L z FM10 Komentarz: Pierwsze samodzielne śrutowanie. Myślę, że mogłem drobniej ześrutować, ale bałem się o filtrację. Wydajność w/g BS 81%, nie jest źle. Edit (09/04/2017): Fm10 straaasznie wolno pracowały, burzliwa do dziś, prawie 4 tyg. Dziś przelane na cichą z wynikiem 3.3BLG. Edit: (20/04/2017): Wreszcie zabutelkowane, w sumie 21,5l poszło w butelki Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 (edytowane) Czas na podsumowanie i ocenę warki #4 Eureka Piania: Piana bardzo solidna i ładna. nawet całkiem długo się utrzymuję i ładnie oblepia ścianki szkła. Kolor: Bursztynowy, piwo klarowne, kolor ciemniejszy niż podawał BS Aromat: Owoce, owoce i jeszcze raz owoce. Głównie grejfrut, trochę cytrusów Smak: Cudownie grejfrutowy z wykończeniem owoców cytrusowych, ale głównie grejfrut, nawet czuć tą goryczkę grejfrutową. Piwo bardzo smaczne, moje kobitki sie dopytują czy dostaną. W smaku baardzo owocowe, cytrusowe. Wad nie stwierdzam na szczęście. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) #7 Ordinary Bitter - 09.04.2017 (TB) 10BLG Składniki: 3,2 kg Pale Ale 0,3 kg Crystal 150 22g Challenger 45g Fuggles FM 10 gęstwa z Milda Zacieranie: 11l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach 68-69C przez 70min 74C mash-out 10min Filtracja: Około 23l wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 26l ekstrakt: 8,5 BLG Gotowanie (60 min): 60 min Challenger 22g 25 min Fuggles 25g 5 min Fuggles 20g 15min Mech 4g ilość brzeczki po gotowaniu: 22,5l ekstrakt po gotowaniu: 10 BLG Fermentacja: In progress - gęstwa z FM10 Edit 26/04/2017: przelane na cichą Edit 14/05/2017: Zabutelkowane Komentarz: Mam nadzieję, że gęstwa spiszę się lepiej niż starter. Wydajność w/g BS 81% Edytowane 14 Maja 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ciekawe bo inne niż AIPA srajpa gatunki piwne. Jak tam FM10 się sprawuje, jest charakter angielskich ejli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Hej Będę mógł powiedzieć po testach już zabutelkowanego piwa.. Zobaczę jak teraz wystartują z gęstwy. Przy przelewaniu na cichą Milda smak fajny, mildowy-jukejowy że tak powiem. Fm52 spisały się bardzo ładnie, o 10tkach opinie nie są już takie pochlebne, zobaczymy. Lubie jUKajle więc będę miał porównanie. Może przed świętami jeszcze klon Spitfire'a się uda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) #8 Spitfire Clone - 26.04.2017 (z netu) 13BLG Składniki: 3,75 kg Pale Ale MO 0,4 kg Caraaroma 0,4 kg Prażona pszenica 0,25 kg Amber 0,2 kg Przeniczny 11g Target 50g EKG FM 10 gęstwa z OB Zacieranie: 17l wody, wsypanie słodów przy 75 stopniach 72-70C przez 70min 76C mash-out 10min Filtracja: Około 23l wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 28,5l ekstrakt: 11 BLG Gotowanie (90 min): 90 min Target 11g 60 min EKG 28g 15 min EKG 10g 5 min EKG 12g 15min Mech 4g ilość brzeczki po gotowaniu: 24,5l ekstrakt po gotowaniu: 13 BLG Fermentacja: In progress - gęstwa z OB Edit 14/05/2017: Przelałem na cichą, Edit 31/05/2017: Zabutelkowane 1,8v Komentarz: Przepis z netu. Zbieranie gęstwy z FM10 to jakiś koszmar, gluty, baboki, kluchy, ciężko wybrać dobrą gęstwę z tego. Trzeba będzie spróbować czegoś innego. Wydajność w/g BS 81% Edytowane 31 Maja 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) #9 Pale Ale - 12.05.2017 (Twórczość własna - na bazie #3) Składniki: 3,2kg Pale Ale 0,6kg Monachijski 0,4kg Karmelowy 40-60 EBC 23g Challenger 40g Progress Gęstwa FM10 Zacieranie: 15l wody, wsypanie słodów przy 74 stopniach 72-70C przez 60min 76C mash-out 10min Filtracja: Około 20 wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 27l ekstrakt: ~9,5 BLG Gotowanie (70 min): 60min Challenger 23g 45min Progress 10g 10min Progress 30g 15min Mech 4g ilość brzeczki po gotowaniu: 23,5l ekstrakt po gotowaniu: ~11BLG Fermentacja: In progress na FM10 Edit 03/06/2017: przelane na cichą Edit 13/06/2017L Zabutelkowane na 1,9 Komentarz: Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 (edytowane) #10 SMaSH EKG - 27.05.2017 Składniki: 4,6kg Pale Ale 100g East Kent Goldings Gęstwa FM10 Zacieranie: 16l wody, wsypanie słodów przy 74 stopniach 72-70C przez 60min 76C mash-out 10min Filtracja: Około 18 wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 27l ekstrakt: ~10 BLG Gotowanie (60 min): Brzeczka przednia EKG 30g 25min EKG 20g 15min EKG 30g 15min Mech 4g 0min EKG 20g ilość brzeczki po gotowaniu: 23l ekstrakt po gotowaniu: ~12BLG Fermentacja: In progress na FM10 Edit 01/07/2017: Zabutelkowane na 1,9 Komentarz: Edytowane 1 Lipca 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) #11 Witbier - 29.07.2017 Składniki: 2 kg Pilzneński 0,8kg Płatki pszeniczne 0,5kg Pszeniczny 0,4kg Płatki owsiane 0,2kg Mąka pszenna 20g Marynka 20g Curacao 16g Kolendry FM20 Białe walonki Zacieranie: 10l wody kleikowanie w 75st 12l wsypanie słodów i 90min w 65st 72st 30min Filtracja: Około 20 wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 23l ekstrakt: ~9 BLG Gotowanie (60 min): 0min Marynka 20g 45min Curacao 10g 45min Kolendra 8g 55min Curacao 10g 55min Kolendra 8g ilość brzeczki po gotowaniu: 19l ekstrakt po gotowaniu: ~11BLG Fermentacja: In progress na FM20 20.08.2017 - przelane na cichą Komentarz: Dziękuję koledze @klucha710 za dzisiejsze wsparcie i pomoc Wysładzanie nie było takie trudne jak się spodziewaliśmy, poszło ładnie i gładko. Zapach po dodaniu przypraw mega. Wydajność 78% Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 #12 Cascade SH APA - 07.08.2017 13BLG Składniki: 2,4 kg Pale Ale 1,2kg Wiedeński 1,2kg Monachijski 0,36kg Karmelowy 100-150 150g Cascade FM52 Zacieranie: 15l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach 66-68C przez 70min 74C mash-out 10min Filtracja: Około 19l wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 27l ekstrakt: 11,5BLG Kwas mlekowy do wody ma wysładzanie - pH 5,5 Gotowanie (70 min): 60min Cascade 28g 30min Cascade 11,5g 15min Cascade 11,5g 10min Cascade 28,5g 10min Mech 4g 5min Cascade 18g 0min Cascade 17,5g Na cichą pójdzie 35g Cascade na 4 dni ilość brzeczki po gotowaniu: 23l ekstrakt po gotowaniu: 13,2 BLG Fermentacja: In progress - starter z FM52 Komentarz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 #13 White IPA - 20.08.2017 14BLG Składniki: 3 kg Pale Ale 2 kg Pszeniczny 0,3 kg Cara-Pils 0,34kg Płatki owsiane FM20 - gęstwa Zacieranie: 6l wody i kleikowanie płatków 30min + 10l wsypanie słodów przy 72 stopniach 66-68C przez 70min 74C mash-out 10min Filtracja: Około 22l wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 26,5l ekstrakt: 12 BLG Kwas mlekowy do wody ma wysładzanie - pH 5,5 Gotowanie (70 min): 60min Chinook 20g 20min Chinook 20g 15min Mech 4g 5min Citra 20g 5min Cascade 40g 0min Citra 40g 0min Cascade 20g Na cichą pójdzie 50g Mosaic i 40g Citra na 5 dni. ilość brzeczki po gotowaniu: 22l ekstrakt po gotowaniu: 14 BLG Fermentacja: In progress - gęstwa z FM20 Komentarz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Po trzech miesiącach delegacji powrót do domu i wreszcie do warzenia. #14 Milk Stout - 02.12.2017 Składniki: 3,6 kg Pale Ale 0,7 kg Karmelowy jasny 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Płatki owsiane 0,35 kg Prażony jęczmień 0,25 kg Barwiący Viking 0,7 kg Laktoza 20g Marynka 25g Lubelski Drożdże S-04 Zacieranie: 5l wody i kleikowanie płatków 30min + 10l wsypanie słodów przy 74 stopniach 68C przez 30min 72C przez 20min Wsypanie słodów ciemnych i 72C przez 10min 76C mash-out Filtracja: Około 22l wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 27l ekstrakt: 12 BLG Kwas mlekowy do wody na wysładzanie - pH 5,5 Gotowanie (70 min): 60min Marynka 20 g 20min Laktoza 0,7 kg 15min Mech 4g 0 min Lebelski 25g ilość brzeczki po gotowaniu: 23l ekstrakt po gotowaniu: 14 BLG za laktozą 16,5 Fermentacja: In progress - S-04 Edit 27/12/2017: Zabutelkowane Komentarz: Edytowane 27 Grudnia 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Wreszcie, z wielką radością mówię, wreszcie szaleństwo w pracy się skończyło i zacząłem sezon. Późno, ale lepiej późno niż wcale. #15 Zombie Dust Clone - 21.04.2018 Składniki: 4 kg Pale Ale 0,45 kg Monachijski 0,23 kg Cara-pils 0,23 kg Karmelowy 40-60 0,23 kg Melanoidin 150g Citra Drożdże US-05 Zacieranie: 16l wsypanie słodów przy 74 stopniach 68C do 63C przez 60min 78C mash-out Filtracja: Około 22l wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 27l ekstrakt: 11 BLG Kwas mlekowy do wody na wysładzanie - pH 5,5 Gotowanie (60 min): 20min Citra 20g 15min Citra 21g 15min Mech 5g 10 min Citra 21g 5min Citra 21g 1min Citra 25g ilość brzeczki po gotowaniu: 23l ekstrakt po gotowaniu: 13 BLG Fermentacja: In progress - US-05 Komentarz: Wydajność wg BS 77% Reszta chmielu pójdzie na cichą. 03/06/2018 - Zabutelkowane Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) #16 Grodziskie 8BLG 25L ( Zestaw TB) - 28.04.2018 Składniki: 1,7 kg Wędzony Bestmaltz 1 kg Pszeniczny 0,5 kg Pilzneński 63g Lomik Drożdże S-33 Zacieranie: 12l wsypanie słodów przy 66 stopniach 63C przez 35 min 72C przez 30 min 78C mash-out 10min Filtracja: Około 25l wody do wysładzania o temperaturze 78C ilość brzeczki: 28,5l ekstrakt: 7 BLG Kwas mlekowy do wody na wysładzanie - pH 5,5 Gotowanie (60 min): 60min Lomik 38g 20min Lomik 25g 15min Mech 5g ilość brzeczki po gotowaniu: 24l ekstrakt po gotowaniu: ~8 BLG Fermentacja: In progress - S-33 Komentarz: Edit 25/05/2018 - zabutelkowane Edytowane 25 Maja 2018 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się