natrix Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Witam! W tym wątku mam zamiar opisać dokonia mojego browaru- browar Bruch. Na dzisiaj warka nr.2, czyli coś w rodzaju "brown ale", tyle że z zamysłem do dalszej modyfikacji (tzn. po konsumpcji określę czego w niej nie było i postaram ię nadrobić następną razą). skład: słód ale pale 5 kg, słód brown (warminster) 0,5 kg, płatki owsiane 0,25 kg; Brown dodany w 70 minucie zacierane w 64°C (po 85 min. próba jodowa negatywna i filtracja). chmiel: marynka: 30 gr. - 60' 20 gr. - 20' Z zapisków "około browarnych".... moje dwa psy uznały że w sytuacji, w której "pan" poświęca więcej czasu kuchni niż im, możliwe są tylko dwie opcje: (1) "pan" im gotuje coś do jedzenia; (2) "pan" gotuje sobie coś do jedzenia, a im i tak się dola dostanie. Obecnie są wybitnie rozczarowane brakiem czegokolwiek do jedzenie (dodam, że przepisową porcię jadła dostały).... A co do piwa, to resztę uzupełnię w trakcie dalszych czyności. Ciekaw jestem co wyjdzie. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted February 14, 2010 Author Share Posted February 14, 2010 Zapomniałem uzupełnić: Drożdże Safbrew S-33, wyszło 19 litrów 16°Blg - trochę więcej niż planowałem, ale co tam Zobaczę co wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted February 23, 2010 Author Share Posted February 23, 2010 Warka # 3 od początku jest trochę pechowa... Miała być warzona w sobotę, ale nie dotarły wszystkie składniki, więc warzenie przeniosło się na poniedziałek. W poniedziałek zaś okazało się w trakcie chmielenia, że chmiel aromatyczny to ja mam, ale urojony i posiadam tylko goryczkowy, a 23 to kiepska pora na poszukiwanie takowego... W zamiarze był pils, wg nieco zmodyfikowanego przepisu Anteksa (http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pils_(Mgliste),_Andrzej_Smyk_(anteks) ): słody: pilzeński 5 kg Karapils: 0.5 kg chmiel Marynka 50 gr. chmiel lubuski - miał być, ale patrz wyżej... mech irlandzki - 3gr. Zacieranie jak w oryginalnym przepisie (słody do 45°C , podgrzanie do 52°C i 15 min. przerwy, 62°C -40 minut i 72°C - 90 min.) Chmielenie 25 gram Marynki 60 min 25 gram Marynki 20 min 3 gramy mchu irlandzkiego 10 minut. Po wszystkim wyszło 21 litrów 15 °Blg czyli o jakieś 3-4°Blg za dużo, ale nie rozcieńczałem, więc pils jaki miał być już z tego raczej nie będzie po ostudzeniu do 25°C zadane drożdże Saflager W-34/70 (wcześniej tylko rehydratyzowane przez kilka godzin) po pięciu godzinach w temp. pokojowej zaczęły ładnie pracować (regularne bul-bul w rurce) i powędrowały do piwnicy (8-9°C ) Teraz tylko wnioski muszę powyciągać, co było nie tak a co poszło OK, uzupełnić zapasy słodów i brać się do następnych warek! A z zapisków okołobrowarnych: W trakcie warzenia udało mi się zrobić pierogi z jagodami minusem tego jest to, że żonie smakowały i w konsekwencji mogę zostać przymuszony do częstszej ich produkcji :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted March 4, 2010 Author Share Posted March 4, 2010 Browar Bruch wzbogacił się o nowy fermentator, co było powodem do natychmiastowego wznowienia produkcji Warka # 4 - pszeniczne Słody: 1,5 kg pszeniczny, 2 kg pilzeński 0,1 kg carapils 0,3 kg płatki owsiane 0,2 kg mąka pszenna Chmiele: Marynka: 10 gr Lubelski: 20 gr Drożdże: Safbrew WB-06 Zacieranie: Płatki i mąka kleikowane przez 30 minut w 65°C i 10 minut w 100°C w 5 litrach wody Kleik i słody dodane do 10 litrów wody, temperatura ustalona na 65°C 65°C - 100 minut 72°C - 30 minut Chmielenie: Marynka: 10 g - 90 minut Lubelski: 20 g - 20 minut wyszło 19 litrów, 11°Blg Czytałem, że filtrowanie pszenicy to droga przez mękę... masakra... powoli zastanawiam się nad filtratorem z oplotu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted March 14, 2010 Author Share Posted March 14, 2010 Trochę zaniedbałem zapiski, więc czas to nadrobić! Warka #2 - Wężowe Palone - rozlane do butelek (100 g. glukozy/15 litrów). Z dnia na dzień smakuje lepiej, a że często sprawdzam, to butelek ubywa w zastraszającym tempie i obawiam się, że ani jedna butelka nie doczeka do przepisowego czasu leżakowania Warka #3 przelana na cichą, zeszło do 3°Blg i dalej ani rusz. Warka #5 - Pale Ale, trochę pokombinowany warzona 5.III.2010 Słody: 3,0 Pale Ale 1,5 Monachijski 0,2 pszeniczny 0,1 karapils 0,1 amber Chmiele: Marynka - 40 g. Lubelski - 30 g. Inne: Mech irlandzki - 3 g. Zacieranie: 60 minut w temp. 68-65°C (miałem kłopoty z utrzymaniem stałęj temperatury) Chmielnie: 40 g marynki - 60 minut 20 g. lubelski - 20 minut 10 g. lubelski + 3 gr. mchu irlandzkiego - 10 minut wyszło 22 l. 12,5 °Blg, zadane drożdżami Safale S-04 12.III. przelane na cichą (zeszły do 2,5 °Blg ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted March 15, 2010 Author Share Posted March 15, 2010 Warka #6 - Wężowe mocne Słody: pilzeński: 2.9 kg monachijski: 1.9 kg Karapils: 0.3 kg amber: 0.1 kg Chmiel: Marynka - 40 g. Lubelski - 20 g. Inne: mech irlandzki - 3 g. Zacieranie: 52°C - 15' 62°C - 40' 72°C - 50' Chmilenie: marynka: 60' Lubelski: 10 g - 20' Lubelski: 10 g. 10' Mech irlandzki: 10' wyszło proawie 22 l. 14°Blg drożdże: Saflager W-34/70 - gęstwa z warki #3 A skoro kuchnia posprzątana, drożdże dodane, godzina... hmmmm... jeszcze późna, ale za chwilę będzie już wczesna... pora na dobranoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted March 18, 2010 Author Share Posted March 18, 2010 15 III zabutlkowana warka #5 z dodatkiem 160g glukozy i po kilka ziarenek S-33 na butelkę. Wyszło 38 butelek 0.5l i 4 x 0.33l. Na sobotę planowane zacieranie pszenicznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted March 22, 2010 Author Share Posted March 22, 2010 20 III warka #4 zabutelkowana z dodatkiem 160g glukozy. Wyszło 32 butelki 0.5l. Warka #7 - pszeniczne Słody: pszeniczny - 1.5 kg monachijski - 1.0 kg pale ale - 2.0 kg amber - 0.1 kg płatki pszenne - 0.4 kg Chmiele: Marynka - 10g Lubelski - 25g płatki kleikowane w 68°C przez godzinę i 10 minut w 100°C Zacieranie (15l): 100' w 65°C 30' - 72°C Chmielenie: Marynka 10g - 60' Lubelski 25g - 20' wyszło trochę ponad 20l, 13°Blg Zadane gęstwą z warki #4 (Sawbrew WB-06) Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted March 24, 2010 Author Share Posted March 24, 2010 Właśnie zabutlekowałem warkę #3. Wyszło 27 butelek 0.5 l i 18 0.3. Dodałem 160g glukozy i po kilka ziaren S-33. No i pochłaniam niedawno butelkowane Pszeniczne OK, ale jak na razie numerem jeden jest pale ale czyli moja warka #5. Teraz oczekiwanie na pensję i uzupełniam zapasy słodów, chmieli i biorę się do warzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted May 22, 2010 Author Share Posted May 22, 2010 Witam po długiej przerwie! Barki w zasobac finansowych spowodoway przerwę w pracy browaru, ale udao się coś uzbierać i po prawie 2 miesiącach mogłem znowu zacząć warzyć Warka # 8 pszeniczne powodziowe Słody: Pilzeński 2 kg Pszeniczny 1.5 kg Cara 0.1 kg płatki owsiane 0.3 mąka psznna 0.2 kg drożdże: Safbrew WB-06 Chmiele: Lubelski 5g Challenger 10g Fuggles - 15g. Mąka i płatki kleikowane w 60-65°C przez 40 minut i 100°C 10 minut Zacieranie: 65°C - 100 min. 72°C - 30 mi. Chmielenie: Challenger - 60 min Lubelski i Fuggles - 10 min. Wyszło 22l 11°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted May 28, 2010 Author Share Posted May 28, 2010 Browar Bruch się rozwija Nowym nabytkiem jest śrutownik. Wadą śrutownika jest lekkie zmęczenie napędu po śrutowaniu kilku kilogramów słodu. Ale skoro wczoraj rano ześrutowałem co trzebam to resztę dnia poświęciłęm na warzenie Warka # 9 - Pale Ale Słody: Pale Ale (Maris Otter) - 4 kg Amber - 0.2 kg Drożdże: Safbrew T-58 Chmiele: Challanger - 40g Fuggles - 20g łyżeczka mchu irlandzkiego Zacieranie: 90' 65-58°C Chmielenie: Challanger: 40g - 60' Fuggles: 10g - 20' Fuggles: 10g - 10' Mech irlandzki - 10' Wyszło 21,5 l, 12°Blg drożdże zadane wieczorem a rano już jest piękna, wysoka piana Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted June 8, 2010 Author Share Posted June 8, 2010 (edited) Dzisiaj zabutelkowana została warka #8 - pszeniczne powodziowe (dodane 140g glukozy). W zasadzie to piwo dla kumpla, który lubi pszeniczniaki. A że w czwartek się broni, to znaczny kontyngent trafi do niego. Z przyczyn niezależnych piwo warzone było z poślizgiem i będzie musiał je trochę wyleżakować, bo dwa dni od zakapslowania, to trochę za wcześnie na konsumpcję A ja z niecierpliwością czekam na słody zamówione ponad tydzień temu Drożdże się niecierpliwią, piwowar też, bo dubbel w głowie, a 30 czerwca na miesiąc wybywam i chciałbym przed wyjazdem zabutelkować (a to coraz mniej realne...) Edited June 8, 2010 by natrix Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted June 12, 2010 Author Share Posted June 12, 2010 Warka #10 - Dubbel Spółdzielczy Browar wzbogacił się o piękną chłdnicę i trzeba było ją przetestować Słody: Pilzeński - 3 kg Monachijski - 0,67 kg Cara - 0,5 kg Pszeniczny - 0,5 kg Karmelowy jasny - 0,3 kg Caramunich II - 0,2 kg inne cukier trzcinowy - 0,5kg rodzynki - 0,1 kg mech irlandzki - 1 łyżeczka Chmiele - Marynka - 40 g Zacieranie 53°C - 10' 63°C - 35' 72°C - 40' Chmielenie Marynka 20g - 60' Marynka 20g - 10' mech irlandzki 10' Cukier 0,5 kg - 10' rodzynki 100g - 10' WYszło 21,5l 16,5°Blg drożdże - Wyeast 3787 Trappist High Gravity Chłodnica egzamin zdała Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted June 13, 2010 Author Share Posted June 13, 2010 Dzisiaj zabutelkowałem warkę #9 Pale Ale. Odfermentowało do 2°Blg wyszło w sumie 41 butelek 0.5 l. Do refermentacji poszło 150 g glukozy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted August 6, 2010 Author Share Posted August 6, 2010 Wreszcie po miesięcznej przerwie mogłem wrócić do warzenia piwa W Browarze zaszły zmiany: był remont w domu, i wielu rzeczy znaleźć nie mogłem... ale pojawił się nowy fermentator i lodówka turystyczna do zacierania A zacierane było coś w stylu Grodziskiego. Nigdy tego piwa nie piłem, więc nie wiem, jak to będzie, ale jestem dobrej myśli warka #11: Grodziskokształtne Słody: Zakwaszający - 0.05 kg Wędzony - 1.25 kg Pszeniczny - 1.25 kg Chmiel: Lubelski 50 g. Zacieranie: 40°C - 30' 50°C - 30' 60°C - 25' 70°C - 30' 75°C - 30' Chmielenie: Lubelski: 30g - 60' Lubelski: 20g - 15' Drożdże: S-33 wyszło około 17l 7.5°Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted August 9, 2010 Author Share Posted August 9, 2010 Browar Bruch nadrabia miesięczne (syberyjsko-ałtajskie) zaległości. [Żona zgłasza pretensje, że w czasie nieobecności szefa browaru, razem z mamusią butelkowały piwo, więc zamieszczam adekwatną informację] (pod bezpośrednim przymusem żony) Trwa wypiek ciasteczek z młóta dla psów. Warka # 12: Pale ale - Zasyp: Pale Ale (Maris Otter) - 1 kg Pale Ale (Castle Malting) - 3 kg Amber (Castle Malting) - 0.3 kg Chmiele: Challanger 40g Fuggles 20g Inne: Mech Irlandzki - 1 łyżeczka Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 65-67°C - 90' Chmielenie: Challanger: 40g - 90' Fuggles: 10g - 20' Fuggles: 10 - 10' Mech Irlandzki: 10' Wyszło 21l, 12°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted August 9, 2010 Share Posted August 9, 2010 apropo ciasteczek moje owczarki wcinają młóto że aż miło tak im smakuje , wyrzucam na kompost a one sobie wybierają Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted August 9, 2010 Author Share Posted August 9, 2010 apropo ciasteczek moje owczarki wcinają młóto że aż miło tak im smakuje , wyrzucam na kompost a one sobie wybierają Moje młóto ignorują. Jak wywaliłem na kompost, to się wszystkie ślimaki z dzielnicy zlazły do ogrógka na wyżerkę. Pieski wolą ciasteczka gotowe, ewentualnie samą masę przed wypiekaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 10, 2010 Share Posted August 10, 2010 To daj przepis, trzeba spróbować. Bo pies szwagierki nawet nie spojrzy na "żywe" młóto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted August 10, 2010 Author Share Posted August 10, 2010 Hej! Przepis na ciasteczka jest zaczerpnięty z jednego z wątków na tym forum: http://www.piwo.org/forum/t469-Co-zrobi ? odem-.html "4 szklanki zuzytych ziaren (upewnij sie, ze ziarna nie mialy kontaktu z chmielem, ktory moze byc szkodliwy dla psow). 4 szklanki maki 1 szklanka masla z orzeszkow ziemnych 1 jajko Wloz do piekarnika w 180'C na 30 min. Nastepnie wysusz w 107'C przez 8-10 godzin." Suszyć mi się nie chce, tak jak w tym przepisie więc po prostu wkładam do piekarnika, po 20 minutach odwracam na drugą stronę, zeby się nie poprzypalały i gotowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted August 13, 2010 Author Share Posted August 13, 2010 Wczoraj zabutelkowałem warkę 11 - Grodzisza z dodatkiem 150g glukozy. Zszedł do 2.5°Blg , wyszło 35 butelek 0.5l (mało, ale jak przelewałem do fermentatora po chmielowaniu to niezakręciłem kranika i trochę się wylało - moja wina). Co gorsza greta ucięła jedną szyjkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted August 29, 2010 Author Share Posted August 29, 2010 Znowu mam zaległości z wpisami i nie tylko.... Warka #12 przelana na cichą 21 VIII, czyli gdzieś o tydzień za późno. W odatku zapomniałem zmierzyć °Blg ... 21 VIII - Warka #13 - bezstylowiec. Słody: Pale Ale: 2.1 kg Pilzeński: 2.0 kg zakwaszający: 0.7 kg karmelowy jasny: 0.15 kg Karmelowy ciemny: 0.05 kg prażona pszenica: 0.1 kg Chmiele: Challanger: 10g Marynka: 30g Fuggles: 20g mech irlandzki: 3g Drożdże: gęstwa z warki #12 (Danstar Nottingham) Zacieranie: 52°C - 30' 60-62°C - 30' 70-72°C - 30' Chmielenie: Challanger i Marynka - 60' Fuggles 20g - 10' Mech irlandzki 10' wyszło 20.5 l, 12.5 °Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted August 29, 2010 Share Posted August 29, 2010 Hejka. Moim zdaniem w ogóle powinieneś zrezygnować ze słodu zakwaszającego przy takim zasypie a już na pewno nie powinieneś go dawać w takiej ilości. Mierzyłeś PH zacieru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 Witam po długiej przerwie... i w zapiskach i w warzeniu... Przeprowadzka, remont i inne wydarzenia skutecznie zablokowały działanie Browaru Bruch, ale po miesiącach męki wreszcie udało się wznowić produkcję (choć z trudnościami): kuchnia dużo mniejsza i mało wygodna Niestety, przeprowadzka (i inne wydarzenia) pochłonęła dwie poprzednie warki... Niezabutelkowane, nie przelane i ... (jedną może jeszcze uratuję...) @Kolomar - przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale różne sprawy odciagnęły mnie od forum i w zasadzie dopiero teraz dotarłem do Twojego wpisu. Pewnie zakwaszającego było za dużo, ale w zamyśle była to warka mocno eksperymentalna. Wiem, że wbrew zasadom, trochę jak alchemik: "zmieszać co popadnie i zobaczymy co wyjdzie" niestety, efektów nie dane mi sprawdzić. Warka #14, a'la Grodziskie, warzona 10 XII. Słody: Wędzony - 1.3 kg Pszeniczny - 1.3 kg Chmiel: Lubelski 50 g. Zacieranie: 40°C - 30' 50°C - 30' 60°C - 25' 70°C - 30' 75°C - 30' Chmielenie: Lubelski: 30g - 90' Lubelski: 20g - 10' Mech Irlandzki - 10' Drożdże: S-33 wyszło 20l 8°Blg. 17 XII zabutelkowane (+160g glukozy), wyszło 38 butelek Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted December 23, 2010 Author Share Posted December 23, 2010 Witam! Warka #12 trafiła nareszcie do butelek. Wyszło 36 butelek 0.5l. Zobaczymy co z niego będzie, po dłuuuugiej cichej... (od sierpnia...). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now