Jump to content

Browar Bruch


Recommended Posts

Witam!

W tym wątku mam zamiar opisać dokonia mojego browaru- browar Bruch.

Na dzisiaj warka nr.2, czyli coś w rodzaju "brown ale", tyle że z zamysłem do dalszej modyfikacji (tzn. po konsumpcji określę czego w niej nie było i postaram ię nadrobić następną razą).

skład:

słód ale pale 5 kg,

słód brown (warminster) 0,5 kg,

płatki owsiane 0,25 kg;

 

Brown dodany w 70 minucie

zacierane w 64°C (po 85 min. próba jodowa negatywna i filtracja).

 

chmiel:

marynka:

30 gr. - 60'

20 gr. - 20'

 

 

 

Z zapisków "około browarnych".... moje dwa psy uznały że w sytuacji, w której "pan" poświęca więcej czasu kuchni niż im, możliwe są tylko dwie opcje:

(1) "pan" im gotuje coś do jedzenia;

(2) "pan" gotuje sobie coś do jedzenia, a im i tak się dola dostanie.

 

Obecnie są wybitnie rozczarowane brakiem czegokolwiek do jedzenie (dodam, że przepisową porcię jadła dostały)....

 

 

A co do piwa, to resztę uzupełnię w trakcie dalszych czyności. Ciekaw jestem co wyjdzie.

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Warka # 3 od początku jest trochę pechowa... Miała być warzona w sobotę, ale nie dotarły wszystkie składniki, więc warzenie przeniosło się na poniedziałek. W poniedziałek zaś okazało się w trakcie chmielenia, że chmiel aromatyczny to ja mam, ale urojony i posiadam tylko goryczkowy, a 23 to kiepska pora na poszukiwanie takowego...

W zamiarze był pils, wg nieco zmodyfikowanego przepisu Anteksa (http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pils_(Mgliste),_Andrzej_Smyk_(anteks) ):

słody: pilzeński 5 kg

Karapils: 0.5 kg

chmiel Marynka 50 gr.

chmiel lubuski - miał być, ale patrz wyżej...

mech irlandzki - 3gr.

 

Zacieranie jak w oryginalnym przepisie (słody do 45°C , podgrzanie do 52°C i 15 min. przerwy, 62°C -40 minut i 72°C - 90 min.)

Chmielenie

25 gram Marynki 60 min

25 gram Marynki 20 min

3 gramy mchu irlandzkiego 10 minut.

 

Po wszystkim wyszło 21 litrów 15 °Blg czyli o jakieś 3-4°Blg za dużo, ale nie rozcieńczałem, więc pils jaki miał być już z tego raczej nie będzie :)

 

po ostudzeniu do 25°C zadane drożdże Saflager W-34/70 (wcześniej tylko rehydratyzowane przez kilka godzin)

po pięciu godzinach w temp. pokojowej zaczęły ładnie pracować (regularne bul-bul w rurce) i powędrowały do piwnicy (8-9°C )

 

Teraz tylko wnioski muszę powyciągać, co było nie tak a co poszło OK, uzupełnić zapasy słodów i brać się do następnych warek!

 

A z zapisków okołobrowarnych: W trakcie warzenia udało mi się zrobić pierogi z jagodami ;) minusem tego jest to, że żonie smakowały i w konsekwencji mogę zostać przymuszony do częstszej ich produkcji :rolleyes:

:P

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Browar Bruch wzbogacił się o nowy fermentator, co było powodem do natychmiastowego wznowienia produkcji :beer::lol:

 

Warka # 4 - pszeniczne

 

Słody:

1,5 kg pszeniczny,

2 kg pilzeński

0,1 kg carapils

0,3 kg płatki owsiane

0,2 kg mąka pszenna

 

Chmiele:

Marynka: 10 gr

Lubelski: 20 gr

 

Drożdże: Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

Płatki i mąka kleikowane przez 30 minut w 65°C i 10 minut w 100°C w 5 litrach wody

Kleik i słody dodane do 10 litrów wody, temperatura ustalona na 65°C

65°C - 100 minut

72°C - 30 minut

 

Chmielenie:

Marynka: 10 g - 90 minut

Lubelski: 20 g - 20 minut

 

wyszło 19 litrów, 11°Blg

 

Czytałem, że filtrowanie pszenicy to droga przez mękę... masakra... powoli zastanawiam się nad filtratorem z oplotu...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Trochę zaniedbałem zapiski, więc czas to nadrobić!

Warka #2 - Wężowe Palone - rozlane do butelek (100 g. glukozy/15 litrów). Z dnia na dzień smakuje lepiej, a że często sprawdzam, to butelek ubywa w zastraszającym tempie i obawiam się, że ani jedna butelka nie doczeka do przepisowego czasu leżakowania :D

Warka #3 przelana na cichą, zeszło do 3°Blg i dalej ani rusz.

 

Warka #5 - Pale Ale, trochę pokombinowany :) warzona 5.III.2010

 

Słody:

3,0 Pale Ale

1,5 Monachijski

0,2 pszeniczny

0,1 karapils

0,1 amber

 

Chmiele:

Marynka - 40 g.

Lubelski - 30 g.

 

Inne:

Mech irlandzki - 3 g.

 

Zacieranie:

60 minut w temp. 68-65°C (miałem kłopoty z utrzymaniem stałęj temperatury)

Chmielnie:

40 g marynki - 60 minut

20 g. lubelski - 20 minut

10 g. lubelski + 3 gr. mchu irlandzkiego - 10 minut

 

wyszło 22 l. 12,5 °Blg, zadane drożdżami Safale S-04

 

12.III. przelane na cichą (zeszły do 2,5 °Blg )

Link to comment
Share on other sites

Warka #6 - Wężowe mocne

 

Słody:

pilzeński: 2.9 kg

monachijski: 1.9 kg

Karapils: 0.3 kg

amber: 0.1 kg

 

Chmiel:

Marynka - 40 g.

Lubelski - 20 g.

 

Inne:

mech irlandzki - 3 g.

 

Zacieranie:

52°C - 15'

62°C - 40'

72°C - 50'

 

Chmilenie:

marynka: 60'

Lubelski: 10 g - 20'

Lubelski: 10 g. 10'

Mech irlandzki: 10'

 

wyszło proawie 22 l. 14°Blg

drożdże: Saflager W-34/70 - gęstwa z warki #3

 

A skoro kuchnia posprzątana, drożdże dodane, godzina... hmmmm... jeszcze późna, ale za chwilę będzie już wczesna... pora na dobranoc!

Link to comment
Share on other sites

15 III zabutlkowana warka #5 z dodatkiem 160g glukozy i po kilka ziarenek S-33 na butelkę. Wyszło 38 butelek 0.5l i 4 x 0.33l. Na sobotę planowane zacieranie pszenicznego :smilies:

Link to comment
Share on other sites

20 III warka #4 zabutelkowana z dodatkiem 160g glukozy. Wyszło 32 butelki 0.5l.

 

Warka #7 - pszeniczne :beer:

Słody:

pszeniczny - 1.5 kg

monachijski - 1.0 kg

pale ale - 2.0 kg

amber - 0.1 kg

płatki pszenne - 0.4 kg

 

Chmiele:

Marynka - 10g

Lubelski - 25g

 

płatki kleikowane w 68°C przez godzinę i 10 minut w 100°C

 

Zacieranie (15l):

100' w 65°C

30' - 72°C

 

Chmielenie:

Marynka 10g - 60'

Lubelski 25g - 20'

 

wyszło trochę ponad 20l, 13°Blg

Zadane gęstwą z warki #4 (Sawbrew WB-06)

Link to comment
Share on other sites

Właśnie zabutlekowałem warkę #3. Wyszło 27 butelek 0.5 l i 18 0.3. Dodałem 160g glukozy i po kilka ziaren S-33.

No i pochłaniam niedawno butelkowane :smilies: Pszeniczne OK, ale jak na razie numerem jeden jest pale ale czyli moja warka #5. :D

Teraz oczekiwanie na pensję i uzupełniam zapasy słodów, chmieli i biorę się do warzenia :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam po długiej przerwie!

Barki w zasobac finansowych spowodoway przerwę w pracy browaru, ale udao się coś uzbierać i po prawie 2 miesiącach mogłem znowu zacząć warzyć;)

Warka # 8 pszeniczne powodziowe

 

Słody:

Pilzeński 2 kg

Pszeniczny 1.5 kg

Cara 0.1 kg

płatki owsiane 0.3

mąka psznna 0.2 kg

 

drożdże: Safbrew WB-06

 

Chmiele:

Lubelski 5g

Challenger 10g

Fuggles - 15g.

 

Mąka i płatki kleikowane w 60-65°C przez 40 minut i 100°C 10 minut

 

Zacieranie:

65°C - 100 min.

72°C - 30 mi.

 

Chmielenie:

Challenger - 60 min

Lubelski i Fuggles - 10 min.

 

Wyszło 22l 11°Blg

Link to comment
Share on other sites

Browar Bruch się rozwija :D Nowym nabytkiem jest śrutownik. Wadą śrutownika jest lekkie zmęczenie napędu po śrutowaniu kilku kilogramów słodu. Ale skoro wczoraj rano ześrutowałem co trzebam to resztę dnia poświęciłęm na warzenie ;)

Warka # 9 - Pale Ale

 

Słody:

Pale Ale (Maris Otter) - 4 kg

Amber - 0.2 kg

 

Drożdże: Safbrew T-58

 

Chmiele:

Challanger - 40g

Fuggles - 20g

 

łyżeczka mchu irlandzkiego

 

Zacieranie:

90' 65-58°C

 

Chmielenie:

Challanger: 40g - 60'

Fuggles: 10g - 20'

Fuggles: 10g - 10'

Mech irlandzki - 10'

 

Wyszło 21,5 l, 12°Blg

drożdże zadane wieczorem a rano już jest piękna, wysoka piana ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dzisiaj zabutelkowana została warka #8 - pszeniczne powodziowe (dodane 140g glukozy). W zasadzie to piwo dla kumpla, który lubi pszeniczniaki. A że w czwartek się broni, to znaczny kontyngent trafi do niego. Z przyczyn niezależnych piwo warzone było z poślizgiem i będzie musiał je trochę wyleżakować, bo dwa dni od zakapslowania, to trochę za wcześnie na konsumpcję :beer:

 

A ja z niecierpliwością czekam na słody zamówione ponad tydzień temu :okey: Drożdże się niecierpliwią, piwowar też, bo dubbel w głowie, a 30 czerwca na miesiąc wybywam i chciałbym przed wyjazdem zabutelkować (a to coraz mniej realne...)

Edited by natrix
Link to comment
Share on other sites

Warka #10 - Dubbel Spółdzielczy

 

Browar wzbogacił się o piękną chłdnicę :) i trzeba było ją przetestować :beer:

 

Słody:

Pilzeński - 3 kg

Monachijski - 0,67 kg

Cara - 0,5 kg

Pszeniczny - 0,5 kg

Karmelowy jasny - 0,3 kg

Caramunich II - 0,2 kg

 

inne

cukier trzcinowy - 0,5kg

rodzynki - 0,1 kg

mech irlandzki - 1 łyżeczka

 

Chmiele -

Marynka - 40 g

 

Zacieranie

53°C - 10'

63°C - 35'

72°C - 40'

 

Chmielenie

Marynka 20g - 60'

Marynka 20g - 10'

mech irlandzki 10'

Cukier 0,5 kg - 10'

rodzynki 100g - 10'

 

WYszło 21,5l 16,5°Blg

drożdże - Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Chłodnica egzamin zdała :):beer:

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj zabutelkowałem warkę #9 Pale Ale. Odfermentowało do 2°Blg

wyszło w sumie 41 butelek 0.5 l. Do refermentacji poszło 150 g glukozy.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Wreszcie po miesięcznej przerwie mogłem wrócić do warzenia piwa :okey:

W Browarze zaszły zmiany: był remont w domu, i wielu rzeczy znaleźć nie mogłem... ale pojawił się nowy fermentator i lodówka turystyczna do zacierania :(

A zacierane było coś w stylu Grodziskiego. Nigdy tego piwa nie piłem, więc nie wiem, jak to będzie, ale jestem dobrej myśli :):smilies:

 

warka #11: Grodziskokształtne

 

Słody:

Zakwaszający - 0.05 kg

Wędzony - 1.25 kg

Pszeniczny - 1.25 kg

 

Chmiel:

Lubelski 50 g.

 

Zacieranie:

40°C - 30'

50°C - 30'

60°C - 25'

70°C - 30'

75°C - 30'

 

Chmielenie:

Lubelski: 30g - 60'

Lubelski: 20g - 15'

 

Drożdże: S-33

 

wyszło około 17l 7.5°Blg.

Link to comment
Share on other sites

Browar Bruch nadrabia miesięczne (syberyjsko-ałtajskie) zaległości. [Żona zgłasza pretensje, że w czasie nieobecności szefa browaru, razem z mamusią butelkowały piwo, więc zamieszczam adekwatną informację] (pod bezpośrednim przymusem żony)

Trwa wypiek ciasteczek z młóta dla psów.

 

Warka # 12: Pale ale -

 

Zasyp:

Pale Ale (Maris Otter) - 1 kg

Pale Ale (Castle Malting) - 3 kg

Amber (Castle Malting) - 0.3 kg

 

Chmiele:

Challanger 40g

Fuggles 20g

 

Inne:

Mech Irlandzki - 1 łyżeczka

 

Drożdże: Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

65-67°C - 90'

 

Chmielenie:

Challanger: 40g - 90'

Fuggles: 10g - 20'

Fuggles: 10 - 10'

Mech Irlandzki: 10'

 

Wyszło 21l, 12°Blg

Link to comment
Share on other sites

apropo ciasteczek moje owczarki wcinają młóto że aż miło

tak im smakuje , wyrzucam na kompost a one sobie wybierają

Moje młóto ignorują. Jak wywaliłem na kompost, to się wszystkie ślimaki z dzielnicy zlazły do ogrógka na wyżerkę. Pieski wolą ciasteczka gotowe, ewentualnie samą masę przed wypiekaniem.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Przepis na ciasteczka jest zaczerpnięty z jednego z wątków na tym forum: http://www.piwo.org/forum/t469-Co-zrobi ? odem-.html

 

 

"4 szklanki zuzytych ziaren (upewnij sie, ze ziarna nie mialy kontaktu z chmielem, ktory moze byc szkodliwy dla psow).

4 szklanki maki

1 szklanka masla z orzeszkow ziemnych

1 jajko

 

Wloz do piekarnika w 180'C na 30 min.

Nastepnie wysusz w 107'C przez 8-10 godzin."

 

 

Suszyć mi się nie chce, tak jak w tym przepisie więc po prostu wkładam do piekarnika, po 20 minutach odwracam na drugą stronę, zeby się nie poprzypalały i gotowe.

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj zabutelkowałem warkę 11 - Grodzisza z dodatkiem 150g glukozy. Zszedł do 2.5°Blg , wyszło 35 butelek 0.5l (mało, ale jak przelewałem do fermentatora po chmielowaniu to niezakręciłem kranika i trochę się wylało :) - moja wina). Co gorsza greta ucięła jedną szyjkę :(

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Znowu mam zaległości z wpisami i nie tylko....

 

Warka #12 przelana na cichą 21 VIII, czyli gdzieś o tydzień za późno. W odatku zapomniałem zmierzyć °Blg ...

 

21 VIII - Warka #13 - bezstylowiec.

 

Słody:

Pale Ale: 2.1 kg

Pilzeński: 2.0 kg

zakwaszający: 0.7 kg

karmelowy jasny: 0.15 kg

Karmelowy ciemny: 0.05 kg

prażona pszenica: 0.1 kg

 

Chmiele:

Challanger: 10g

Marynka: 30g

Fuggles: 20g

mech irlandzki: 3g

 

Drożdże: gęstwa z warki #12 (Danstar Nottingham)

 

Zacieranie:

52°C - 30'

60-62°C - 30'

70-72°C - 30'

 

Chmielenie:

Challanger i Marynka - 60'

Fuggles 20g - 10'

Mech irlandzki 10'

 

wyszło 20.5 l, 12.5 °Blg

Link to comment
Share on other sites

Hejka.

 

Moim zdaniem w ogóle powinieneś zrezygnować ze słodu zakwaszającego przy takim zasypie a już na pewno nie powinieneś go dawać w takiej ilości. Mierzyłeś PH zacieru?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witam po długiej przerwie... i w zapiskach i w warzeniu...

Przeprowadzka, remont i inne wydarzenia skutecznie zablokowały działanie Browaru Bruch, ale po miesiącach męki wreszcie udało się wznowić produkcję (choć z trudnościami): kuchnia dużo mniejsza i mało wygodna :P Niestety, przeprowadzka (i inne wydarzenia) pochłonęła dwie poprzednie warki... Niezabutelkowane, nie przelane i ... (jedną może jeszcze uratuję...)

 

@Kolomar - przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale różne sprawy odciagnęły mnie od forum i w zasadzie dopiero teraz dotarłem do Twojego wpisu. Pewnie zakwaszającego było za dużo, ale w zamyśle była to warka mocno eksperymentalna. Wiem, że wbrew zasadom, trochę jak alchemik: "zmieszać co popadnie i zobaczymy co wyjdzie" :okey: niestety, efektów nie dane mi sprawdzić.

 

Warka #14, a'la Grodziskie, warzona 10 XII.

 

Słody:

Wędzony - 1.3 kg

Pszeniczny - 1.3 kg

 

Chmiel:

Lubelski 50 g.

 

Zacieranie:

40°C - 30'

50°C - 30'

60°C - 25'

70°C - 30'

75°C - 30'

 

Chmielenie:

Lubelski: 30g - 90'

Lubelski: 20g - 10'

Mech Irlandzki - 10'

 

Drożdże: S-33

 

wyszło 20l 8°Blg.

17 XII zabutelkowane (+160g glukozy), wyszło 38 butelek

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.