Jump to content

Czyszczenie magazynu- Weizenbock


Quick.Ben

Recommended Posts

Witam,

Z uwagi na planowane nowe zakupy chcę przeprowadzić małe czyszczenie magazynu i patrząc na to co w nim mam, postanowiłem uwarzyć swojego pierwszego koźlaka pszenicznego.

Posiadane przeze mnie Słody to:

-Pszeniczny jasny 6 kg,

- Pizneński 2,5 kg

- Monachijski 1 kg,

- Pszeniczny czekoladowy 900-1200 EBC- 1kg

Posiadam też chmiele:

- Citra 50g,

-Lubelski 70 g

W dniu warzenia będę butelkował weizena na Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen więc będę posiadał świeżą gęstwę.

Myślałem o takim zasypie:

-Pszeniczny 4kg,

-Monachijski 1kg,

- Pils 2,5 kg,

Czekoladowy 200g

Program przy takim zasypie podaje mi 20 blg przy 20 litrach, co przy mojej wydajności w mocnych piwach da pewnie około 18 blg.

-Co o tym myślicie? Będzie mieściło się w stylu?

-No i czy czekoladowy dać na koniec zacierania?

-Pytanie też o chmielenie. Rozumiem, że w tym stylu raczej pomijamy na aromat i dajemy wszystko na początku gotowania? Oczywiście raczej lubelski a nie citra...

- No i ostatnie pytanie, w ile IBU celować zakładając 20 blg?

Z góry dzięki za pomoc, ten styl to póki co dla mnie zagadka :)

Link to comment
Share on other sites

http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock

 zasyp wyglada ok, ja osobiscie pilsa bym dal z 1kg albo wcale, zacierałbym dekokcyjnie i wtedy i wydajnosc wzrasta a i kolor sam przyjdzie:) chmiel tylko symbolicznie, na gorycz moze byc i citra, co do czekolady możesz dać na ostatnie przerwy 72st.c. Jednym z moich pierwszych piw był weizenbock( porwałem się z motyka ..;) zaszczepiłem w3068 bardzo fajne aromaty, jak zawsze ostatnia butelka była najbardziej wylezana i najsmaczniejsza. próbuj powodzenia

Link to comment
Share on other sites

warzyłem 1:1 z tego przepisu:

 

http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock,_Adam_Wr%C3%B3bel_(pieron)

 

wyszło wyśmienicie, polecam, zwłaszcza że składniki masz. dodanie odrobiny czekoladowego może być dobrym pomysłem

 

pozdrawiam-i-polecam-piotr-fronczewski.j

Słody z której słodowni? Lubelski jakie % alfa kwasów?

Adam nic nie napisał o temp fermentacji

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

 

warzyłem 1:1 z tego przepisu:

 

http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock,_Adam_Wr%C3%B3bel_(pieron)

 

wyszło wyśmienicie, polecam, zwłaszcza że składniki masz. dodanie odrobiny czekoladowego może być dobrym pomysłem

 

pozdrawiam-i-polecam-piotr-fronczewski.j

Słody z której słodowni? Lubelski jakie % alfa kwasów?

Adam nic nie napisał o temp fermentacji

 

 

ja używałem pszeniczny, monachijski i pilzneński z Viking Malt (Strzegom), Lubelski rocznik 2015 alfa kwasy 3,0 - 4,5%. fermentowałem w piwnicy w temperaturze otoczenia 18-19 stopni, czyli generalnie w zakresie pracy WB-06. 

Link to comment
Share on other sites

Dekokcji nigdy nie próbowałem, może to akurat dobry moment na pierwszy raz ;)

No właśnie myślałem o dodaniu więcej pszenicznego kosztem pilsa, ale obawiam się problemów z filtracją. Niby wężyk z oplotu mam opanowany już dość dobrze, ale jednak nie dość, że to duży zasyp to jeszcze do tego duży procentowy udział pszenicznego. Co niekorzystnego może spowodować danie więcej pilsa zamiast pszenicy?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.