Quick.Ben Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Witam, Z uwagi na planowane nowe zakupy chcę przeprowadzić małe czyszczenie magazynu i patrząc na to co w nim mam, postanowiłem uwarzyć swojego pierwszego koźlaka pszenicznego. Posiadane przeze mnie Słody to: -Pszeniczny jasny 6 kg, - Pizneński 2,5 kg - Monachijski 1 kg, - Pszeniczny czekoladowy 900-1200 EBC- 1kg Posiadam też chmiele: - Citra 50g, -Lubelski 70 g W dniu warzenia będę butelkował weizena na Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen więc będę posiadał świeżą gęstwę. Myślałem o takim zasypie: -Pszeniczny 4kg, -Monachijski 1kg, - Pils 2,5 kg, Czekoladowy 200g Program przy takim zasypie podaje mi 20 blg przy 20 litrach, co przy mojej wydajności w mocnych piwach da pewnie około 18 blg. -Co o tym myślicie? Będzie mieściło się w stylu? -No i czy czekoladowy dać na koniec zacierania? -Pytanie też o chmielenie. Rozumiem, że w tym stylu raczej pomijamy na aromat i dajemy wszystko na początku gotowania? Oczywiście raczej lubelski a nie citra... - No i ostatnie pytanie, w ile IBU celować zakładając 20 blg? Z góry dzięki za pomoc, ten styl to póki co dla mnie zagadka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock zasyp wyglada ok, ja osobiscie pilsa bym dal z 1kg albo wcale, zacierałbym dekokcyjnie i wtedy i wydajnosc wzrasta a i kolor sam przyjdzie:) chmiel tylko symbolicznie, na gorycz moze byc i citra, co do czekolady możesz dać na ostatnie przerwy 72st.c. Jednym z moich pierwszych piw był weizenbock( porwałem się z motyka .. zaszczepiłem w3068 bardzo fajne aromaty, jak zawsze ostatnia butelka była najbardziej wylezana i najsmaczniejsza. próbuj powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) warzyłem 1:1 z tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock,_Adam_Wr%C3%B3bel_(pieron) wyszło wyśmienicie, polecam, zwłaszcza że składniki masz. dodanie odrobiny czekoladowego może być dobrym pomysłem Edytowane 29 Grudnia 2016 przez LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) warzyłem 1:1 z tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock,_Adam_Wr%C3%B3bel_(pieron) wyszło wyśmienicie, polecam, zwłaszcza że składniki masz. dodanie odrobiny czekoladowego może być dobrym pomysłem Słody z której słodowni? Lubelski jakie % alfa kwasów? Adam nic nie napisał o temp fermentacji Edytowane 29 Grudnia 2016 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 warzyłem 1:1 z tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock,_Adam_Wr%C3%B3bel_(pieron) wyszło wyśmienicie, polecam, zwłaszcza że składniki masz. dodanie odrobiny czekoladowego może być dobrym pomysłem Słody z której słodowni? Lubelski jakie % alfa kwasów? Adam nic nie napisał o temp fermentacji ja używałem pszeniczny, monachijski i pilzneński z Viking Malt (Strzegom), Lubelski rocznik 2015 alfa kwasy 3,0 - 4,5%. fermentowałem w piwnicy w temperaturze otoczenia 18-19 stopni, czyli generalnie w zakresie pracy WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Dekokcji nigdy nie próbowałem, może to akurat dobry moment na pierwszy raz No właśnie myślałem o dodaniu więcej pszenicznego kosztem pilsa, ale obawiam się problemów z filtracją. Niby wężyk z oplotu mam opanowany już dość dobrze, ale jednak nie dość, że to duży zasyp to jeszcze do tego duży procentowy udział pszenicznego. Co niekorzystnego może spowodować danie więcej pilsa zamiast pszenicy? rabbek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się