MistrzSuspensu Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zmierzyłem próbkę FFT, brzeczka nastawna - 13 Brix, wyniki: Pomiar refraktometrem : 7,2 Brix (po przeliczeniach z tabeli toolkit = 3,8 Plato) Pomiar areometrem: 3,2 Plato. Jak widać rozrzut nie jest w tym przypadku tak duży. Mam cały czas wątpliwość co do wskazań areometru. Jaki pisałem wcześniej, robiłem pomiary testowe (na 5,10 i 15 Plato) moim (Biowin) i pożyczonym (Fracja - większy z menzurką na podstawce) i wyniki w przypadku zawartości cukru były identyczne. Jednak przy pomiarze czystej wody, mój areometr wskazuje jeden stopień powyżej zera, co by mogło sugerować konieczność robienia korekcji. I teraz nie wiem, czy na tyle fałszuje wskazania przy zawartości cukru, że korekta sama się wykonuje w cudowny, nie zaplanowany sposób... Chyba nie pozostaje mi nic innego jak zakup innego areometru. Też jestem na etapie ogarniania refraktometru. Z tego co wyczytałem wynika, że na podstawie pomiarów próbek roztworów cukru stołowego nie można wyznaczyć współczynnika korekcji, ponieważ wyniki powinny być identyczne dla areometru i refraktometru. Bierze się to z tego, że cukier stołowy to prawie czysta sacharoza, a refraktometr jest właśnie do pomiaru zawartości sacharozy w roztworze. Natomiast brzeczka jest roztworem innych cukrów, które inaczej załamują światło w refraktometrze. Stąd bierze się właśnie potrzeba wprowadzenia korekcji do wyniku pomiaru. Najczęściej spotkałem się w wartością tego współczynnika równą 1,04, nie sprawdzałem tego, bo mam zbyt małą roździelczość podziałki na areometrze. W zasadzie sprawdziłem tylko czy refraktometr dobrze działa mierząc próbki 20% roztworu sacharozy i wody destylowanej. Jeśli twój areometr przekłamuje wynik na czystej wodzie to trochę dziwne, że pokazuje te same wartości co pożyczony areometr i refraktometr dla roztworów sacharozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Masz rację - doczytałem się o korekcji wskazań refraktometru tutaj W załączeniu wskazanie mojego areometru na ustanej czyste wodzie w temp 20st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Z areometrem nic więcej nie wymyślisz, możesz tylko do przekłamanego pomiaru dodawać wartość zmierzoną przy czystej wodzie. Przy kilku kolejnych warkach rób pomiary areometrem i refraktometrem, skoryguj pomiar refraktometru przyjmując np. WRI=1,04, a następnie sprawdź czy wartości mniej więcej są zgodne, no i zdecyduj czego się trzymać. Ja tak planuje zrobić i pewnie zostanę przy refraktometrze. Współczynnika korekcji chyba dokładnie nie wyznaczysz mając tak małą rozdzielczość wskazań areometru. Przy lekkich piwach różnica wynosi ok. 0,5°, dopiero przy mocarzach jest to 1°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się