drakon Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Równo 300 dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo. Za mną 15 warek. Nie szalałem ze stylami, uczyłem się samego procesu, dużo czytałem, starałem się po prostu robić dobre piwo . Ciężko mi oczywiście ocenić nie będąc sensorykiem jakie wady popełniałem, lecz kilka na pewno udało mi się wyłapać i wyciągnąć wnioski. Zakładam ten temat dla własnej motywacji, systematyki oraz być może na pamiątkę. Korzystam z serwisu brewness, lecz co własny dziennik to własny dziennik. Mój sprzęt to garnek emaliowany 30l (dziś kupiłbym 40l ze stali nierdzewnej). No i reszta tych wszystkich przyborów niezbędnych do warzenia- termometry, fermentory itd. Warki: Ale #1 IPA AIPA Ale #2 Ale #3 Ale #4 English Brown Ale Polish Ale Polish Ale #2 American Carmel Wheat ESB Polish IPA Pszenica Bitter Marynka Single Hop Oatmeal Stout APA Galaxy Lager Porter Bałtycki Ciemne Polish Ale 31. Pils 2023 32. Blond Ale 33. IPA 34. ESB 35. Pils 36. Lager Wiedeński 37. Blonde Ale 38. APA 39. Mango Milkshake IPA Edytowane 4 Stycznia przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Warka # 1 AleOG.13°BlgFG. 3°BlgWyszło 18l Wydajność (wg Brewness) 67.2 % Zasyp: Suma 4.6 kg Strzegom Pilzneński 4.3 kg 93.5% Strzegom Karmel 30 0.3 kg 6.5% Zacieranie:60 min - 65°C78°CChmielenie: Marynka 15g 60min Marynka 15g 30min Lubelski 30g 10min Drożdże:US-05 paczka sucharów Pierwsza warka robiona metodą 7+7 , wyszła mętna, pełna w smaku, znikła chyba w 2 tyg od rozlewu, a może nawet i prędzej Edytowane 5 Stycznia 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Warka # 2 IPA.plOG. 14°BlgFG. 2,5°BlgWyszło 22l IBU 38 Wydajność (wg Brewness) 76,9 % Zasyp: Suma 5,1 kg Strzegom Pale Ale 5.1 kg 100% Zacieranie:100 min - 65°C78°CChmielenie: Iunga 30g 70min -11 ak Lubelski 30g 10min - 4 ak Drożdże:US-05 gęstwa 200ml Pierwsze było robione z zestawu surowców, tylko trochę za sprawą podpowiedzi udzielonych mi wtedy na forum zmieniłem chmielenie tak tutaj dałem do pieca. Piwo wyszło tak mocno goryczkowe że baaardzo ciężko je było pić. Goryczka zalegająca, cierpka, ściągająca. Przechmieliłem je konkretnie. Zraziłem się trochę do chmielu Iunga, jednak dziś wiem że po prostu za dużo sypnąłem. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Warka # 3 AIPAOG. 18,5°BlgFG. 4,5°BlgWyszło 18l IBU 71 Wydajność (wg Brewness) 69,7 % Zasyp: Suma 6,5 kg Strzegom Pale Ale 5 kg 76.9% Strzegom Monachijski typ II 1 kg 15.4% Weyermann pszeniczny jasny 0.5 kg 7.7% Zacieranie:52 C 20 min65 C 20 min 72 C 30 minChmielenie: Citra 20g 60min- 13,5%ak Amarillo 30g 30min- 8,8%ak Cascade 30g 30min- 6,8%ak Amarillo 30g 10min- 8,8%ak Cascade 30g 10min- 6,8%ak Na zimno Citra 20g 7dni- 13,5%ak Amarillo 30g 7dni- 8,8%ak Cascade 30g 7dni- 6,8%ak Drożdże:US-05 gęstwa 200ml Tutaj porwałem się na mocniejsze piwo które moim zdaniem wyszło wyborne lecz dosyć ciężkie jak na zbliżające się letnie miesiące. Pierwszy raz zetknąłem się z chmieleniem na zimno i ameryką. Było dość karmelowe z tego co pamiętam- z pewnością przez słód monachijski. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Warka # 4 AleOG. 13°BlgFG. 5°BlgWyszło 22l IBU 29 Wydajność (wg Brewness) 72,8 % Zasyp: Suma 5,35 kg Strzegom Pale Ale 5 kg 93.5% Weyermann pszeniczny ciemny 0.25 kg 4.7% Weyermann - Acidulated Malt 0.1 kg 1.9% Zacieranie:65 C 60 min 78 C 10 minChmielenie: Marynka 15g- 60min- 10,5%ak Marynka 15g- 30min- 10,5%ak Saaz 25g- 10min- 3,5%ak Drożdże:s-04 paczka sucharów Ze względu na przechmielenie warki 2, oraz wysoką goryczkę w 3ciej wróciłem do chmielenia tak jak w warce pierwszej w której goryczka jak dla laika była wtedy idealna. Spróbowałem też innych drożdży by wydobyć pełnie z piwa, podniosła się wtedy też wydajność- pamiętam pełny gar 'z górką' i wycieranie kuchenki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Warka # 5 AleOG. 12°BlgFG. 3°BlgWyszło 16l IBU 31 Wydajność (wg Brewness) 89,3 % Zasyp: Suma 3,025 kg Strzegom Pale Ale 2.5 kg 82.6% Weyermann pszeniczny ciemny 0.25 kg 8.3% Weyermann - Acidulated Malt 0.075 kg 2.5% Płatki jaglane 0.2 kg 6.6% Zacieranie:65 C 60 min 78 C 10 minChmielenie: Marynka 20g- 60min- 10,5%ak Saaz 20g- 10min- 3,5%ak Saaz 20g- 5min- 3,5%ak Drożdże:s-04 gęstwa 100ml Te wyszło na serio dobre, to było pierwsze w którym przyłożyłem się do temperatury fermentacji oraz trafiłem z chmieleniem. Warka nr5 była również takim czyszczeniem magazynów, stąd płatki jaglane dla podbicia ekstraktu. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Warka # 6 AleOG. 11°BlgFG. 2,5°BlgWyszło 15l IBU 28 Wydajność (wg Brewness) 68,6 % Zasyp: Suma 3,275 kg Strzegom Pale Ale 2.5 kg 76.3% Weyermann - Acidulated Malt 0.075 kg 2.3% Oats, Flaked 0.7 kg 21.4% Zacieranie:63 C 60 min 78 C 10 minChmielenie: Marynka 20g- 60min- 10,5%ak Saaz 30g- 5min- 3,5%ak Drożdże:s-04 gęstwa 100ml Za duża ilość płatków owsianych jako surowca niesłodowanego. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Warka # 7 Brown AleOG. 14°BlgFG. 3°BlgWyszło 22l IBU 22 Wydajność (wg Brewness) 86,8 % Zasyp: Suma 4,7 kg Pilzneński 4 kg 85.1% Strzegom Karmel 30 0.4 kg 8.5% Czekoladowy 0.1 kg 2.1% Simpsons - Coffee Malt 0.2 kg 4.3% Zacieranie:64 C 30 min 72 C 30 min 78 C 5 minChmielenie: Marynka 16g- 60min- 10,5%ak EKG 25g- 15min- 5,1%ak Tradition 10g- 0min- 4,5%ak EKG- 25g- 0min- 5,1%ak Drożdże:us-05 paczka sucharów To był chyba zestaw surowców, zmieniłem jednak chmielenie. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Warka # 8 Polish AleOG. 12,4°BlgFG. 2°BlgWyszło 18l IBU 24 Wydajność (wg Brewness) 67,4 % Zasyp: Suma 4,2 kg Pale Ale 4,2 100% Zacieranie:65 C 60min Chmielenie: Marynka 15g- 60min- 10,5%ak Sybilla 30g - 10min- 6%ak Drożdże:us-05 gęstwa 100ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Warka # 9 Polish Ale#2OG. 12,4°BlgFG. 1,5°BlgWyszło 22l IBU 24 Wydajność (wg Brewness) 76,4 % Zasyp: Suma 4,5kg Pale Ale 4 88,9% Pszeniczny 0,5kg 11,1% Zacieranie:65 C 60min Chmielenie: Marynka 15g- 60min- 10,5%ak Sybilla 30g - 10min- 6%ak Drożdże:us-05 gęstwa 150ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Warka # 10 American WheatOG. 13,5°BlgFG. 2°BlgWyszło 18l IBU 28 Wydajność (wg Brewness) 66,2 % Zasyp: Pszeniczny 2.2 kg 46.8% Pale Ale Malt Europe 2.2 kg 46.8% Karmelowy Ciemny 0.3 kg 6.4% Suma 4.7 kg Zacieranie:65 C 60min 78 C 1min Chmielenie: Marynka 20 g 60 min 10 % East Kent Goldings 25 g 5 min 5.1 % East Kent Goldings 25 g 20 min 5.1 % Simcoe 50 g 3 dni 13.2 % Drożdże:us-05 gęstwa 150ml Za dużo karmelu ciemnego, wyszło słabo Edytowane 19 Marca 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Warka # 11 BitterOG. 13°BlgFG. 3°BlgWyszło 24l IBU 36 Wydajność (wg Brewness) 87,2 % Zasyp: Pale Ale Malt Europe 4 kg 84.5% Karmelowy Strzegom 0.4 kg 8.4% Brown Malt (British Chocolate) 0.2 kg 4.2% Oats, Flaked 0.135 kg 2.9% Suma 4.735 kg Zacieranie:68 C 60min Chmielenie: Magnum 20 g 60 min 13.5 % Fuggles 50 g 15 min 4.5 % Drożdże:FM11 Wichrowe Wzgórza Edytowane 19 Marca 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Warka # 12 Jasne PełneOG. 16°BlgFG. 4°BlgWyszło 22l IBU 41 Wydajność (wg Brewness) 89,5 % Zasyp: Pale Ale Malt Europe 4 kg 76.9% Pszeniczny 0.5 kg 9.6% Płatki jęczmienne 0.4 kg 7.7% Strzegom Karmel 30 0.3 kg 5.8% Suma 5.2 kg Zacieranie: 70 C 30 min 65 C 30 min 78 C 5 min Chmielenie: Magnum 40 g 60 min 8.6 % Willamette 30 g 30 min 4.7 % Willamette 30 g 30 min 4.7 % Willamette 40 g 3 dni 4.7 % Drożdże:FM11 Wichrowe Wzgórza Gęstwa 150ml Edytowane 19 Marca 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Warka # 13 PszeniczneOG. 12°BlgFG. 2°BlgWyszło 22l IBU 12 Wydajność (wg Brewness) 87,9 % Zasyp: Pszeniczny 1.8 kg 47.4% 85 % Pilzneński 2 kg 52.6% 81 % Suma 3.8 kg Zacieranie: 45 C 10 min 65 C 60 min 78 C 5 min Chmielenie: Marynka 15 g 90 min 10 % Drożdże:WB-06 Suche 11.5 g Fermentis Edytowane 19 Marca 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Warka # 14 Bitter #2OG. 11°BlgFG. 2°BlgWyszło 21l IBU 30 Wydajność (wg Brewness) 81 % Zasyp: Pale Ale Malt Europe 3 kg 78.9% Karmelowy Strzegom 0.2 kg 5.3% Brown Malt (British Chocolate) 0.2 kg 5.3% Barley, Flaked 0.4 kg 10.5% Suma 3.8 kg Zacieranie: 68C 60min Chmielenie: Marynka 15 g 60 min 10.5 % Golding 20 g 15 min 6.1 % Fuggles 20 g 15 min 4.5 % Drożdże: S-04 gęstwa 150ml Edytowane 19 Marca 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Warka # 15 Marynka SHOG. 13°BlgFG. 2°BlgWyszło 24l IBU 27 Wydajność (wg Brewness) 88,8 % Zasyp: Strzegom Pilzneński 3 kg 63.8% Mild Malt 1 kg 21.3% Pszeniczny 0.5 kg 10.6% Strzegom Karmel 30 0.2 kg 4.3% Suma 4.7 kg Zacieranie: 68C 60min Chmielenie: Marynka 20 g 60 min 10 % Marynka 15 g 20 min 10 % Marynka 15 g 0 min 10 % Drożdże: S-04 Gęstwa 120ml Edytowane 19 Marca 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Warka # 16 Oatmeal StoutOG. 13,5°BlgFG. 3°BlgWyszło 24l IBU 32 Wydajność (wg Brewness) 81,2 % Zasyp: Pale Ale Malt Europe 3 kg 56.6% Pilzneński 1 kg 18.9% Oats, Flaked 0.5 kg 9.4% Karmelowy Jasny 0.3 kg 5.7% Caraaroma 0.2 kg 3.8% Fawcett - Czekoladowy 0.2 kg 3.8% Jęczmień palony 0.1 kg 1.9% Suma 5.3 kg Zacieranie: 70C 90min Chmielenie: Marynka 30 g 60 min 10 % Fuggles 30 g 10 min 4.5 % Drożdże: S-04 Gęstwa 180ml Edytowane 19 Marca 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) Warka # 17 APA Galaxy OG. 13°BlgFG. °BlgWyszło 24l IBU 28 Wydajność (wg Brewness) 81,1 % Zasyp: Pilzneński 4 kg 80% Pszeniczny 0.5 kg 10% Rye, Flaked 0.2 kg 4% Strzegom Karmel 30 0.2 kg 4% Karmelowy Ciemny 0.1 kg 2% Suma 5 kg Zacieranie: 68- 60min 76- 5min Chmielenie: Magnum 20 g 60 min 8.6 % Galaxy 10 g 30 min 13.3 % Galaxy 40 g 80 min 13.3 % Hop Stand w 80 C Galaxy 50 g 5 dni 13.3 % na zimno Drożdże: US-05 Paczka sucharów Fermentacja pod schodami 15-16C Edytowane 19 Marca 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Magnum 20 g 60 min 8.6 % Galaxy 10 g 30 min 13.3 % Galaxy 40 g 80 min 13.3 % Galaxy 50 g 5 dni 13.3 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Magnum 20 g 60 min 8.6 % Galaxy 10 g 30 min 13.3 % Galaxy 40 g 80 min 13.3 % Galaxy 50 g 5 dni 13.3 % Już poprawiłem . Rzeczywiście muszę popracować nad tym wątkiem bo czytelnością nie grzeszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) Warka # 18 Lager OG. 13°BlgFG. °BlgWyszło 20l IBU 26 Wydajność (wg Brewness) 83,8 % Zasyp: Pilzneński 3.8 kg 93.8% Strzegom Karmel 30 0.25 kg 6.2% Suma 4.05 kg Zacieranie: 64- 20min 72- 40min 78- 5min Chmielenie: Magnum 10 g 60 min 8.6 % Marynka 20 g 20 min 10.5 % Sybilla 40 g 0 min 6 % Hop Stand w 80 C Drożdże: W 34/70- 2 Paczki sucharów, uwodnione. Brzeczka schłodzona do 11C, drożdże uwodnione, schłodzone do temp brzeczki, zadane w 12C, na noc wędruje do pomieszczenia z 5C owinięte w koc, rano pokombinuje nad lepszą izolacją. Zobaczymy czy dadzą radę takiej temperaturze. Pewnie na dniach będzie się nieco ocieplać- na co liczę. Edytowane 19 Marca 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Z okazji 25 urodzin Porter Bałtycki. Mogłem go na 25 plato wyciągnąć, jednak chciałem w stylu. Warka # 19 Porter Bałtycki OG. 22°BlgFG. °BlgWyszło 24l IBU 27 Zasyp: Strzegom Pilzneński 3 kg 36.4% Weyermann Wiedeński 2 kg 24.2% Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann 2 kg 24.2% Słód Caramunich Typ II Weyermann 0.25 kg 3% Coffe Light- Castle Malting 0.25 kg 3% Caraaroma 0.25 kg 3% Fawcett - Czekoladowy 0.25 kg 3% Rye, Flaked 0.2 kg 2.4% Jęczmień palony 0.05 kg 0.6% Suma 8.25 kg Zacieranie: 68- 90min 78- 5min Chmielenie: Perle- 100g 60min Drożdże: W 34/70 gęstwa 550ml. Brzeczka schłodzona do 9C. Fermentacja w 8C otoczenia. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Warka # 20 Ciemne OG. 12°Blg FG. 3°Blg Wyszło 22l IBU 28 Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.5 kg Ziarno Pilzneński 3 kg 66.7% 81 % 4 Ziarno Fawcett - Brown 0.6 kg 13.3% 72 % 180 Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 11.1% 85 % 4 Ziarno Fawcett - Pale Chocolate 0.2 kg 4.4% 71 % 600 Ziarno Jęczmień palony 0.2 kg 4.4% 55 % 1200 Zacieranie: 69-65 - 60min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 20 g 60 min 8.6 % Gotowanie Fuggles 30 g 30 min 4.5 % Whirlpool Fuggles 30 g 30 min 4.5 % Drożdże: US-05 120ml gęstwa Fermentacja burzliwa w 17C przez 11dni, 3tyg cicha z 20g płatków dębowych. Edytowane 16 Września 2017 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Warka # 21 Polish Ale OG. 13°Blg FG. 3°Blg Wyszło 20l IBU 26 Zasyp: Suma 4.7 kg Ziarno Pilzneński 4 kg 85.1% 81 % 4 Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 10.6% 85 % 4 Ziarno Karmelowy Ciemny 0.2 kg 4.3% 80 % 150 Zacieranie: 65 - 60min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 20 g 60 min 8.6 % Aromat Sybilla 30 g 30 min 3.5 % Aromat Sybilla 20 g 0 min 3.5 % Drożdże: US-05 120ml gęstwa Fermentacja w 17C przez 4 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 17 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Warka # 22 Witbier OG. 11°Blg FG. °Blg Wyszło 20l IBU 17 Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Pilzneński 1.95 kg 48.1% 81 % 4 Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 12.3% 85 % 4 Ziarno Pszenica niesłodowana 1 kg 24.7% 75 % 3 Ziarno Płatki pszeniczne 0.4 kg 9.9% 85 % 3 Dodatek Cukier 0.2 kg 4.9% 100 % 1 Zacieranie: 65 - 100min 72- 30min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Sybilla 25 g 60 min 6.5 % Drożdże: Mangrove Jack's Belgian Wit M21 11,5g suche Fermentacja w 17C przez 2 tyg. 7g kolendry 10min, 10g curacao 10min, 15g curacao na wyłączenie palnika. Start w ciągu 24h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się