drakon Opublikowano 17 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Warka # 23 AIPA v.2 OG. 16°Blg FG. °Blg Wyszło 21l IBU 45 Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 6.15 kg Ziarno Strzegom Pale Ale 5 kg 81.3% 79 % 6 Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 8.1% 85 % 4 Ziarno Strzegom Monachijski typ II 0.3 kg 4.9% 79 % 22 Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.15 kg 2.4% 75 % 30 Cukier cukier 0.2 kg 3.3% 100 % 0 Zacieranie: 65 - 60min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Sorachi Ace 30 g 30 min 12.8 % Gotowanie Citra 30 g 10 min 14.2 % Gotowanie Amarillo 20 g 10 min 9.3 % Na zimno Citra 20 g 7 dni 14.2 % Na zimno Amarillo 30 g 7 dni 9.3 % Drożdże: US-05 200ml gęstwa Fermentacja w 17C 2tyg, tydzień cicha z chmieleniem na zimno. Odebrałem z głównej brzeczki 2l pod starter na black IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Warka # 31 Pils 2023 (reaktywacja browaru) 04-02-2023 OG. 10°Blg FG. °Blg Wyszło 22l IBU 29 Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.25 kg Ziarno Strzegom Pilzneński 4 kg 94.1% 80 % 4 Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 5.9% 78 % 4 Zacieranie: 30min 65C 30min 72C Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 25 g 50 min 9.5 % Gotowanie Lublin (Lubelski) 25 g 7 min 3.5 % Drożdże: Fermentis W34/70 dwie paczki sucharów. Fermantacja 4 tyg 8C otoczenia, lagerowanie 4 tyg 8C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 (edytowane) Warka #32 Blond Ale 06-02-2023 OG. 12°Blg FG. 2,5°Blg Wyszło 22l IBU 23 Wydajność: 85,6% Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.45 kg Ziarno Viking Pale Ale malt 4 kg 89.9% 80 % 5 Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 5.6% 78 % 4 Ziarno Oats, Flaked 0.2 kg 4.5% 80 % 2 Zacieranie: 65C - 60min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 20 g 60 min 9.5 % Gotowanie Lublin (Lubelski) 20 g 10 min 3.5 % Drożdże: Fermentis S-04- paczka sucharów. Fermentacja 14dni w temp 14C. Zabutelkowane 2,5 CO2 19-02-2023. 37butelek 500ml Piwo powstało celem poczęstowania kolegów z pracy. Efekt: piwo koloru ciemno złotego, dosyć gładkie, nisko wysycone, pijalne. Goryczka niska, aromat chmielowy umiarkowany. Dominuje słodowa podbudowa i wyraźne estry. Piana niezbyt trwała. Zwykły klasyczny ale o neutralnym smaku i zapachu- chociaż mam wrażenie że na us-05 byłoby mniej estrów. Edytowane 15 Marca 2023 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 (edytowane) Warka #33 IPA 22-02-2023 OG. 15°Blg FG. °Blg Wyszło 22,5l IBU 48 Wydajność: 82,6% Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 6 kg Ziarno Viking Pale Ale malt 5 kg 83.3% 80 % 5 Ziarno Pszeniczny 0.3 kg 5% 85 % 4 Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.3 kg 5% 75 % 30 Ziarno płatki jęczmienne 0.4 kg 6.7% 60 % 4 Zacieranie: 65C- 60min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Brzeczka przednia Marynka 40 g 70 min 9.5 % Whirlpool Citra 20 g 20 min 13.2 % Na zimno Citra 80 g 3 dni 13.2 % Drożdże: gęstwa S-04 180ml Fermentacja: 2-3 tyg temp 14C, zlanie do drugiego fermentora aby nachmielić na zimno, następnie jakiś szybki cold crash i w butelki 2,5C CO2 Edytowane 23 Lutego 2023 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Warka #34 Extra Special Bitter (14-03-2023) OG. 14,5 °Blg FG. 3 °Blg Wyszło 22l IBU 41 Wydajność: ? Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 5.7 kg Ziarno Viking Pale Ale malt 4.5 kg 78.9% 80 % 5 Ziarno Strzegom Karmel 150 0.15 kg 2.6% 75 % 150 Ziarno Fawcett - Brown 0.3 kg 5.3% 75 % 150 Cukier Invert Sugar 0.5 kg 8.8% 100 % 0 Ziarno Cara Gold Castlemalting 0.25 kg 4.4% 78 % 120 Zacieranie: 68C - 60min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 35 g 60 min 9.5 % Gotowanie Fuggles 20 g 15 min 4.5 % Whirlpool Fuggles 30 g 60 min 4.5 % Drożdze: Safale S-04 Gęstwa 250ml Fermentacja: 3tyg 16C Efekt kiepski, za bardzo karmelowe, za bardzo alkoholowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Warka #35 Pils (21-03-2023) OG. 12 °Blg FG. 2 °Blg Wyszło 20l IBU 37 Wydajność: 84,7% Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.65 kg Ziarno Viking Pilsner malt 4 kg 86% 82 % 4 Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 5.4% 78 % 4 Ziarno płatki jęczmienne 0.4 kg 8.6% 60 % 4 Zacieranie: 65C - 60min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 30 g 60 min 9.5 % Gotowanie Saaz (Czech Republic) 20 g 10 min 3 % Aromat (koniec gotowania) Saaz (Czech Republic) 30 g 20 min Drożdze: Saflager W 34/70 Gęstwa 100ml Fermentacja: 3tygodnie 6-14C (najbardziej burzliwa część fermentacji była na balkonie przy temp <10C, później piwo zaliczyło kilka skoków temperatury, ostatecznie klarowało się w 14C-16C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 (edytowane) Warka #36 Lager Wiedeński (17-05-2023) OG. 12 °Blg FG. 2,5 °Blg Wyszło 22l IBU 17 Wydajność: 89,2% Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 5 kg Ziarno Strzegom Wiedeński 5 kg 100% 79 % 10 Zacieranie: 67C - 60min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 20 g 60 min 9.5 % Aromat (koniec gotowania) Marynka 20 g 0 min 9.5 % Drożdze: Saflager W 34/70 Gęstwa 150ml Fermentacja: 6tyg 14C-16C Efekt: Za duża temperatura fermentacji wniosła aromaty owocowe, słodowość, chlebowość wiedeńskiego nie dała rady tego przykryć. Edytowane 23 Listopada 2023 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 (edytowane) Warka #37 Blond Ale (19-11-2023) OG. 12 °Blg FG. 2,5°Blg Wyszło 18l IBU (chmiel z ogródka, także nie wiem ile AK, robiłem na oko zakładając że to marynka 8% AK) Wydajność: 88% Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 3.8 kg Ziarno Pilzneński 1.5 kg 39.5% 81 % 4 Ziarno Viking Pale Ale malt 1.8 kg 47.4% 80 % 5 Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 6.6% 78 % 4 Dodatek Barley Hulls 0.25 kg 6.6% 50 % 0 Zacieranie: 65C - 60min Chmielenie: Chmiel w własnej uprawy także te chmielenie to taki eksperyment trochę, nie chciałem przesypać, dałem na wyczucie. Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 15 g 60 min 8 % Gotowanie Marynka 20 g 5 min 8 % Drożdze: Safale US-05 1paczka sucharów Fermentacja: 2tyg 14C To na rozkręcenie drożdży przed jakimiś IPA, w tym roku muszę zrobić więcej piwa bo prawdę mówiąc pod koniec lata już mi zbrakło Po przeprowadzce mam chłodniejszą piwnicę, ostatnio termometr pokazywał mi 12C otoczenia, ale musze dokładniej to sprawdzić, być może będę miał bardziej warunki na fermentacje dolną niż górną. Chciałem też przetestować Kveiki i zrobić jakieś piwo z owocami, kwasa, stouta. Zobaczymy ile będzie czasu. Edytowane 15 Grudnia 2023 przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 15 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Warka #38 APA (14-12-2023) OG. 13 °Blg FG. °Blg Wyszło 20l IBU 44 Wydajność: 90% Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.5 kg Ziarno Viking Pale Ale malt 4 kg 88.9% 80 % 5 Ziarno Carabody 0.5 kg 11.1% 75 % 8 Zacieranie: 63C - 60min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 20 g 20 min 9.5 % Gotowanie Citra 15 g 10 min 13.2 % Gotowanie Strata 15 g 10 min 13.6 % Hopstand (77C) Citra 15 g 30 min 13.2 % Hopstand (77C) Strata 15 g 30 min 13.6 % Na zimno Citra 20 g 7 dni 13.2 % Na zimno Strata 20 g 7 dni 13.6 % Drożdze: Safale US-05 gęstwa 100ml Fermentacja: 2tyg- temp otoczenia 12C, później przeleje do drugiego fermentora by nachmielić na zimno. Ogólnie duże straty z gotowania, wylałem 2-3l brzeczki z chmielinami w kibel. Muszę pomyśleć nad jakimś sprzętem do łapania brzeczki po gotowaniu bez tych chmielin. Dobrze działa skarpeta, ale szczerze mówiąc jak żona mi pomoże to jakoś to zrobię, a sam jestem taki niegramotny że mi ręki brakuje Co do IBU to brewness chyba trochę podbił tym hopstandem, ale zobaczymy. Użyłem 6 kropli kwasu mlekowego (80%) do zacierania i wysładzania i 3g gipsu piwowarskiego. Trochę mam za zimno w piwnicy bo 12C otoczenia, na dolniaka trochę przy dużo na górniaka już dolna granica. Zastanawiam się co uwarzyć teraz. Hmm. Edytowane 20 Lutego przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) Warka #39 Mango Milkshake IPA (03-01-2024) OG. 17 °Blg FG. °Blg Wyszło 24l brzeczki nastawnej IBU 27 Wydajność: ? Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 6.5 kg Ziarno Viking Pale Ale malt 4 kg 61.5% 80 % 5 Ziarno Weyermann - Carapils 0.5 kg 7.7% 78 % 4 Ziarno Oats, Flaked 1 kg 15.4% 80 % 2 Cukier Milk Sugar (Lactose) 1 kg 15.4% 75 % 0 Zacieranie: 67C - 60min+Mashout Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Whirlpool Citra 25 g 60 min 13.2 % Whirlpool Strata 25 g 60 min 13.6 % Na zimno Citra 25 g 7 dni 13.2 % Na zimno Strata 25 g 7 dni 13.6 % Dodatki: Mango w 3-4 dniu fermentacji burzliwej 850g- 2 puszki (chyba że znajdę w lidlu dzisiaj to dokupie i dam 1,7kg) Drożdze: Safale US-05 gęstwa 200ml Fermentacja: 2tyg- temp otoczenia 12C, później przeleje do drugiego fermentora by nachmielić na zimno i odfiltrować mango (być może tu zrobię pierwszy coldcrash) Po chmieleniu na zimno kolejny coldcrash i filtracja chmielin. Co do temperatur- zobaczymy co pogoda przyniesie. Panuje jedynie nad temperaturą fermentacji, a dalej to już staram się dostosować do tego co mam na balkonie. Zabutelkowane 10 lutego, po solidnym podwójnym coldcrash. Warto dłużej zostawić w fermentorze bo na prawdę sporo owoców jeszcze opadło na dno. Nasycenie 2,5vol. Edytowane 20 Lutego przez drakon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 20 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Warka #40 Pils (10-02-2024) OG. 13 °Blg FG. °Blg Wyszło 25l brzeczki nastawnej IBU 37 Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 5.5 kg Ziarno Pilzneński 5 kg 90.9% 81 % 4 Ziarno Carabody 0.5 kg 9.1% 78 % 8 Zacieranie: Temp Czas 64 C 40 min 72 C 20 min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 30 g 60 min 9.5 % Gotowanie Lubelski 30 g 30 min 3.7 % Gotowanie Lubelski 20 g 10 min 3.7 % Whirlpool Saaz (Czech Republic) 25 g 30 min 3 % Na zimno Saaz (Czech Republic) 25 g 7 dni 3 % Dodatki: Kwas mlekowy 5 kropel zakraplaczem Drożdze: Saflager w34/70 2 paczki sucharów Fermentacja: 2-3tyg- temp otoczenia 10 C, przeleje na cichą by nachmielić na zimno i odebrać gęstwe. 10 dni po starcie fermentacji widzę że już drożdże opadły na dno, na powierzchni piana jest już jedynie resztkowa, fermentacja burzliwa przebiegła dosyć szybko. Możliwe że temeperatura uciekła do tych 12C. Potrzymam na drożdżach jeszcze kilka dni, pomiar blg i być może nawet szybciej przeleje na cichą. Mógłbym wtedy w sobotę/niedziele coś nowego warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 10 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca Warka #41 Pils Marynka Single Hop (10-03-2024) OG. 11°Blg FG. °Blg Wyszło 18l brzeczki nastawnej IBU 38 Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.3 kg Ziarno Viking Pale Ale malt 2 kg 46.5% 80 % 5 Ziarno Pszeniczny 1 kg 23.3% 85 % 4 Ziarno Strzegom Wiedeński 1 kg 23.3% 79 % 10 Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.3 kg 7% 75 % 30 Zacieranie: Temp Czas 62 C 40 min 72 C 20 min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 20 g 60 min 9.5 % Whirlpool Marynka 30 g 30 min 9.5 % Dodatki: Kwas mlekowy 5 kropel zakraplaczem Drożdze: Saflager w34/70 gęstwa 150ml Fermentacja: 2-3tyg- temp otoczenia 10 C Trochę się zakręciłem i za wcześnie skończyłem wysładzanie. Później dolewałem wody mimo że wysłodki w momencie gdy przerwałem wysładzanie miały 5 brix. Zasugerowałem się że brzeczka w garze ma tylko 10brix. Miałem wrażenie że coś nie tak poszło przy zacieraniu skoro tak nisko, a było wszystko ok.. No nic, jestem pare litrów piwa w plecy. Skończyły mi się słody, a temperatura w piwnicy pozwala jeszcze na fermentacje dolniaków, może coś jeszcze domówie i za tydzień cykne ostatniego lagera. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 10 Marca Udostępnij Opublikowano 10 Marca 150 ml? Trochę mało tej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 12 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca W dniu 10.03.2024 o 23:54, kowalczyka napisał(a): 150 ml? Trochę mało tej gęstwy. Prawdę mówiąc to poszło więcej, 250ml-300ml. Nie odmierzam tego dokładnie, dałem z 6 kopiastych łyżek stołowych. Ze słoja 900ml ubyło 1/4-1/3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 23 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca Warka #42 Pils (17-03-2024) OG. 13°Blg FG. °Blg Wyszło 24l brzeczki nastawnej IBU 42 Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 5.4 kg Ziarno Pilzneński 5 kg 92.6% 81 % 4 Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.4 kg 7.4% 75 % 30 Zacieranie: Temp Czas 64 C 40 min 72 C 20 min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Chmielenie zacieru Magnum 10 g 80 min 13 % Gotowanie Magnum 20 g 60 min 13 % Gotowanie Saaz (Czech Republic) 25 g 20 min 3 % Whirlpool Saaz (Czech Republic) 25 g 30 min 3 % Na zimno Saaz (Czech Republic) 50 g 7 dni 3 % Dodatki: Kwas mlekowy 5 kropel zakraplaczem Drożdze: Saflager w34/70 gęstwa 300ml Fermentacja: 2-3tyg- temp otoczenia 8 C Chyba koniec dolniaków w tym roku, ale zobaczymy bo wszystko zależy od temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się