Skocz do zawartości

Browar Dionizy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka # 23 AIPA v.2

 

OG. 16°Blg
FG.  °Blg
Wyszło 21l

IBU 45

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 6.15 kg
Ziarno Strzegom Pale Ale 5 kg 81.3% 79 % 6
Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 8.1% 85 % 4
Ziarno Strzegom Monachijski typ II 0.3 kg 4.9% 79 % 22
Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.15 kg 2.4% 75 % 30
Cukier cukier 0.2 kg 3.3% 100 % 0


Zacieranie:

 

65 - 60min

 

 

Chmielenie:

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Sorachi Ace 30 g 30 min 12.8 %
Gotowanie Citra 30 g 10 min 14.2 %
Gotowanie Amarillo 20 g 10 min 9.3 %
Na zimno Citra 20 g 7 dni 14.2 %
Na zimno Amarillo 30 g 7 dni 9.3 %

 

Drożdże: US-05 200ml gęstwa

 

Fermentacja w 17C 2tyg, tydzień cicha z chmieleniem na zimno. Odebrałem z głównej brzeczki 2l pod starter na black IPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Warka  # 31 Pils 2023 (reaktywacja browaru) 04-02-2023

 

OG. 10°Blg
FG.  °Blg
Wyszło 22l

IBU 29

 

Zasyp:

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.25 kg
Ziarno Strzegom Pilzneński 4 kg 94.1% 80 % 4
Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 5.9% 78 % 4

 

Zacieranie:
30min 65C

30min 72C

 

 

Chmielenie:

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 25 g 50 min 9.5 %
Gotowanie Lublin (Lubelski) 25 g 7 min 3.5 %

 

Drożdże:

Fermentis W34/70 dwie paczki sucharów.

 

Fermantacja 4 tyg 8C otoczenia, lagerowanie 4 tyg 8C

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #32 Blond Ale 06-02-2023

 

OG. 12°Blg
FG.  2,5°Blg
Wyszło 22l

IBU 23

Wydajność: 85,6%

 

Zasyp:

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.45 kg  
Ziarno Viking Pale Ale malt 4 kg 89.9% 80 % 5
Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 5.6% 78 % 4
Ziarno Oats, Flaked 0.2 kg 4.5% 80 % 2

 

 

Zacieranie:

65C - 60min

 

Chmielenie:

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 20 g 60 min 9.5 %
Gotowanie Lublin (Lubelski) 20 g 10 min 3.5 %

 

Drożdże:

Fermentis S-04- paczka sucharów.

 

Fermentacja 14dni w temp 14C.

Zabutelkowane 2,5 CO2 19-02-2023.

37butelek 500ml

 

Piwo powstało celem poczęstowania kolegów z pracy. 

 

Efekt: piwo koloru ciemno złotego, dosyć gładkie, nisko wysycone, pijalne. Goryczka niska, aromat chmielowy umiarkowany. Dominuje słodowa podbudowa i wyraźne estry. Piana niezbyt trwała. Zwykły klasyczny ale o neutralnym smaku i zapachu- chociaż mam wrażenie że na us-05 byłoby mniej estrów. 

IMG_20230315_173027.jpg

Edytowane przez drakon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #33 IPA 22-02-2023

 

OG. 15°Blg
FG.   °Blg
Wyszło 22,5l

IBU 48

Wydajność: 82,6%

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 6 kg
Ziarno Viking Pale Ale malt 5 kg 83.3% 80 % 5
Ziarno Pszeniczny 0.3 kg 5% 85 % 4
Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.3 kg 5% 75 % 30
Ziarno płatki jęczmienne 0.4 kg 6.7% 60 % 4

 

Zacieranie:

65C- 60min

 

Chmielenie:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Brzeczka przednia Marynka 40 g 70 min 9.5 %
Whirlpool Citra 20 g 20 min 13.2 %
Na zimno Citra 80 g 3 dni 13.2 %

 

 

Drożdże: gęstwa S-04 180ml

 

Fermentacja: 2-3 tyg temp 14C, zlanie do drugiego fermentora aby nachmielić na zimno, następnie jakiś szybki cold crash i w butelki 2,5C CO2

Edytowane przez drakon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Warka #34 Extra Special Bitter (14-03-2023)

 

OG. 14,5 °Blg
FG.  3 °Blg
Wyszło 22l

IBU 41

Wydajność: ?

 

Zasyp:

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 5.7 kg
Ziarno Viking Pale Ale malt 4.5 kg 78.9% 80 % 5
Ziarno Strzegom Karmel 150 0.15 kg 2.6% 75 % 150
Ziarno Fawcett - Brown 0.3 kg 5.3% 75 % 150
Cukier Invert Sugar 0.5 kg 8.8% 100 % 0
Ziarno Cara Gold Castlemalting 0.25 kg 4.4% 78 % 120

 

Zacieranie:

68C - 60min

 

Chmielenie:


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 35 g 60 min 9.5 %
Gotowanie Fuggles 20 g 15 min 4.5 %
Whirlpool Fuggles 30 g 60 min 4.5 %

 

Drożdze:

Safale S-04 Gęstwa 250ml

 

Fermentacja: 3tyg 16C

 

Efekt kiepski, za bardzo karmelowe, za bardzo alkoholowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #35 Pils (21-03-2023)

 

OG. 12 °Blg
FG.  2 °Blg
Wyszło 20l

IBU 37

Wydajność: 84,7%

 

Zasyp:


Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.65 kg
Ziarno Viking Pilsner malt 4 kg 86% 82 % 4
Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 5.4% 78 % 4
Ziarno płatki jęczmienne 0.4 kg 8.6% 60 % 4

Zacieranie:

65C - 60min

 

 

Chmielenie:


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 30 g 60 min 9.5 %
Gotowanie Saaz (Czech Republic) 20 g 10 min 3 %
Aromat (koniec gotowania) Saaz (Czech Republic) 30 g 20 min

 

Drożdze:

Saflager W 34/70 Gęstwa 100ml

 

Fermentacja: 3tygodnie 6-14C (najbardziej burzliwa część fermentacji była na balkonie przy temp <10C, później piwo zaliczyło kilka skoków temperatury, ostatecznie klarowało się w 14C-16C)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #36 Lager Wiedeński (17-05-2023)

 

OG. 12 °Blg
FG.  2,5 °Blg
Wyszło 22l

IBU 17

Wydajność: 89,2%

 

Zasyp:


Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 5 kg
Ziarno Strzegom Wiedeński 5 kg 100% 79 % 10

Zacieranie:

67C - 60min

 

 

Chmielenie:


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 20 g 60 min 9.5 %
Aromat (koniec gotowania) Marynka 20 g 0 min 9.5 %

 

Drożdze:

Saflager W 34/70 Gęstwa 150ml

 

Fermentacja:

6tyg 14C-16C

 

Efekt: Za duża temperatura fermentacji wniosła aromaty owocowe, słodowość, chlebowość wiedeńskiego nie dała rady tego przykryć. 

Edytowane przez drakon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #37 Blond Ale (19-11-2023)

 

OG. 12 °Blg
FG.   2,5°Blg
Wyszło 18l

IBU (chmiel z ogródka, także nie wiem ile AK, robiłem na oko zakładając że to marynka 8% AK)

Wydajność: 88%

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 3.8 kg
Ziarno Pilzneński 1.5 kg 39.5% 81 % 4
Ziarno Viking Pale Ale malt 1.8 kg 47.4% 80 % 5
Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 6.6% 78 % 4
Dodatek Barley Hulls 0.25 kg 6.6% 50 % 0

Zacieranie:

65C - 60min

 

 

Chmielenie: Chmiel w własnej uprawy także te chmielenie to taki eksperyment trochę, nie chciałem przesypać, dałem na wyczucie.


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 15 g 60 min 8 %
Gotowanie Marynka 20 g 5 min 8 %

 

Drożdze:

Safale US-05 

1paczka sucharów

Fermentacja:

2tyg 14C

 

To na rozkręcenie drożdży przed jakimiś IPA, w tym roku muszę zrobić więcej piwa bo prawdę mówiąc pod koniec lata już mi zbrakło ;)

Po przeprowadzce mam chłodniejszą piwnicę, ostatnio termometr pokazywał mi 12C otoczenia, ale musze dokładniej to sprawdzić, być może będę miał bardziej warunki na fermentacje dolną niż górną. Chciałem też przetestować Kveiki i zrobić jakieś piwo z owocami, kwasa, stouta. Zobaczymy ile będzie czasu. 

Edytowane przez drakon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #38 APA (14-12-2023)

 

OG. 13 °Blg
FG.   °Blg
Wyszło 20l

IBU 44

Wydajność: 90%

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.5 kg
Ziarno Viking Pale Ale malt 4 kg 88.9% 80 % 5
Ziarno Carabody 0.5 kg 11.1% 75 % 8

Zacieranie:

63C - 60min

 

 

Chmielenie


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 20 g 20 min 9.5 %
Gotowanie Citra 15 g 10 min 13.2 %
Gotowanie Strata 15 g 10 min 13.6 %
Hopstand (77C) Citra 15 g 30 min 13.2 %
Hopstand (77C) Strata 15 g 30 min 13.6 %
Na zimno Citra 20 g 7 dni 13.2 %
Na zimno Strata 20 g 7 dni 13.6 %

 

Drożdze:

Safale US-05 

gęstwa 100ml

 

Fermentacja:

2tyg- temp otoczenia 12C, później przeleje do drugiego fermentora by nachmielić na zimno.

 

Ogólnie duże straty z gotowania, wylałem 2-3l brzeczki z chmielinami w kibel. Muszę pomyśleć nad jakimś sprzętem do łapania brzeczki po gotowaniu bez tych chmielin. Dobrze działa skarpeta, ale szczerze mówiąc jak żona mi pomoże to jakoś to zrobię, a sam jestem taki niegramotny że mi ręki brakuje :D Co do IBU to brewness chyba trochę podbił tym hopstandem, ale zobaczymy. Użyłem 6 kropli kwasu mlekowego (80%) do zacierania i wysładzania i 3g gipsu piwowarskiego. Trochę mam za zimno w piwnicy bo 12C otoczenia, na dolniaka trochę przy dużo na górniaka już dolna granica. Zastanawiam się co uwarzyć teraz. Hmm.

 

 

Edytowane przez drakon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #39 Mango Milkshake IPA (03-01-2024)

 

OG. 17 °Blg
FG.   °Blg
Wyszło 24l brzeczki nastawnej

IBU 27

Wydajność: ?

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 6.5 kg    
Ziarno Viking Pale Ale malt 4 kg 61.5% 80 % 5
Ziarno Weyermann - Carapils 0.5 kg 7.7% 78 % 4
Ziarno Oats, Flaked 1 kg 15.4% 80 % 2
Cukier Milk Sugar (Lactose) 1 kg 15.4% 75 % 0

 

 

Zacieranie:

67C - 60min+Mashout

 

 

 

Chmielenie

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Whirlpool Citra 25 g 60 min 13.2 %
Whirlpool Strata 25 g 60 min 13.6 %
Na zimno Citra 25 g 7 dni 13.2 %
Na zimno Strata 25 g 7 dni 13.6 %

 

 

Dodatki:

Mango w 3-4 dniu fermentacji burzliwej 850g- 2 puszki (chyba że znajdę w lidlu dzisiaj to dokupie i dam 1,7kg)

 

Drożdze:

Safale US-05 

gęstwa 200ml

 

Fermentacja:

2tyg- temp otoczenia 12C, później przeleje do drugiego fermentora by nachmielić na zimno i odfiltrować mango (być może tu zrobię pierwszy coldcrash)

Po chmieleniu na zimno kolejny coldcrash i filtracja chmielin. Co do temperatur- zobaczymy co pogoda przyniesie. Panuje jedynie nad temperaturą fermentacji, a dalej to już staram się dostosować do tego co mam na balkonie. 

 

Zabutelkowane 10 lutego, po solidnym podwójnym coldcrash. Warto dłużej zostawić w fermentorze bo na prawdę sporo owoców jeszcze opadło na dno. Nasycenie 2,5vol.

Edytowane przez drakon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #40 Pils (10-02-2024)

 

OG. 13 °Blg
FG.   °Blg
Wyszło 25l brzeczki nastawnej

IBU 37

 

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 5.5 kg
Ziarno Pilzneński 5 kg 90.9% 81 % 4
Ziarno Carabody 0.5 kg 9.1% 78 % 8

 

 

Zacieranie:

Temp Czas
64 C 40 min
72 C 20 min

 

 

 

Chmielenie

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 30 g 60 min 9.5 %
Gotowanie Lubelski 30 g 30 min 3.7 %
Gotowanie Lubelski 20 g 10 min 3.7 %
Whirlpool Saaz (Czech Republic) 25 g 30 min 3 %
Na zimno Saaz (Czech Republic) 25 g 7 dni 3 %

 

 

Dodatki:

Kwas mlekowy 5 kropel zakraplaczem

 

Drożdze:

Saflager w34/70

2 paczki sucharów

 

Fermentacja:

2-3tyg- temp otoczenia 10 C, przeleje na cichą by nachmielić na zimno i odebrać gęstwe. 

 

10 dni po starcie fermentacji widzę że już drożdże opadły na dno, na powierzchni piana jest już jedynie resztkowa, fermentacja burzliwa przebiegła dosyć szybko. Możliwe że temeperatura uciekła do tych 12C. Potrzymam na drożdżach jeszcze kilka dni, pomiar blg i być może nawet szybciej przeleje na cichą. Mógłbym wtedy w sobotę/niedziele coś nowego warzyć. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #41 Pils Marynka Single Hop (10-03-2024)

 

OG. 11°Blg
FG.   °Blg
Wyszło 18l brzeczki nastawnej

IBU 38

 

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.3 kg    
Ziarno Viking Pale Ale malt 2 kg 46.5% 80 % 5
Ziarno Pszeniczny 1 kg 23.3% 85 % 4
Ziarno Strzegom Wiedeński 1 kg 23.3% 79 % 10
Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.3 kg 7% 75 % 30

 

 

Zacieranie:

Temp Czas
62 C 40 min
72 C 20 min

 

 

 

Chmielenie

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 20 g 60 min 9.5 %
Whirlpool Marynka 30 g 30 min 9.5 %

 

 

Dodatki:

Kwas mlekowy 5 kropel zakraplaczem

 

Drożdze:

Saflager w34/70

gęstwa 150ml

 

Fermentacja:

2-3tyg- temp otoczenia 10 C

 

Trochę się zakręciłem i za wcześnie skończyłem wysładzanie. Później dolewałem wody mimo że wysłodki w momencie gdy przerwałem wysładzanie miały 5 brix. Zasugerowałem się że brzeczka w garze ma tylko 10brix. Miałem wrażenie że coś nie tak poszło przy zacieraniu skoro tak nisko, a było wszystko ok.. No nic, jestem pare litrów piwa w plecy. 

 

Skończyły mi się słody, a temperatura w piwnicy pozwala jeszcze na fermentacje dolniaków, może coś jeszcze domówie i za tydzień cykne ostatniego lagera. Zobaczymy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.03.2024 o 23:54, kowalczyka napisał(a):

150 ml? Trochę mało tej gęstwy.

Prawdę mówiąc to poszło więcej, 250ml-300ml. Nie odmierzam tego dokładnie, dałem z 6 kopiastych łyżek stołowych. Ze słoja 900ml ubyło 1/4-1/3. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #42 Pils  (17-03-2024)

 

OG. 13°Blg
FG.   °Blg
Wyszło 24l brzeczki nastawnej

IBU 42

 

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 5.4 kg
Ziarno Pilzneński 5 kg 92.6% 81 % 4
Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.4 kg 7.4% 75 % 30

 

 

Zacieranie:

Temp Czas
64 C 40 min
72 C 20 min

 

 

 

Chmielenie

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Chmielenie zacieru Magnum 10 g 80 min 13 %
Gotowanie Magnum 20 g 60 min 13 %
Gotowanie Saaz (Czech Republic) 25 g 20 min 3 %
Whirlpool Saaz (Czech Republic) 25 g 30 min 3 %
Na zimno Saaz (Czech Republic) 50 g 7 dni 3 %

 

Dodatki:

Kwas mlekowy 5 kropel zakraplaczem

 

Drożdze:

Saflager w34/70

gęstwa 300ml

 

Fermentacja:

2-3tyg- temp otoczenia 8 C

 

 

Chyba koniec dolniaków w tym roku, ale zobaczymy bo wszystko zależy od temperatury. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.