Jump to content

Pomoc w uzyskaniu receptury kwasu Gamma [PINTA]


AndcRew

Recommended Posts

Witam ;)
Mam kilka - kilkanaście pytań. Mianowicie - przymierzam się do mojego pierwszego kwasa.
Wczoraj spróbowałem piwo "kwas gamma" z browaru na Jurze - i szczerze mówiąc zakochałem się w nim - ma wszystko co chciałbym osiągnąć w piwie.
Teraz moje wszystkie starania będę kierunkował w uzyskanie chociażby podobnego smaku i nagazowania. Nie obchodzi mnie czy zostanie wykorzystany ekstrakt chmielowy, kwas mlekowy czy syrop malinowy - liczy się efekt bez niesamowitego nakładu pracy i kosztów.

Dobra - pytania, bo nie chcę się rozpisywać na  pół strony :D

1. Na butelce jest napisane że dodano 1000kg soku z malin. Czy ma ktoś informację jaki to może być przybliżony stosunek soku do brzeczki? Może wie ktoś ile hekto mają fermentory które są w browarze na Jurze gdzie to piwo wyprodukowano?
2. Myślę o zastąpieniu malin syropem "Herbapol" który wykorzystałbym też do refermentacji. Czy wie ktoś jaki udział cukrów występuje w takim syropie? Słyszałem że 5ml na butelkę daje niezłe nagazowanie co daje  200ml na warkę 20l.

3. W celu zwiększenia "owocowości" piwa chciałbym wykorzystać całe opakowanie Herbapolu które ma chyba 425ml. Czy jak doleję te 225ml które mi zostanie na fermentację - stanie się coś niepokojącego? ;)
4. Myślałem żeby dać mrożonych malin w celu uniknięcia "chemiczności" posmaków owocowych - czy wie ktoś w którym momencie je dodać? Do gotowania?
5. W kwasie gamma wykorzystano 3 chmiele: Strisselspalt i Tetnanger i Amarillo mimo że goryczka to zaledwie 22 IBU. Czy pomógłby mi ktoś ustalić które chmiele wykorzystać na goryczkę, które na aromat i mniej więcej ile?
6. Jako że nie mam kocy grzewczych i doświadczenia w kwasach chciałem uzupełnić kwaskowość zwykłym kwasem mlekowym - czy przy takiej kwaskowości będzie miał on jakieś niepożądane posmaki? W ogóle - jak smakuje kwas mlekowy?
Przepraszam za dużą ilość pytań, ale czego się nie robi z miłości - jeszcze podam skład jaki sobie ustaliłem na 20l piwa:

 

Słody:
Pilzneński 2,5kg
Pale Ale 2kg
Carahell 0,3kg

Zacieranie w 64°C przez 60 minut - nie ma co się pieścić.

Chmiele po ustaleniu

Drożdże:

Safale US-05

Do fermentacji dodatek 225ml syropu Herbapol

Na 2 dni przed rozlewem dodatek chmieli aromatycznych - około 25g

Rozlew z dodatkiem 200ml soku z Herbapolu w celu refermentacji

Nie liczy się dla mnie skład - liczy się smak - jestem na tyle zdesperowany że nie wykluczam użycia ekstraktu chmielowego - czy goryczka nim uzyskana jest znośna?
Jeśli ktoś dotrwał to dzięki i pomocy w ustalaniu składu! :D
:beer: 

Link to comment
Share on other sites

Ja się odniosę do ostatniego. Ekstrakt chmielowy sobie odpuść. Po co Ci on? Chmiel na goryczkę do 22 IBU i więcej filozofii w tym nie ma. I odpowiadając na pytanie - goryczka z ekstraktu jest ponoć najlepsza.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź :)  Po co mi on? Jestem nowoczesnym człowiekiem i nie brzydzi mnie chodzenie na skróty :D
A tak na serio to - po pierwsze cena, po drugie podobno - jak napisałeś - dobrej jakości goryczka (mimo że znikoma), po trzecie - przechowywanie bez późniejszych kłopotów, po czwarte - mniej chmielin w fermentorze itd.
Z chmielami bywa różnie i czasami mogą się od siebie różnić - a ja chciałbym uzyskać dobrą powtarzalność produktu.
Mam nadzieję że moje przyszłe piwo nie będzie świecić w nocy... :naughty:
Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Piłem ten kwas i z tego co pamiętam to miał około 24 blg. Powiedz mi jak chcesz wycisnąć z ~5 kg słodu i 225 ml syropu taki ekstrakt w 20 litrach? Nie wiem co prawda ile blg podbije ten syrop ale nie wydaje mi się, żeby do 24 taki skład dał radę dociągnąć.

 

Edyta: Pomyliłem produkty.

Edited by jkx6
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź :)  Po co mi on? Jestem nowoczesnym człowiekiem i nie brzydzi mnie chodzenie na skróty :D

A tak na serio to - po pierwsze cena, po drugie podobno - jak napisałeś - dobrej jakości goryczka (mimo że znikoma), po trzecie - przechowywanie bez późniejszych kłopotów, po czwarte - mniej chmielin w fermentorze itd.

Z chmielami bywa różnie i czasami mogą się od siebie różnić - a ja chciałbym uzyskać dobrą powtarzalność produktu.

Mam nadzieję że moje przyszłe piwo nie będzie świecić w nocy... :naughty:

Pozdrawiam!

Zaczynasz myśleć jak wielkie koncerny :) Poza tym nie wyobrażam sobie dążenia do wysokiej powtarzalności w browarze domowym. Mnie właśnie interesuje różnorodność, a używając naturalnych metod i składników uzyskuje się często niespodziewane i ciekawe efekty, a wydaje mi się, że to jedna z tych rzeczy, która najbardziej kręci w tym hobby ;) Nad tym ekstraktem może też bym się zastanawiał, ale gdybym robił jasnego lagera, który żadnych błędów nie wybacza.

Link to comment
Share on other sites

A tak na marginesie to sam robiłem coś podobnego do Gammy. Też mi to piwo zasmakowało. Ale to nie był idealny klon. Użyłem mniej więcej tych samych składników i nawet miałem własny świeży i niesłodzony sok malinowy. Jedyne co sobie odpuściłem to kwas mlekowy. Dałem na prawdę sporo tego soku i dodatkowo trochę ksylitolu (obawiałem się, że będzie nawet za kwaśnie). Gdybym teraz miał to powtórzyć to z ksylitolu bym zrezygnował. Moje piwo ma wyraźnie więcej słodyczy, ale jest dobre i pijalne. Kwaśność, jak się okazało, mogłaby być trochę większa, a ten ksylitol właśnie ją przytłumił. Ale wiadomo, że jak się używa własnego soku z malin, które rosły sobie w zacienionym miejscu to kwasu będzie więcej.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.