AndcRew Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Witam Mam kilka - kilkanaście pytań. Mianowicie - przymierzam się do mojego pierwszego kwasa.Wczoraj spróbowałem piwo "kwas gamma" z browaru na Jurze - i szczerze mówiąc zakochałem się w nim - ma wszystko co chciałbym osiągnąć w piwie.Teraz moje wszystkie starania będę kierunkował w uzyskanie chociażby podobnego smaku i nagazowania. Nie obchodzi mnie czy zostanie wykorzystany ekstrakt chmielowy, kwas mlekowy czy syrop malinowy - liczy się efekt bez niesamowitego nakładu pracy i kosztów. Dobra - pytania, bo nie chcę się rozpisywać na pół strony 1. Na butelce jest napisane że dodano 1000kg soku z malin. Czy ma ktoś informację jaki to może być przybliżony stosunek soku do brzeczki? Może wie ktoś ile hekto mają fermentory które są w browarze na Jurze gdzie to piwo wyprodukowano?2. Myślę o zastąpieniu malin syropem "Herbapol" który wykorzystałbym też do refermentacji. Czy wie ktoś jaki udział cukrów występuje w takim syropie? Słyszałem że 5ml na butelkę daje niezłe nagazowanie co daje 200ml na warkę 20l. 3. W celu zwiększenia "owocowości" piwa chciałbym wykorzystać całe opakowanie Herbapolu które ma chyba 425ml. Czy jak doleję te 225ml które mi zostanie na fermentację - stanie się coś niepokojącego? 4. Myślałem żeby dać mrożonych malin w celu uniknięcia "chemiczności" posmaków owocowych - czy wie ktoś w którym momencie je dodać? Do gotowania?5. W kwasie gamma wykorzystano 3 chmiele: Strisselspalt i Tetnanger i Amarillo mimo że goryczka to zaledwie 22 IBU. Czy pomógłby mi ktoś ustalić które chmiele wykorzystać na goryczkę, które na aromat i mniej więcej ile?6. Jako że nie mam kocy grzewczych i doświadczenia w kwasach chciałem uzupełnić kwaskowość zwykłym kwasem mlekowym - czy przy takiej kwaskowości będzie miał on jakieś niepożądane posmaki? W ogóle - jak smakuje kwas mlekowy?Przepraszam za dużą ilość pytań, ale czego się nie robi z miłości - jeszcze podam skład jaki sobie ustaliłem na 20l piwa: Słody:Pilzneński 2,5kgPale Ale 2kgCarahell 0,3kg Zacieranie w 64°C przez 60 minut - nie ma co się pieścić.Chmiele po ustaleniuDrożdże: Safale US-05Do fermentacji dodatek 225ml syropu HerbapolNa 2 dni przed rozlewem dodatek chmieli aromatycznych - około 25gRozlew z dodatkiem 200ml soku z Herbapolu w celu refermentacjiNie liczy się dla mnie skład - liczy się smak - jestem na tyle zdesperowany że nie wykluczam użycia ekstraktu chmielowego - czy goryczka nim uzyskana jest znośna?Jeśli ktoś dotrwał to dzięki i pomocy w ustalaniu składu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ja się odniosę do ostatniego. Ekstrakt chmielowy sobie odpuść. Po co Ci on? Chmiel na goryczkę do 22 IBU i więcej filozofii w tym nie ma. I odpowiadając na pytanie - goryczka z ekstraktu jest ponoć najlepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndcRew Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedź Po co mi on? Jestem nowoczesnym człowiekiem i nie brzydzi mnie chodzenie na skróty A tak na serio to - po pierwsze cena, po drugie podobno - jak napisałeś - dobrej jakości goryczka (mimo że znikoma), po trzecie - przechowywanie bez późniejszych kłopotów, po czwarte - mniej chmielin w fermentorze itd.Z chmielami bywa różnie i czasami mogą się od siebie różnić - a ja chciałbym uzyskać dobrą powtarzalność produktu.Mam nadzieję że moje przyszłe piwo nie będzie świecić w nocy... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Piłem ten kwas i z tego co pamiętam to miał około 24 blg. Powiedz mi jak chcesz wycisnąć z ~5 kg słodu i 225 ml syropu taki ekstrakt w 20 litrach? Nie wiem co prawda ile blg podbije ten syrop ale nie wydaje mi się, żeby do 24 taki skład dał radę dociągnąć. Edyta: Pomyliłem produkty. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez jkx6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndcRew Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) 13,1 Blg ma kwas GAMMA. To o którym mówisz to kwas THETA Edytowane 7 Stycznia 2017 przez AndcRew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 13,1 Blg ma kwas GAMMA. To o którym mówisz to kwas THETA A to przepraszam najmocniej, nie wypowiadałem się w takim razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedź Po co mi on? Jestem nowoczesnym człowiekiem i nie brzydzi mnie chodzenie na skróty A tak na serio to - po pierwsze cena, po drugie podobno - jak napisałeś - dobrej jakości goryczka (mimo że znikoma), po trzecie - przechowywanie bez późniejszych kłopotów, po czwarte - mniej chmielin w fermentorze itd. Z chmielami bywa różnie i czasami mogą się od siebie różnić - a ja chciałbym uzyskać dobrą powtarzalność produktu. Mam nadzieję że moje przyszłe piwo nie będzie świecić w nocy... Pozdrawiam! Zaczynasz myśleć jak wielkie koncerny Poza tym nie wyobrażam sobie dążenia do wysokiej powtarzalności w browarze domowym. Mnie właśnie interesuje różnorodność, a używając naturalnych metod i składników uzyskuje się często niespodziewane i ciekawe efekty, a wydaje mi się, że to jedna z tych rzeczy, która najbardziej kręci w tym hobby Nad tym ekstraktem może też bym się zastanawiał, ale gdybym robił jasnego lagera, który żadnych błędów nie wybacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 A tak na marginesie to sam robiłem coś podobnego do Gammy. Też mi to piwo zasmakowało. Ale to nie był idealny klon. Użyłem mniej więcej tych samych składników i nawet miałem własny świeży i niesłodzony sok malinowy. Jedyne co sobie odpuściłem to kwas mlekowy. Dałem na prawdę sporo tego soku i dodatkowo trochę ksylitolu (obawiałem się, że będzie nawet za kwaśnie). Gdybym teraz miał to powtórzyć to z ksylitolu bym zrezygnował. Moje piwo ma wyraźnie więcej słodyczy, ale jest dobre i pijalne. Kwaśność, jak się okazało, mogłaby być trochę większa, a ten ksylitol właśnie ją przytłumił. Ale wiadomo, że jak się używa własnego soku z malin, które rosły sobie w zacienionym miejscu to kwasu będzie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się