Skocz do zawartości

Robust Porter ocena receptury


Decocsis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szykuje się do warzenia trzeciego w serii ciemnego piwa, myslę o Robust Porterze, oto receptura jaką sobie wymyśliłem (pierwsza planowana przeze mnie)

 

Skłądniki na 20 l :

 

Pale ale Strzegom 4 kg

Monachijski II 1 kg

Palone Żyto 0,3 kg

Karmelowy 300 0,25 kg

 

Chmiele:

Magnum 25g - 60'

Fuggles 15 g - 15'

Fuggles 15 g - 0'

 

15,3 Blg pocz.

3,9 Blg końc.

ABV 6,4%

IBU 40

 

Chcę użyć właśnie żyta palonego, żeby poznać się z tym i poczuć jaki efekt daje. Pytanie co do słodu monachijskiego, widziałem go w wielu recepturach, zdaję sie, że ma troche wzbogacić piwa o aromaty słodowe?

Czy dobrze zaplanowałem chmielenie? Chciałbym poczuć co daje Fuggles, stąd chciałbym go wrzucić na 15 minut i na sam koniec gotowania.

Ma to ręce i nogi? ;)

 

Edytowane przez Decocsis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasyp wydaje się być ok. Możesz użyć Fuggles, ale nie poczujesz dużego udziału tego chmielu w porterze. Ja używałem fuggles do English IIPA i dał on całkiem przyjemny ziołowo-korzenny aromat. Według mnie cały przepis jest spoko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.