Decocsis Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, szykuje się do warzenia trzeciego w serii ciemnego piwa, myslę o Robust Porterze, oto receptura jaką sobie wymyśliłem (pierwsza planowana przeze mnie) Skłądniki na 20 l : Pale ale Strzegom 4 kg Monachijski II 1 kg Palone Żyto 0,3 kg Karmelowy 300 0,25 kg Chmiele: Magnum 25g - 60' Fuggles 15 g - 15' Fuggles 15 g - 0' 15,3 Blg pocz. 3,9 Blg końc. ABV 6,4% IBU 40 Chcę użyć właśnie żyta palonego, żeby poznać się z tym i poczuć jaki efekt daje. Pytanie co do słodu monachijskiego, widziałem go w wielu recepturach, zdaję sie, że ma troche wzbogacić piwa o aromaty słodowe? Czy dobrze zaplanowałem chmielenie? Chciałbym poczuć co daje Fuggles, stąd chciałbym go wrzucić na 15 minut i na sam koniec gotowania. Ma to ręce i nogi? Edytowane 8 Stycznia 2017 przez Decocsis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThatDudeWithTheLongHair Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zasyp wydaje się być ok. Możesz użyć Fuggles, ale nie poczujesz dużego udziału tego chmielu w porterze. Ja używałem fuggles do English IIPA i dał on całkiem przyjemny ziołowo-korzenny aromat. Według mnie cały przepis jest spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się