Furmuss Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Witam! Pytałem też na innym forum. Może tu ktoś pomoże...W piątek uwarzyłem pierwszą warkę według swojej receptury. Wcześniej popełniłem kilka warek, ale wszystkie były z gotowych zestawów. Przy układaniu receptury korzystałem z programu Beersmith2. Ustawiłem wydajność zacierania na 75% (z tego co pamiętam zestawy też były na taką wydajność i Blg zawsze wychodziło mi takie, jakie miało było zamierzone). Warka miała mieć 27 litrów 12-13 Blg. Program wyliczył mi 6 kg słodów na warkę 27 litrów (12,8 Blg). Po wysładzaniu wyszło mi 30 litrów 14 Blg a po gotowaniu około 27 litrów 16 Blg... Zdecydowanie za dużo bo miała być lekka amerykańska pszenica... Czy Beersmith jakoś inaczej liczy wydajność? Na forum znalazłem jeszcze taki wzór na obliczanie ilości potrzebnego słodu:(x * y)/1.05/z = BLGx- słody w kgy - zakładana wydajnośćz - obj. brzeczki w L(6*75)/1.05/27= 15,9 BlgCzyli według tego wzoru wyszło tak jak w rzeczywistości. Gdy w programie uzupełniłem otrzymaną wielkość warki (27L) i Blg końcowe (16) to wyliczył mi wydajność 95%, więc coś nie tak. Może trzeba pozmieniać coś w ustawieniach? Miał ktoś taki problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Jest ok, Beersmith inaczej liczy wydajność. Kiedyś to przeliczałem to wychodziło na to o ile dobrze pamiętam, że bierze pod uwagę ekstraktywność słodu, tzn. dla niego wydajność to będzie stosunek cukru uzyskanego w brzecce do cukru zawartego w słodzie. Twój wzór tego nie uwzględnia i bierze pod uwagę całą masę słodu, cukier razem z młótem, dlatego wynik obliczeń jest mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmuss Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Obejrzałem kilka filmów na youtube z układaniem receptury w Beersmith2 i widziałem, że wszyscy mieli ustawioną wydajność w przedziale 70-80 %. Męczy mnie to, bo w sobotę mam zaplanowaną kolejną warkę i nie wiem, czy modyfikować recepturę. Program wyliczył mi 8 kg słodu na 27 litrów (17,5 Blg) przy 75% wydajności. Jak zmieniam na 95% (tak jak mi wyszło przy poprzedniej warce) to wychodzi mi prawie 21 Blg przy tej ilości słodu.Rozumiem, że przy każdym zacieraniu wydajność może być trochę inna. Rozumiem wahania +/- 1 Blg ale +/- 3 Blg to chyba trochę dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Tylko dla pewności zapytam: Ale kiedy mówimy o wyliczonej wartości warzelni (całkowitej)? Pytam bo Beersmith liczy dwie: zacierania i warzelni. Ta pierwsza jest zwykle nieco większa od drugiej.EDIT: Nie pamiętam ja kto dokładnie nazywało się w Beersmith, a nie mam jak sprawdzić. Generalnie liczy dwie wartości: od zacierania do fermentacji (całkowita) i tylko wydajności kotła (wydajność zacierania). Brewness np. korzysta z tej drugiej. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) To się nazywa wydajność "po amerykańsku" i "po naszemu". Generalnie jedna wydajność to: ilość cukru w brzeczce/ilość skrobii w słodzie ilość cukru w brzeczce to generalnie masa brzeczki razy % ekstraktu, ilość skrobii w słodzie to masa słodu razy ekstraktywność. a druga to ilość cukru w brzece/masa słodu Pewnie stąd różnica. Oczywiście ten drugi sposób liczenia jest mniej miarodajny, bo nie uwzględnia jaka jest maksymalna możliwa wydajność. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi