zbynekkk Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Być może, ale już nie raz filtrowałem w ten sposób i na tym sprzęcie i nie raz szrutowałem niemal na mąkę i dawało radę. Myślę że czynnikiem decydującym obok gęstości zacieru była jego ilość. A ściśle mówiąc ilość użytego słodu. Na początku filtracja szła nawet, nawet ale po jakiś 10 literkach wszystko stawało. Ciężko było wbić chochlę w dolną warstwę młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Być może, ale już nie raz filtrowałem w ten sposób i na tym sprzęcie i nie raz szrutowałem niemal na mąkę i dawało radę. Z filtracją to prawie tak jak z przełomem - raz jest ok, a raz nie i właściwie nie wiadomo dlaczego. Kiedyś robiłem dużą warkę (ponad 10kg zasypu w tym 50% słodu pszenicznego) i niestety filtracja na oplocie się przypchała po pierwszych paru litrach. A przełożyłem wszystko z powrotem do garnka i filtrator z rurek pociągnął to bez większego problemu. Z kolei na tym filtratorze z oplotu robiłem potem warki z prawie 9kg zasypu (ale nie była to pszenica) i filtracja szła bez problemu. Robiłem tez witbiera z ponad 40% udziałem płatków i też poszło bez problemu. Ale to z kolei było "tylko" 5kg zasypu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi