Skocz do zawartości

Cienkusz jako woda zacierna?


zbynekkk

Rekomendowane odpowiedzi

Być może, ale już nie raz filtrowałem w ten sposób i na tym sprzęcie i nie raz szrutowałem niemal na mąkę i dawało radę. Myślę że czynnikiem decydującym obok gęstości zacieru była jego ilość. A ściśle mówiąc ilość użytego słodu. Na początku filtracja szła nawet, nawet ale po jakiś 10 literkach wszystko stawało.

Ciężko było wbić chochlę w dolną warstwę młóta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Być może, ale już nie raz filtrowałem w ten sposób i na tym sprzęcie i nie raz szrutowałem niemal na mąkę i dawało radę.

Z filtracją to prawie tak jak z przełomem - raz jest ok, a raz nie i właściwie nie wiadomo dlaczego. :beer:

Kiedyś robiłem dużą warkę (ponad 10kg zasypu w tym 50% słodu pszenicznego) i niestety filtracja na oplocie się przypchała po pierwszych paru litrach. A przełożyłem wszystko z powrotem do garnka i filtrator z rurek pociągnął to bez większego problemu.

Z kolei na tym filtratorze z oplotu robiłem potem warki z prawie 9kg zasypu (ale nie była to pszenica) i filtracja szła bez problemu. Robiłem tez witbiera z ponad 40% udziałem płatków i też poszło bez problemu. Ale to z kolei było "tylko" 5kg zasypu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.