Jump to content

Punkt pomiaru temperatury przy zacieraniu w obiegu

Recommended Posts

Nie pomoże sprzętu kupa, gdy piwowar d#$%pa. Póki był garnek, sraczwężyk i łycha w łapie problemu nie było - temperaturę dało się mierzyć tylko w młócie. Zachciało mi się przepływu i narodziły się dylematy w którym miejscu dokonywać pomiaru:
- w przestrzeni pomiędzy fałszywym dnem a dnem garnka (grzanie od dna gara)?
- w miejscu wylotu zawróconej brzeczki na powierzchnię młóta po zrobieniu obiegu przez pompę?
- w środku młóta?
Może nie ma to znaczenia, albo każda z metod ma swoje wady nie pozwalające przesądzić który punkt pomiaru jest lepszy - będę także wdzięczny za sprowadzenie na ziemię.

Mam hermsa.

Brzeczka z kotła zaciernego kierowana jest do wężownicy w kotle gorącej wody (hlt) a następnie wraca z powrotem. Po przejściu przez wężownicę wraca z temperaturą zadaną w hlt. Przy ustalonym przepływie temperatury są zbliżone. Niekiedy jednak dochodzi do zakłócenia przepływu (symptomy: obniża się poziom cieczy w płynowskazie, węże zapowietrzają się,..) i wówczas jest trudność w utrzymaniu temperatur. Temperatura na wyjściu z zaciernego jest o kilka stopni niższa niż w hlt. Potrzeba wtedy dłuższego czasu na wyrównanie temperatur. Nie mieszam złoża filtracyjnego, ponieważ nie o to chodzi w systemie cyrkulacyjnym. System cyrkulacyjny - ruch cieczy, system tradycyjny - ruch słodu. Tu zacieramy i filtrujemy jednocześnie. 

U mnie raczej brzeczka wraca z temperaturą X+3.

Skoro po raz kolejny pozwalasz się ciągnąć za język, skorzystam i tym razem z tej okazji ;)

Załóżmy, że planujesz zacieranie jednotemeraturowe w 68°. Jednocześnie w układzie HERMS masz różnicę 3° pomiędzy wylotami HLT i MLT. W którym miejscu pilnujesz tych 68°: na wylocie HLT, czy MLT?