Kòpôcz Posted January 16, 2017 Share Posted January 16, 2017 Nie pomoże sprzętu kupa, gdy piwowar d#$%pa. Póki był garnek, sraczwężyk i łycha w łapie problemu nie było - temperaturę dało się mierzyć tylko w młócie. Zachciało mi się przepływu i narodziły się dylematy w którym miejscu dokonywać pomiaru:- w przestrzeni pomiędzy fałszywym dnem a dnem garnka (grzanie od dna gara)?- w miejscu wylotu zawróconej brzeczki na powierzchnię młóta po zrobieniu obiegu przez pompę?- w środku młóta?Może nie ma to znaczenia, albo każda z metod ma swoje wady nie pozwalające przesądzić który punkt pomiaru jest lepszy - będę także wdzięczny za sprowadzenie na ziemię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiwoLab Posted January 16, 2017 Share Posted January 16, 2017 Ja mierzę temperaturę brzeczki na wyjściu z kotła zaciernego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kòpôcz Posted January 16, 2017 Author Share Posted January 16, 2017 A powiedz, czy zauważyłeś, czy w obiegu temperatura brzeczki nie spada? Tzn. czy nie jest tak, że z kotła wychodzi brzeczki o temperaturze X, a po zrobieniu obiegu wraca np. X-3 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiwoLab Posted January 16, 2017 Share Posted January 16, 2017 Mam hermsa. Brzeczka z kotła zaciernego kierowana jest do wężownicy w kotle gorącej wody (hlt) a następnie wraca z powrotem. Po przejściu przez wężownicę wraca z temperaturą zadaną w hlt. Przy ustalonym przepływie temperatury są zbliżone. Niekiedy jednak dochodzi do zakłócenia przepływu (symptomy: obniża się poziom cieczy w płynowskazie, węże zapowietrzają się,..) i wówczas jest trudność w utrzymaniu temperatur. Temperatura na wyjściu z zaciernego jest o kilka stopni niższa niż w hlt. Potrzeba wtedy dłuższego czasu na wyrównanie temperatur. Nie mieszam złoża filtracyjnego, ponieważ nie o to chodzi w systemie cyrkulacyjnym. System cyrkulacyjny - ruch cieczy, system tradycyjny - ruch słodu. Tu zacieramy i filtrujemy jednocześnie. U mnie raczej brzeczka wraca z temperaturą X+3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kòpôcz Posted January 16, 2017 Author Share Posted January 16, 2017 Skoro po raz kolejny pozwalasz się ciągnąć za język, skorzystam i tym razem z tej okazji Załóżmy, że planujesz zacieranie jednotemeraturowe w 68°. Jednocześnie w układzie HERMS masz różnicę 3° pomiędzy wylotami HLT i MLT. W którym miejscu pilnujesz tych 68°: na wylocie HLT, czy MLT? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiwoLab Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 (edited) Na wylotach. A sterowana jest jedynie temperatura w hlt. W mt tylko informacyjnie. EDIT: Tutaj możesz zobaczyć jak to u mnie wygląda w rzeczywistości. Edited January 17, 2017 by PiwoLab Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kòpôcz Posted January 17, 2017 Author Share Posted January 17, 2017 sterowana jest jedynie temperatura w hlt O tą informację mi chodziło. Tutaj możesz zobaczyć jak to u mnie wygląda w rzeczywistości. Już to kiedyś widziałem - diabla machineria Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now