Skocz do zawartości

Punkt pomiaru temperatury przy zacieraniu w obiegu


Kòpôcz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pomoże sprzętu kupa, gdy piwowar d#$%pa. Póki był garnek, sraczwężyk i łycha w łapie problemu nie było - temperaturę dało się mierzyć tylko w młócie. Zachciało mi się przepływu i narodziły się dylematy w którym miejscu dokonywać pomiaru:
- w przestrzeni pomiędzy fałszywym dnem a dnem garnka (grzanie od dna gara)?
- w miejscu wylotu zawróconej brzeczki na powierzchnię młóta po zrobieniu obiegu przez pompę?
- w środku młóta?
Może nie ma to znaczenia, albo każda z metod ma swoje wady nie pozwalające przesądzić który punkt pomiaru jest lepszy - będę także wdzięczny za sprowadzenie na ziemię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam hermsa.

Brzeczka z kotła zaciernego kierowana jest do wężownicy w kotle gorącej wody (hlt) a następnie wraca z powrotem. Po przejściu przez wężownicę wraca z temperaturą zadaną w hlt. Przy ustalonym przepływie temperatury są zbliżone. Niekiedy jednak dochodzi do zakłócenia przepływu (symptomy: obniża się poziom cieczy w płynowskazie, węże zapowietrzają się,..) i wówczas jest trudność w utrzymaniu temperatur. Temperatura na wyjściu z zaciernego jest o kilka stopni niższa niż w hlt. Potrzeba wtedy dłuższego czasu na wyrównanie temperatur. Nie mieszam złoża filtracyjnego, ponieważ nie o to chodzi w systemie cyrkulacyjnym. System cyrkulacyjny - ruch cieczy, system tradycyjny - ruch słodu. Tu zacieramy i filtrujemy jednocześnie. 

U mnie raczej brzeczka wraca z temperaturą X+3.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro po raz kolejny pozwalasz się ciągnąć za język, skorzystam i tym razem z tej okazji ;)

Załóżmy, że planujesz zacieranie jednotemeraturowe w 68°. Jednocześnie w układzie HERMS masz różnicę 3° pomiędzy wylotami HLT i MLT. W którym miejscu pilnujesz tych 68°: na wylocie HLT, czy MLT?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.