Kòpôcz Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Nie pomoże sprzętu kupa, gdy piwowar d#$%pa. Póki był garnek, sraczwężyk i łycha w łapie problemu nie było - temperaturę dało się mierzyć tylko w młócie. Zachciało mi się przepływu i narodziły się dylematy w którym miejscu dokonywać pomiaru:- w przestrzeni pomiędzy fałszywym dnem a dnem garnka (grzanie od dna gara)?- w miejscu wylotu zawróconej brzeczki na powierzchnię młóta po zrobieniu obiegu przez pompę?- w środku młóta?Może nie ma to znaczenia, albo każda z metod ma swoje wady nie pozwalające przesądzić który punkt pomiaru jest lepszy - będę także wdzięczny za sprowadzenie na ziemię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Ja mierzę temperaturę brzeczki na wyjściu z kotła zaciernego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 A powiedz, czy zauważyłeś, czy w obiegu temperatura brzeczki nie spada? Tzn. czy nie jest tak, że z kotła wychodzi brzeczki o temperaturze X, a po zrobieniu obiegu wraca np. X-3 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Mam hermsa. Brzeczka z kotła zaciernego kierowana jest do wężownicy w kotle gorącej wody (hlt) a następnie wraca z powrotem. Po przejściu przez wężownicę wraca z temperaturą zadaną w hlt. Przy ustalonym przepływie temperatury są zbliżone. Niekiedy jednak dochodzi do zakłócenia przepływu (symptomy: obniża się poziom cieczy w płynowskazie, węże zapowietrzają się,..) i wówczas jest trudność w utrzymaniu temperatur. Temperatura na wyjściu z zaciernego jest o kilka stopni niższa niż w hlt. Potrzeba wtedy dłuższego czasu na wyrównanie temperatur. Nie mieszam złoża filtracyjnego, ponieważ nie o to chodzi w systemie cyrkulacyjnym. System cyrkulacyjny - ruch cieczy, system tradycyjny - ruch słodu. Tu zacieramy i filtrujemy jednocześnie. U mnie raczej brzeczka wraca z temperaturą X+3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Skoro po raz kolejny pozwalasz się ciągnąć za język, skorzystam i tym razem z tej okazji Załóżmy, że planujesz zacieranie jednotemeraturowe w 68°. Jednocześnie w układzie HERMS masz różnicę 3° pomiędzy wylotami HLT i MLT. W którym miejscu pilnujesz tych 68°: na wylocie HLT, czy MLT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Na wylotach. A sterowana jest jedynie temperatura w hlt. W mt tylko informacyjnie. EDIT: Tutaj możesz zobaczyć jak to u mnie wygląda w rzeczywistości. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 sterowana jest jedynie temperatura w hlt O tą informację mi chodziło. Tutaj możesz zobaczyć jak to u mnie wygląda w rzeczywistości. Już to kiedyś widziałem - diabla machineria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się