Ferrugius Posted January 21, 2017 Share Posted January 21, 2017 Siema Raz jeszcze chciałbym poruszyć temat sprzedaży alkoholu przez internet, ale tym razem nie z punktu widzenia polskiego przedsiębiorcy, a zagranicznego. Polskie orzecznictwo wskazuje na to że rodzimy przedsiębiorca nie może w pełni legalnie sprzedawać alkoholu przez internet (nie i koniec, bo tak mówimy, a zasadę "Nulla poena sine lege" mamy głęboko gdzieś...). A co z przedsiębiorcą niemieckim? Czy prowadząc sklep internetowy sprzedający piwo przez internet w Niemczech mógłbym sprzedawać je również polskim konsumentom? Czy znalazłby się wśród nas ktoś kto posiada wiedzę na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Girus Posted January 21, 2017 Share Posted January 21, 2017 (edited) Na pewno moglbys sprzedawac je Polskim konsumentom mieszkajacych w Niemczech. W Polsce musisz przestrzegac prawa Polskiego. Zeby to tak dzialalo to Ci wszyscy Muzulmanie mogliby przyjechac do Polski i kamieniowac nasze kobiety bo przeciez u nich w kraju im na to prawo pozwala... By the way- w Polsce mamy wiele lepsze kraftowe piwo niz w Niemczech, po co drzewo do lasu ciagnac? Edited January 21, 2017 by Girus Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebeQ Posted January 21, 2017 Share Posted January 21, 2017 Po primo, Niemcy są w EU a sądzę że ty wspominasz o jakichś "muzułmanach" z kraju poza EU i najprawdopodobniej mieszkających na terenie tzw. państwa islamskiego. Myślę że koledze chodzi o "myk" w którym miałby sklep przy granicy z PL i z niemieckiego sklepu sprzedawał by Polskie piwa w Polsce. W EU mamy wolny handel i możesz sobie kupić dowolny towar z dowolnego sklepu w EU, tylko że rozliczać będziesz podatki wg. prawa w którym ten sklep jest zarejestrowany czyli w tym wypadku prawa Niemieckiego. Na zasadzie tego prawa też musisz zdobyć pozwolenia na handel alkoholem etc. Jak to działa dokładnie w DE nie wiem, ale ja np. pozwolenie na warzenie piwa dostaję z urzędu celnego (Zollamt). Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 21, 2017 Share Posted January 21, 2017 czy można z holenderskiego sklepu sprzedawać maryśke do polski? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Girus Posted January 21, 2017 Share Posted January 21, 2017 (edited) SebeQ podaj zrodlo, bo teoretyzowac to mozesz sobie Ty i moge sobie ja. Niech osoba o nicku Ferrugius uda sie do agenta celnego i radcy podatkowego. Taka wiedza kosztuje, na forum sie takiej wiedzy nie powinno szukac. Jak Ci ktos napisze "stary, pewnie sprzedawaj bez przypalu" to bedziesz sie pozniej w sadzie tlumaczyl tym, ze jakas osoba o nicku SebeQ napisala Ci, ze-tak mozesz? Ha ha ha Edited January 21, 2017 by Girus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts