luki161 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Tutaj da radę: https://pl.aliexpress.com/item/0-32-Refractometer-Tester-for-Alcohol-Brix-Wort-Beer-Wine-Fruit-Grape-Sugar-ATC-Hand-held/32683638763.html?spm=2114.13010608.0.0.1H9Akg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 A no tak, zapomniałem że są dwie wersje z pudełkiem i bez pudełka Dobra 1:0 dla ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Uuuuaaaa, nie tak nie robimy. Studzimy brzeczkę nastawną, gotową do napowietrzenia i fermentacji. Na zimnej brzeczce wykonujemy tylko niezbędne operację aby jej nie zakazić. Czyli filtrujesz chmieliny na gorąco... spuszczasz wrzątek do wiadra , przy okazji napowietrzając o dopiero potem studzisz? Brawo... i jeszcze innym doradzasz tak robić ? Po pierwsze da się filtrować nie napowietrzając. Po drugie, nie da się napowietrzyć gorącej brzeczki, bo rozpuszczalność tlenu w tej temperaturze jest żadna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Po pierwsze, w warunkach ziemskiej atmosfery wszelkie operacje, w których zacier/brzeczka/piwo zmienia miejsce bytowania, powodują mniejsze lub większe napowietrzenie. Po drugie rozpuszczalność tlenu w gorącej brzeczce jest mała, ale jest, więc napowietrzyć się da. Po trzecie, spór o to czy napowietrzenie brzeczki (ale nie fermentującego piwa) jest w warunkach domowych pomijalne, czy nie trwa, trwa i ustać nie zamierza. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Enethion krisangel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się