Skocz do zawartości

Pierwsze warzenie - sprzęt, opis warzenia, problemy, pytania


PawelW

Rekomendowane odpowiedzi

 

Uuuuaaaa, nie tak nie robimy. Studzimy brzeczkę nastawną, gotową do napowietrzenia i fermentacji. Na zimnej brzeczce wykonujemy tylko niezbędne operację aby jej nie zakazić.

 

Czyli filtrujesz chmieliny na gorąco... spuszczasz wrzątek do wiadra , przy okazji napowietrzając o dopiero potem studzisz?

Brawo... i jeszcze innym doradzasz tak robić ?

 

Po pierwsze da się filtrować nie napowietrzając.

Po drugie, nie da się napowietrzyć gorącej brzeczki, bo rozpuszczalność tlenu w tej temperaturze jest żadna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, w warunkach ziemskiej atmosfery wszelkie operacje, w których zacier/brzeczka/piwo zmienia miejsce bytowania, powodują mniejsze lub większe napowietrzenie.

Po drugie rozpuszczalność tlenu w gorącej brzeczce jest mała, ale jest, więc napowietrzyć się da.

Po trzecie, spór o to czy napowietrzenie brzeczki (ale nie fermentującego piwa) jest w warunkach domowych pomijalne, czy nie trwa, trwa i ustać nie zamierza.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Edytowane przez Enethion
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.