Marcin1986ns Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Witam wszystkich... Jako totalny laik mam do was pytanie dotyczące warzenia piwka z brewkita. Zdecydowałem się na brewkita COOPERS DARK ALE. Postąpiłem dokładnie tak jak mówiła instrukcja. We wtorek popołudniu przygotowałem brzeczkę oraz dodałem drożdże (z pod wieczka brewkita - temp. 24 st.). Fermentacja rozpoczeła się w nocy z wtorku na środę. Oczywiście jako amator totalny nie zmierzyłem początkowego BLG (dodałem 1 kg cukru do 2 litrów gorącej wody).Po upływie dwóch dni piwko się uspokoiło do tego stopnia że nie obserwuję żadnych ruchów w rurce fermentacyjnej (temp. 20 st.). Dziś zmierzyłem zawartość cukru w temperaturze pokojowej (ok. 20 st) i wyszło mi 4 BLG. Nie chce wyprodukować domowych granatów ręcznych więc z tąd moje pytanie czy to normalne i czy trzeba jeszcze odczekać jakiś czas? W instrukcji pisali że pierwsza fermentacja potrwa od 4-6 dni a tu po 2 cisza. Obecnie piwko smakuje i pachnie mocno drożdżami... Co robić? Proszę o rade... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Szału z tym piwem nie będzie. Cukier + za wysoka temperatura fermentacji da wysokie alkohole i nieprzyjemne posmaki. Co do blg, to zostaw jeszcze je minimum na tydzień, póżniej zrób ze 2 pomiary w odstępie 2-3 dni i jak nic nie spadnie to możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1986ns Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Czyli jak rozumiem sprawdzic powiedzmy w przyszłą sobote i jak juz nic nie spadnie do butelek... A co do temperatury w instrukcji pisali że temperatura nastawu powinna wynosić od 21-27 st. To za dużo? A co do cukru to wiem ze to jest najmniejsza linia oporu ale jak mówię stawiam dopiero pierwsze kroki i przy kolejnej warce pójdzie w ruch ekstrakt słodowy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Temperatura 21-27 jest zdecydowanie za duża Optymalnie przy drożdżach górnej fermentacji byłoby 16-18 stopni (temperatura fermentacji, nie otoczenia, bo to też ma znaczenie). Generalnie lekturka na sobotę: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1986ns Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 No bedziemy widzieć co z tego wyjdzie rozumiem też, że jeśli przez ten tydzień nie spanie odczyt cukru to piwo będzie mniej alkoholowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Będzie na tyle alkohole na ile odfermentuje z ekstraktu początkowego. Jeśli zrobiłeś na sztywno wg instrukcji to możesz założyć, że ekstrakt początkowy wynosił pewnie koło 11, max 12 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1986ns Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zrobiłem dokładnie jak mówiła instrukcja ( 1 kg cukru na 2 l cieplej wody + zawartość puszki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Ale rozumiem, że później uzupełniłeś jeszcze wodą do 18-20 litrów brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1986ns Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Się rozumie... w sumie 23 l w fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 To zaloz blizej 9-10 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1986ns Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 No i co dodatkowo zaobserwowałem to to że gdy skończyła pracować rurka fermentacyjna to piana z powierzchni mocno spadła. Mam rozumieć że w takim przypadku jest eszcze możliwe że dofermentuje to co zostało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shwax Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Tak jak koledzy pisali, daj temu piwu spokój, bo mimo że tego nie widać drożdże mogą ciągle pracować. Zostaw na minimum tydzień, zmierz po tym czasie czy dalej blg spada, jak nie to możesz butelkować. W międzyczasie, żebyś się nie nudził i żeby nie korciło Cię ciągłe zaglądanie do fermetora skup się na lekturze forum. Sam wywnioskujesz co możesz poprawić i co było nie tak przy pierwszej warce Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Gdybym był na Twoim miejscu zostawił bym w tej temperaturze minimum jeszcze tydzień, następnie przeniósł bym to piwo do zimniejszego pomieszczenia na kolejny tydzień. Po tym czasie drożdże powinny zakończyć sprzątać po swojej robocie, a piwko trochę się wyklaruje, a później do butelek (poczytaj na forum ile powinno się dać cukru do refermentacji, nie stosuj się ślepo do instrukcji). Następnym razem wyrzuć instrukcję z brewkita zanim zdążysz ją przeczytać i poczytaj na forum co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Dark Ale Coopersa jak dla mnie to jeden z lepszych brewkitow, przynajmniej Coopersa. A na pewno najbardziej mi smakował. Zrobione wg instrukcji nie powinno dać granatów. Ale przetrzymane dłużej - najlepiej ok 3 tyg - będzie co najwyżej lepsze. Jak możesz, to schłódź przed rozlewem, a potem czekaj aż się ułoży w butelkach. Drożdze będziesz czuł w butelkach przez jakiś czas, u mnie w tym brewkicie, nie było czuć drożdży po ok pół roku od rozlewu. Poszło z fona Edytowane 22 Stycznia 2017 przez mrmrooz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Jak już ktoś wyżej pisał... 1kg cukru... 23 litry... temperatura fermentacji... szału nie będzie... może dokup 50-100g jakiegoś chmielu amerykańskiego i dochmiel na zimno... Będzie lepsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się