Arielos Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Chciałem zrobić pierwsze barleywine. Skleciłem coś takiego na 12l 26°Blg: Pale ale 7kg Crystal 160EBC 0,5kg zacieranie 60min w 64°C Chinook 11,2% 50g na 30min Amarillo 8,9% 30g na 30min Amarillo 8,9% 20g na 0min Mam dwa pytania: 1. czy receptura jest w porządku? 2. czy mogę wlać to na gęstwę S-04 po dry stoucie (zgrałbym sobie rozlew z warzeniem), czy lepiej kupić na to nowe suchary albo może kupić płynne, mam 2l kolbę na starter? Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 1. Tak, wszystko gra. 2. Z tych opcji zdecydowanie najlepsza będzie gęstwa po S-04, aczkolwiek nie wlewaj tego bezpośrednio do wiadra po poprzednim piwie - zbierz sobie ok. 120-150ml gęstwy i dodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Witam Chciałem zrobić pierwsze barleywine. Skleciłem coś takiego na 12l 26°Blg: Pale ale 7kg Crystal 160EBC 0,5kg zacieranie 60min w 64°C Chinook 11,2% 50g na 30min Amarillo 8,9% 30g na 30min Amarillo 8,9% 20g na 0min Mam dwa pytania: 1. czy receptura jest w porządku? 2. czy mogę wlać to na gęstwę S-04 po dry stoucie (zgrałbym sobie rozlew z warzeniem), czy lepiej kupić na to nowe suchary albo może kupić płynne, mam 2l kolbę na starter? Karmel mozesz wyciac. Zacieranie nawet do 66 stopni bym dal. Gotowanie 120min, 100g chmielu to za malo na ABW. Zdecydowanie. Ze 100g na cichą, i jeszcze dodatek 15min> przenieś ten amarillo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Sam tak na to patrzę i uznałem, że to faktycznie za mało. Czy takie coś może być: Chinook 50 na 30' Simcoe 50 na 15' Amarillo 50 na 0' i do tego 50/50 Simcoe i Amarillo na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Sam tak na to patrzę i uznałem, że to faktycznie za mało. Czy takie coś może być: Chinook 50 na 30' Simcoe 50 na 15' Amarillo 50 na 0' i do tego 50/50 Simcoe i Amarillo na cichą? Hej, po pierwsze zle sie do tego zabierasz. Napisz ile wychodzi ibu z tych chmieli, bo nikt nie ma tu receptury Ja bym do 26blg dal i 130ibu. I tak celuj. Na cicha do 12l piwa minimum 50g chmielu, 100g powinno dać rade. I tak ABW to piwo, ktore powinno polezec chwile, zeby sie ulozyc, a chmiel z czasem zaniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Jakie są wg Was realne, rozsądne czasy leżakowania abw/ebw ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Takie od kiedy zaczyna dobrze smakować, dlatego po prostu spijam butelczynę co jakiś czas i kontroluję. Lubię wiedzieć jak moje piwa ewoluują, także jedna leci już w zasadzie na świeżo, po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 m. Takie od kiedy zaczyna dobrze smakować, dlatego po prostu spijam butelczynę co jakiś czas i kontroluję. Lubię wiedzieć jak moje piwa ewoluują, także jedna leci już w zasadzie na świeżo, po nagazowaniu. Dokładnie tak. EBW to i ze 2 lata, ABW jak przestanie walić wódą. Ważna jest dobra fermentacja ze 2 miesieczna zeby aldehyd grzybki przejadly i niska temp fermentacji. Co ciekawe mocne piwa z owocami przewaznie traca na lezaku. Np moj tripel fermentowany 7 tyg z truskawkami smakuje juz dobrze, wersja bez jeszcze nie. Pewnie truskawy sa jak amerykanski chmiel czyli swoisty perfum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Czy w ogole jest sens dawac chmiel do fermentora jesli piwo powinno lezec conajmniej rok w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Ważna jest dobra fermentacja ze 2 miesieczna zeby aldehyd grzybki przejadly i niska temp fermentacji. Czy jeśli przy EBW temperatura fermentacji skoczy mocno przez jeden dzień (miałem taki przypadek) to jest szansa ze z czasem leżakowania (długim) aldehyd, i inne nie pożądane zapaszki się zredukuja? Edytowane 31 Stycznia 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Czy w ogole jest sens dawac chmiel do fermentora jesli piwo powinno lezec conajmniej rok w butelkach? Nie ma, ale niektórzy potrzebują się przekonać o tym osobiście, np. ja, też pochmieliłem kiedyś i już wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Czy w ogole jest sens dawac chmiel do fermentora jesli piwo powinno lezec conajmniej rok w butelkach? Nie ma, ale niektórzy potrzebują się przekonać o tym osobiście, np. ja, też pochmieliłem kiedyś i już wiem. W sumie moglem nie uzywac znaku zapytania na koncu zdania, bo mam podobne doswiaczenia i bylo to raczej pytanie retoryczne. Z imperialnej ipy zrobilo mi sie ABW po mniej wiecej 6 miesiacach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) . Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 A więc tak: Wychodzi 12L 25,6°Blg, 107 IBU. Co do cichej to też wydaje mi się, że bez sensu, bo i tak się ulotni przez tyle czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się