Jump to content

Pierwsze american barleywine


Arielos

Recommended Posts

Witam :)

Chciałem zrobić pierwsze barleywine. Skleciłem coś takiego na 12l 26°Blg:

Pale ale 7kg

Crystal 160EBC 0,5kg

 

zacieranie 60min w 64°C

 

Chinook 11,2% 50g na 30min

Amarillo 8,9% 30g na 30min

Amarillo 8,9% 20g na 0min

 

Mam dwa pytania:

1. czy receptura jest w porządku?

2. czy mogę wlać to na gęstwę S-04 po dry stoucie (zgrałbym sobie rozlew z warzeniem), czy lepiej kupić na to nowe suchary albo może kupić płynne, mam 2l kolbę na starter?

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

Witam :)

Chciałem zrobić pierwsze barleywine. Skleciłem coś takiego na 12l 26°Blg:

Pale ale 7kg

Crystal 160EBC 0,5kg

 

zacieranie 60min w 64°C

 

Chinook 11,2% 50g na 30min

Amarillo 8,9% 30g na 30min

Amarillo 8,9% 20g na 0min

 

Mam dwa pytania:

1. czy receptura jest w porządku?

2. czy mogę wlać to na gęstwę S-04 po dry stoucie (zgrałbym sobie rozlew z warzeniem), czy lepiej kupić na to nowe suchary albo może kupić płynne, mam 2l kolbę na starter?

Karmel mozesz wyciac.

Zacieranie nawet do 66 stopni bym dal.

Gotowanie 120min, 100g chmielu to za malo na ABW. Zdecydowanie.

Ze 100g na cichą, i jeszcze dodatek 15min>  przenieś ten amarillo

Link to comment
Share on other sites

Sam tak na to patrzę i uznałem, że to faktycznie za mało. Czy takie coś może być:

Chinook 50 na 30'

Simcoe 50 na 15'

Amarillo 50 na 0'

i do tego 50/50 Simcoe i Amarillo na cichą?

Link to comment
Share on other sites

Sam tak na to patrzę i uznałem, że to faktycznie za mało. Czy takie coś może być:

Chinook 50 na 30'

Simcoe 50 na 15'

Amarillo 50 na 0'

i do tego 50/50 Simcoe i Amarillo na cichą?

Hej, po pierwsze zle sie do tego zabierasz. Napisz ile wychodzi ibu z tych chmieli, bo nikt nie ma tu receptury :)

Ja bym do 26blg dal i 130ibu. I tak celuj.

Na cicha do 12l piwa minimum 50g chmielu, 100g powinno dać rade. I tak ABW to piwo, ktore powinno polezec chwile, zeby sie ulozyc, a chmiel z czasem zaniknie.

Link to comment
Share on other sites

m.

Takie od kiedy zaczyna dobrze smakować, dlatego po prostu spijam butelczynę co jakiś czas i kontroluję. Lubię wiedzieć jak moje piwa ewoluują, także jedna leci już w zasadzie na świeżo, po nagazowaniu.

Dokładnie tak.

EBW to i ze 2 lata, ABW jak przestanie walić wódą. Ważna jest dobra fermentacja ze 2 miesieczna zeby aldehyd grzybki przejadly i niska temp fermentacji.

Co ciekawe mocne piwa z owocami przewaznie traca na lezaku.

Np moj tripel fermentowany 7 tyg z truskawkami smakuje juz dobrze, wersja bez jeszcze nie. Pewnie truskawy sa jak amerykanski chmiel czyli swoisty perfum

Link to comment
Share on other sites

Ważna jest dobra fermentacja ze 2 miesieczna zeby aldehyd grzybki przejadly i niska temp fermentacji.

 

 

Czy jeśli przy EBW temperatura fermentacji skoczy mocno przez jeden dzień (miałem taki przypadek) to jest szansa ze z czasem leżakowania (długim) aldehyd, i inne nie pożądane zapaszki się zredukuja?

Edited by pingwin71
Link to comment
Share on other sites

 

Czy w ogole jest sens dawac chmiel do fermentora jesli piwo powinno lezec conajmniej rok w butelkach?

Nie ma, ale niektórzy potrzebują się przekonać o tym osobiście, np. ja, też pochmieliłem kiedyś i już wiem. :)

 

W sumie moglem nie uzywac znaku zapytania na koncu zdania, bo mam podobne doswiaczenia i bylo to raczej pytanie retoryczne. 

Z imperialnej ipy zrobilo mi sie ABW po mniej wiecej 6 miesiacach. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.