Pewosh Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Witam wszystkich, odkopie temat W trakcie filtracji zauważyłem że w w wężyku znajdowało się sporo drobnych pęcherzyków powietrza. Spływająca brzeczka 'bulkała' na całej swojej drodze z kadzi filtracyjnej do zaciernej. Po gotowaniu (piwo to hefeweizen) zauważyłem że kolor jest zdecydowanie za ciemny. Piwo było praktycznie brunatne. Dzisiaj otworzyłem pierwszą butelkę po tygodniu od zakapslowania. Pomijając zbyt ciemny kolor to piwo smakuje dość dziwnie. Otwierałem już wcześniejsze pszenice tydzien po kapslowaniu i piwo jak najbardziej nadawało się do wypicia, a to wylałem. Do czego zmierzam: czy silne napowietrzenie w wężyku przed gotowaniem mogło mieć takie skutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Raczej nie, rozpuszczalność tlenu w gorącej brzeczce jest zbyt słaba, żeby dało się w ten sposób zepsuć piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Kolor jest najbardziej zastanawiający Zasyp był na typowego weizena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewosh Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Zasyp to: - pszeniczny 2,5 - pilzneński jasny 1,5kg Temperatur nie podam bo nie mam tego spisanego nigdzie niestety, na pewno 3 przerwy. Drożdże wb06. Fermentacja 10 dni w temp. otoczenia ok 15C. Kapslowane po kolejnych 4 dniach od końca burzliwej (czyli łącznie 14 dni w fermentorze). Zeszło z 13 do 2,5 Blg. Chmielone tylko lubelskim. Dodam jeszcze że dość mocno gotuję, mam odparowanie na poziomie ok 3-4litrów. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Pewosh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się