DziadekMroz Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Pierwszy post na forum i pierwsze kroki w piwowarstwie domowym to na wstępie należy się przywitać. Zatem Witam wszystkich zgromadzonych na tym forum. Jestem obecnie studentem elektrotechniki w Bydgoszczy. Piwny świat tak naprawdę zacząłem poznawać dopiero 2 lata temu zaczynając od zagłębienia się w style piwne oraz próbując pierwszych w swoim życiu piw rzemieślniczych. Jakiś czas temu postanowiłem (wraz z dwoma kolegami) zabrać się za warzenie piwa w domu. Z tego powodu obecnie przeglądam na forum wszelkie tematy pod kątem sprzętu do warzenia piwa domowego. Niestety jak to u studentów często bywa z pieniędzmi krucho, dlatego całość potrzebną do zacierania, filtracji, warzenia i fermentacji chcemy skompletować za maksymalnie 500 zł. Dlatego jak w Bydgoszczy jest piwowar, który chce pokazać swój sprzęt do warzenia, doradzić, rozwiać pewne wątpliwości oraz gdzie szukać ewentualnych okazji cenowych czuł bym się zobowiązany do podzielenia się piwem z pierwszej warki (choć to może być mało zachęcające ). Na koniec zostało życzyć wszystkim obecnym na forum samych udanych warek. Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Witam. Sam niedawno zacząłem i zaraziłem się piwowarstwem. Zachęcam do czytania Wiki i forum. To wielka skarbnica wiedzy. Niestety jak to u studentów często bywa z pieniędzmi krucho, dlatego całość potrzebną do zacierania, filtracji, warzenia i fermentacji chcemy skompletować za maksymalnie 500 zł. Dacie radę za 500 pln, ale moja rada jest taka, aby skupić się na stabilnych warunkach fermentacji. Jeżeli nie posiadacie jakiś pomieszczeń zapewniających fermentację w niskich temperaturach, to uwzględnijcie w budżecie budowę przynajmniej styropianowej lodówki, kosztem zbędnych pierdół. Gdybym znów zaczynał od początku darował bym sobie zakup np. wiader z kranikiem (nie wliczając tego do filtracji), rurek fermentacyjnych, czy miarek do cukru. Da się bez tego żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Hej. Nie jestem może z Bydgoszczy ale zawsze doradzić mogę. Zestaw startowy z Browamatora jest naprawdę sensowny i nie ma tam czegoś zbędnego albo czegoś co wam się nie przyda. Sam zaczynałem od takiego zestawu. Będzie wam potrzebny filtr z wężyka z oplotu który można zrobić samemu i garnek. Nie wiem jak chcecie grzać garnek wiec wam nie doradzę ale jeśli standardowo kochanka gazowa to garnek emaliowany to koszt ok 100 zł. Zostaje jeszcze kasa na chłodnice zanurzeniową lub wymiennik płytowy. Tak jak kolega wcześniej pisał, nim obkupicie się drogim sprzętem nauczcie się panować nad procesem warzenia jak i fermentacji. Pierwsza warka zawsze jest z przygodami i trwa ok 8 godzin. Chyba że będziecie mieli chłodnice to może trochę szybciej Z czasem sami zobaczycie gdzie można urywać cenne minuty Powodzenia i miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się