c64club Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Pi0trze, nie bądź taki ortodoksyjny. Przyspawaj to i owo, zaoszczędzisz sobie mase roboty a przy okazji miejsca uszczelnoane uszczrlkami zamienisz na "zrób i zapomnij". Czasem zeby uniknac spawania czy toczenia, obieramy droge Krakow-Wieliczka "na skroty" przez Moskwe i Waszyngton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Piszę najpierw tutaj a po jakimś czasie dam na giełdę... Grzałki znowu dostępne... komplet (2szt) 150zł + 17 wysyłka Do wyboru euro(390mm srednicy) promien grzałki 175 1750W din(360mm srednicy) promien grzałki 155 1750W (3,5kW komplet) Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez sprawek c64club i Kaniutek 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 W dniu 14.12.2018 o 17:26, Kaniutek napisał: A drugim pytaniem jest. Jak wysoko od dna montujecie grzałki? Mam fałszywe dno z jednego kawałka blachy, które chciałbym móc czasem wyjąć. Albo, na nie kłaść też sito z IKEA jako filtr chmielin, bo będe tej samej kadzi używał równiez do warzenia - przynajmniej przez jakiś czas... Minelo 4 miesiące i wszystko wskazuje, ze bede zblizal sie do szczęśliwego finału długiej "Sagi o ludziach spawu". Dzisiaj przygotowałem sobie wszystkie dziurecki pod grzalki, sondę i króćce. I juz wiem, ze wprawdzie na styk, ale sitko Ikea wejdzie rowniez do kega din z grzalkami 20 mm od krawedzi wyoblenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Właśnie otrzymałem od kol. Sprawka karton z grzałkami. Ksztalt właściwy, pasują bez doginania. Dzięki, Kamilu. Po wytrawieniu pastą "po spawaniu" PT-1 (czyli gł. kwasem fosforowym) zyskały właściwą barwę bez szarozielonego gorzkiego i toksycznego nalotu z produkcji. Jak ktoś ma czas, cierpliwość i brak dostępu do pasty, to może operację przeprowadzić za pomocą nowej gąbki do naczyń, tej ostrej strony. Nie wiem tylko czym zneutralizuje toksyczne popłuczyny, bo do pasty trawiącej jest w komplecie pasta neutralizaująca a do gąbki - nie. Producent odstawia jednak łokrutnego babola przy łączeniu rurki z gwintem. Otóż to połączenie jest lutowane mosiądzem zamiast spawane. Co to dla nas oznacza? Same wady: 1) mosiądz (cynk, miedź i inne składniki) reaguje z kwaśną brzeczką. Pół biedy - po drugiej warce pokryje się patyną. Duży kawał mosiądzu wprowadzałby nam do piwa dodatkową, nieproszoną goryczkę ("chemiczną", zapewne baaardzo zdrową), te dwa luty ostatecznie można by pominąć, jednakże: 2)taki lut zareaguje nam z wodorotlenkami. Czy to w NaOH, czy w KOH, rozpuści się po dwóch sesjach CIP i grzałka do wyrzucenia. Mosiądz reaguje w zasadzie z każdą sensowną chemią czyszcząco-dezynfekującą (oparte na tlenie jak Oxi, na siarce jak piro czy chlorowymi w tym VWP), a z wodorotlenkami wręcz spektakularnie. Koniec z CIP w stylu "zalej roztworem NaOH, po godzinie odpal pompę, zwróć NaOH do zbiornika i przepłucz browar" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 13 godzin temu, c64club napisał: Co to dla nas oznacza? Czy jest na to jakieś lekarstwo? Obspawać nierdzewnie, czy zaakceptować, ze tak jest i tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Nie da sie tego obspawać, sam bym to zrobił gdyby się dało. Zaakceptować i nie robić CIP zasadami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 17 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Niestety nie ma sposobu by ominac ten typ polaczenia... technolog w firmie powiedzial ze oni nie zrobia nic innego... mozna knocic z inna firma ale duzo wiecej wychodzi za grzalki 2 lub 3 razy Zielono szary osad pochodzi w procesu wygrzewania grzalek w okolicach 230st Nie wiem czy to na 100% mosiadz czy nie jakis brąz Edytowane 17 Maja 2019 przez sprawek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Grzałki Din dalej dostępne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhuarc Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 To ja poproszę jeden komplet ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 (edytowane) W dniu 4.03.2019 o 15:32, Robert87 napisał: Mieszasz zacier ręcznie? Juz nie, jakis czas temu popelnilem mieszadlo z silniczka od wycieraczek i sprawuje sie wysmienicie. Wiem ze film jest pionowo wiec prosze tutaj o tym nie wspominac. Dodatkowo wrzucam fotke lopat wykonanych ze sklepanej miedzianej rurki 22m i pretu gwintowanego wkrecanego w tuleje zamontowana do silniczka. Edytowane 20 Września 2019 przez druid_panoramix Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Rajciu! Ale masz ślicznie zmatowiony ten keg! Czy taka szeroka podstawa pod silnik nie robi Ci problemu z sypaniem słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 (edytowane) Zastanawiam się właśnie nad jej podcięciem, ale na chwilę obecną nie jest to jakoś mocno uciążliwe bo i tak staram się sypać słody powoli. Traktuję to jako kolejne udoskonalenie w dążniu do idealnego zestawu. Trochę mi zajęło doprowadzenie kega do takiego wyglądu, szlifowałem go szczotka druciana podpięta pod wkrętarkę i szlifowałem na wolnych obrotach. Edytowane 20 Września 2019 przez druid_panoramix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Wlasnie tem keg sam tak zmatowiles czy gotowy? W sensie jak to zrobic? Drugie pytanie czy mozna wsilniczku ustawic obroty w druga strone?Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 (edytowane) 17 godzin temu, Marchelli napisał: Wlasnie tem keg sam tak zmatowiles czy gotowy? W sensie jak to zrobic? Drugie pytanie czy mozna wsilniczku ustawic obroty w druga strone? Ponizej fotka druciaka jakiego użyłem a silnik samochodowy jest na prad staly wiec wystarczy zmienic polaryzacje i bedzie smigal w druga strone . https://www.piwo.org/forums/topic/2294-grzałka-elektryczna-do-kega-różne-zagadnienia/?do=findComment&comment=494714 Jesli link wciaz nie dziala to sprawdz strone 60 w tym watku, post z 4 Maca Edytowane 21 Września 2019 przez druid_panoramix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Link nie dziala Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 34 minuty temu, Marchelli napisał: Link nie dziala Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Sprawdz teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Ok, dziala, zwykla szczotka na wiertarke, ok to laduje baterie do wkretarki i idedo garazuWysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baltazar Gąbka Pierwszy Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Siema! druid_panoramix ten twój keg to Euro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Tak, euro po Heinekenie.Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druid_panoramix Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 (edytowane) Ostatni update do zestawu to wymiennik ciepla i musze powiedziec ze robi robote, 30 litrow brzeczki zchlodzone do 18° w 5 minut ? Edytowane 28 Września 2019 przez druid_panoramix Robert87 i Muchor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radinho19 Opublikowano 3 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Mam taką grzałkę 3 x 1500 W jak to w najprostszy sposób podłączyć kablem. Proszę o poradę maksymalnie łopatologiczną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 3 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Mam taką grzałkę 3 x 1500 W jak to w najprostszy sposób podłączyć kablem. Proszę o poradę maksymalnie łopatologiczną Jaką masz instalacje elektryczna w domu/mieszkaniu? Jaki bezpiecznik będzie odpowiedzialny za ten obwód do którego chcesz grzałkę podpiąć?3x1500W=4500W/230V=19,50A Pierwsze primo:Instalacja co najmniej 3x4mm2 Pierwsze secundo:Bezpiecznik co najmniej 20A typ B lub topikowy zwłocznyJak odpowiesz na powyższe pytania i będzie ok to powiem Ci jak to podlaczyc. Nie chcę żeby komuś się krzywda stała albo pożar...Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radinho19 Opublikowano 3 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 4 minuty temu, Robert87 napisał: Jaką masz instalacje elektryczna w domu/mieszkaniu? Jaki bezpiecznik będzie odpowiedzialny za ten obwód do którego chcesz grzałkę podpiąć? 3x1500W=4500W/230V=19,50A Pierwsze primo: Instalacja co najmniej 3x4mm2 Pierwsze secundo: Bezpiecznik co najmniej 20A typ B lub topikowy zwłoczny Jak odpowiesz na powyższe pytania i będzie ok to powiem Ci jak to podlaczyc. Nie chcę żeby komuś się krzywda stała albo pożar... Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Instalacja jednofazowa bezpiecznik 25A Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 3 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 A przewody do gniazda?Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radinho19 Opublikowano 3 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Przewodów jeszcze nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi